Kosą po patelni Przepisy Obiad Kluski leniwe z truskawkami

Kluski leniwe z truskawkami

0

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają podobnie ale smak jest inny. Prosty przepis i sposób przygotowania. Wychodzą bardziej delikatne, a przez to, że są wzbogacone dodatkowo nadzieniem, soczyste i zaskakujące. Korzystajcie póki sezon truskawkowy w pełni. Naprawdę coś pysznego.

Kluski leniwe z truskawkami

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 dużych truskawek
    Polewa:
  • 1 opakowanie śmietany lub jogurtu
  • cukier w/g uznania
  • kilka truskawek

Sposób wykonania:

  1. Truskawki obieramy, myjemy i odstawiamy by się wysuszyły.
  2. Twaróg, mąkę, sól, cukier i roztrzepane jajko zagniatamy na gładkie ciasto. Mąki wsypujemy najpierw mniej, a później dosypujemy w zależności od konsystencji użytego twarogu.
  3. Z ciasta formujemy na ręku okrągłe krążki, układamy truskawkę i zalepiamy. Najlepiej ręce zwilżyć wodą lub posmarować tłuszczem przy formowaniu.
  4. Zagotowujemy wodę , nie solimy, wkładamy kluseczki i gotujemy od wypłynięcia 5 minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy polewę z drobno pokrojonych truskawek zmieszanych z jogurtem i dosładzamy do smaku.

 

Kluski leniwe z truskawkami w waszym wykonaniu:

 

 

 

  • Tarta z cukinią i brokułami

    Tarta z cukinią i brokułami

    Nie samymi świętami człowiek żyje. Tak więc dziś przepis obiadowy. Tarta z cukinią i broku…
  • Pierniczki korzenne na święta

    Pierniczki korzenne na święta

    Święta bez pierniczków, pysznych korzennych, polukrowanych fantazyjnie to nie święta. Robi…
  • Domowy chleb z ryżem

    Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaj…