Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Kosą po patelni 19 grudnia 2022
Delikatne mięsko, miękkie warzywa i obłędny sos, czyli żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym. To propozycja dla łasuchów którzy nie boja się pobrudzić sobie łapek podczas jedzenia. Piękne kolorowe danie, a co najważniejsze smaczne.
Żeberka pieczemy z marchewką, papryką, cebulą i czosnkiem w towarzystwie ziół, miodu, musztardy i oczywiście piwa. Ja użyłem piwa miodowego z miodem gryczanym, ale możecie użyć zwykłe a jak w ogóle chcecie czymś zastąpić piwo to polecam sok pomarańczowy.
Mięso rozpływa sie w ustach i myślę, że to danie nadaje się również na odświętne obiady. Świetnie pasują do tych żeberek ziemniaki i surówka z pora, czerwonej lub białej kapusty lub marchwi.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 40 min.
Marynowanie: 1 godz.
Łącznie: 3 godz.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Żeberka pieczone

Potrzebne składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 150 ml piwa miodowego
  • 2 łyżki miodu (3 jeśli użyjecie zwykłego piwa)
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku (lub rozmarynu)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli (lub 2 łyżki sosu sojowego)

Sposób wykonania

  • Zaczynam od zamarynowania mięsa. W tym celu kroję żeberka w paski tak by w kazdym z nich znajdowała się kość otoczona mięsem.
  • Do miski wlewam olej, dodaję wszystkie przyprawy, musztardę i miód. Wszystko mieszam, dorzucam mięso i dokładnie obtaczam kawałki w powstałym sosie. Wstawiam mięso na 1 godzinę do lodówki.
  • Przygotowuję warzywa. Ząbki czosnki obieram i kroję na pół. Marchew kroje w plasterki (po 2-3 mm). Cebulę obieram i kroję na 8 części, tak by powstały dzwonka.
  • Do naczynia żaroodpornego wykładam mięso układając żeberka równo na dnie. Warzywa wtykam pomiędzy kawałki mięsa. Wszystko polewam pozostałą w misce marynatą i polewam piwem.
  • Wstawiam żeberka przykryte folią aluminiowa lub przykrywką naczynia, na środek piekarnika rozgrzanego do 190°C (grzanie góra-dół).
  • Piekę przez 1 godzinę i 220 minut, a następnie odkrywam i przekładam na górę piekarnika obracając żeberka w naczyniu. Po 10 minutach znów je obracam i zarumieniam z wierzchu piekąc kolejne 10 min. Jeśli macie opcję grill w piekarniku spokojnie możecie jej użyć tylko pilnujcie poziomu zarumienienia mięsa.
  • Podajemy żeberka w naczyniu w którym sie piekłu posypując zieleniną.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Żeberka pieczone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi mięso, pieczone, piwo, warzywa, wieprzowina, żeberka
Kosą po patelni 19 grudnia 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Świąteczne dekoracje do ciast – na co warto postawić w tym roku?
Następny wpis Jak zorganizować i zaplanować swoje zakupy świąteczne?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kurczak po chińsku

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Shakshuka – pyszne śniadanie

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?