Kosą po patelni Przepisy Obiad Kluski leniwe z truskawkami

Kluski leniwe z truskawkami

2 min. czytania
0
0
Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają podobnie ale smak jest inny. Prosty przepis i sposób przygotowania. Wychodzą bardziej delikatne, a przez to, że są wzbogacone dodatkowo nadzieniem, soczyste i zaskakujące. Korzystajcie póki sezon truskawkowy w pełni. Naprawdę coś pysznego.
Ilość porcji – 2 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 dużych truskawek

Polewa:

  • 1 opakowanie śmietany lub jogurtu
  • cukier w/g uznania
  • kilka truskawek

Sposób wykonania:

  • Truskawki obieramy, myjemy i odstawiamy by się wysuszyły.
  • Twaróg, mąkę, sól, cukier i roztrzepane jajko zagniatamy na gładkie ciasto. Mąki wsypujemy najpierw mniej, a później dosypujemy w zależności od konsystencji użytego twarogu.
  • Z ciasta formujemy na ręku okrągłe krążki, układamy truskawkę i zalepiamy. Najlepiej ręce zwilżyć wodą lub posmarować tłuszczem przy formowaniu.
  • Zagotowujemy wodę , nie solimy, wkładamy kluseczki i gotujemy od wypłynięcia 5 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy polewę z drobno pokrojonych truskawek zmieszanych z jogurtem i dosładzamy do smaku.

Kluski leniwe z truskawkami w waszym wykonaniu:

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…