Kosą po patelni Przepisy Obiad Kluski leniwe z truskawkami

Kluski leniwe z truskawkami

3 min. czytania
4
0
Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają podobnie ale smak jest inny. Prosty przepis i sposób przygotowania. Wychodzą bardziej delikatne, a przez to, że są wzbogacone dodatkowo nadzieniem, soczyste i zaskakujące. Korzystajcie póki sezon truskawkowy w pełni. Naprawdę coś pysznego. Polane śmietana lub jogurtem z odrobiną cynamonu są idealne. Znikają z talerzy w kilka minut więc róbcie koniecznie z zapasem – będą dokładki. Proporcje na 2 osoby więc musisz sobie przerobić jak ma być więcej.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Przepis na:

Kluski leniwe z truskawkami

Składniki:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 dużych truskawek

Polewa:

  • 1 opakowanie śmietany lub jogurtu
  • cukier lub cukier waniliowy (ilość w/g uznania)
  • kilka truskawek
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Truskawki umyłem dokładnie, obrałem odstawiłem by się wysuszyły.
  • Twaróg, mąkę, sól, cukier i roztrzepane jajko zagniotłem na gładkie ciasto. Mąki wsypałem najpierw mniej, a później dosypałem resztę po trochu. Ilość musicie sami dobrać w zależności od konsystencji użytego twarogu.
  • Z ciasta lepiłem na ręku okrągłe krążki, na środku każdego ułożyłem truskawkę i zlepiłem. Najlepiej ręce zwilżyć wodą lub posmarować tłuszczem przy formowaniu bo ciasto się lepi, jednak właśnie tak ma być.
  • Zagotowałem wodę (nie solimy wody), wkładałem kluski partiami na wrzątek i gotowałem od wypłynięcia 5 minut.
  • W tym czasie przygotowałem polewę z drobno pokrojonych truskawek zmieszanych z jogurtem z dodatkiem cukru waniliowego i szczyptą cynamonu.

Kluski leniwe z truskawkami w waszym wykonaniu:

Ksiegowa_w_kuchni

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 82
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
    86
    Udostępnienia

4 komentarze

  1. Avatar

    Kasia

    18 czerwca 2019 w 12:32

    O kurczaki, dzięki za ten wpis. Już mi zaczęło brakować pomysłów na obiad. Skorzystam na dniach – dzieciaki będą bardzo zadowolone, mam nadzieję 😉

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      18 czerwca 2019 w 12:40

      No oby bo będę miał Twoją reputację jako cudownej Mamy-kucharki na sumieniu 🙂 Daj znać czy smakowały

      Odpowiedz

  2. Avatar

    Wędrówki po kuchni

    16 czerwca 2019 w 15:47

    Zdecydowanie tym daniem trafiłeś w moje gusta 🙂

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      16 czerwca 2019 w 15:59

      Podwijaj rękawki i rób 🙂 Smacznego

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…