Kosą po patelni Przepisy Obiad Kluski leniwe z truskawkami

Kluski leniwe z truskawkami

0

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają podobnie ale smak jest inny. Prosty przepis i sposób przygotowania. Wychodzą bardziej delikatne, a przez to, że są wzbogacone dodatkowo nadzieniem, soczyste i zaskakujące. Korzystajcie póki sezon truskawkowy w pełni. Naprawdę coś pysznego.

Kluski leniwe z truskawkami

Kluski leniwe z truskawkami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 dużych truskawek
    Polewa:
  • 1 opakowanie śmietany lub jogurtu
  • cukier w/g uznania
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania

  1. Truskawki obieramy, myjemy i odstawiamy by się wysuszyły.
  2. Twaróg, mąkę, sól, cukier i roztrzepane jajko zagniatamy na gładkie ciasto. Mąki wsypujemy najpierw mniej, a później dosypujemy w zależności od konsystencji użytego twarogu.
  3. Z ciasta formujemy na ręku okrągłe krążki, układamy truskawkę i zalepiamy. Najlepiej ręce zwilżyć wodą lub posmarować tłuszczem przy formowaniu.
  4. Zagotowujemy wodę , nie solimy, wkładamy kluseczki i gotujemy od wypłynięcia 5 minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy polewę z drobno pokrojonych truskawek zmieszanych z jogurtem i dosładzamy do smaku.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/kluski-leniwe-z-truskawkami/

 

Kluski leniwe z truskawkami w waszym wykonaniu:

 

 

 

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Takie obiadki to ja lubię. Naleśniki z kurczakiem i warzywami, mocno nadziane farszem z se…