Delikatne mięsko, miękkie warzywa i obłędny sos, czyli żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym. To propozycja dla łasuchów którzy nie boja się pobrudzić sobie łapek podczas jedzenia. Piękne kolorowe danie, a co najważniejsze smaczne. Żeberka pieczemy z marchewką, papryką, cebulą i czosnkiem w towarzystwie ziół, miodu, musztardy i oczywiście piwa. Ja użyłem piwa miodowego z miodem gryczanym, ale możecie użyć zwykłe a jak w ogóle chcecie czymś zastąpić piwo to polecam sok pomarańczowy.Mięso rozpływa sie w ustach i myślę, że to danie nadaje się również na odświętne obiady. Świetnie pasują do tych żeberek ziemniaki i surówka z pora, czerwonej lub białej kapusty lub marchwi.
Jak wykonać przepis na – Żeberka pieczonePotrzebne składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 2 średnie cebule
- 150 ml piwa miodowego
- 2 łyżki miodu (3 jeśli użyjecie zwykłego piwa)
- 1 łyżka musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku (lub rozmarynu)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli (lub 2 łyżki sosu sojowego)
Sposób wykonania
- Zaczynam od zamarynowania mięsa. W tym celu kroję żeberka w paski tak by w kazdym z nich znajdowała się kość otoczona mięsem.
- Do miski wlewam olej, dodaję wszystkie przyprawy, musztardę i miód. Wszystko mieszam, dorzucam mięso i dokładnie obtaczam kawałki w powstałym sosie. Wstawiam mięso na 1 godzinę do lodówki.
- Przygotowuję warzywa. Ząbki czosnki obieram i kroję na pół. Marchew kroje w plasterki (po 2-3 mm). Cebulę obieram i kroję na 8 części, tak by powstały dzwonka.
- Do naczynia żaroodpornego wykładam mięso układając żeberka równo na dnie. Warzywa wtykam pomiędzy kawałki mięsa. Wszystko polewam pozostałą w misce marynatą i polewam piwem.
- Wstawiam żeberka przykryte folią aluminiowa lub przykrywką naczynia, na środek piekarnika rozgrzanego do 190°C (grzanie góra-dół).
- Piekę przez 1 godzinę i 220 minut, a następnie odkrywam i przekładam na górę piekarnika obracając żeberka w naczyniu. Po 10 minutach znów je obracam i zarumieniam z wierzchu piekąc kolejne 10 min. Jeśli macie opcję grill w piekarniku spokojnie możecie jej użyć tylko pilnujcie poziomu zarumienienia mięsa.
- Podajemy żeberka w naczyniu w którym sie piekłu posypując zieleniną.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Żeberka pieczone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: