Filet z kurczaka po Parysku wychodzi puszysty, mięso otoczone biszkoptową panierką jest bardzo smaczne. Podawać je można z ziemniakami, różnymi kaszami lub frytkami. Polecam z młodymi ziemniakami i surówką z sałaty lodowej z dodatkiem papryki, rzodkiewek, szczypiorku, czerwonej cebuli to wszystko polane sosem z oliwy z dodatkiem pieprzu, soli, bazylii, tymianku, oregano i łyżką wody. Dzieci uwielbiają takie kotleciki, wiec to super danie dla naszych pociech. To także miła odmiana od tradycyjnych kotletów, panierka w tym przypadku wszystko zmienia. Pięknie się prezentują na talerzu i są zaskoczeniem dla wielu osób. Świetnie nadają się jako jedna z opcji na przyjęcie, czy rodzinny obiad.Bardzo proste do wykonania danie i poradzi sobie z nim pewnie każdy. Efekt będzie "wow", więc warto spróbować i zaskoczyć czymś domowników. Kurczak po Parysku – sama nazwa przecież już brzmi wykwintnie 🙂
Jak wykonać przepis na – Filet z kurczaka po ParyskuPotrzebne składniki
- 1 pierś z kurczaka (podwójna)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
- 1,5 łyżki mąki
- 1 szczypta czosnku granulowanego
- suszona bazylia, tymianek, oregano (wg. uznania)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Filety umyłem i pokroiłem na kotlety. Lekko rozbiłem każdy i obsypałem ziołami i czosnkiem granulowanym. Odstawiłem na pół godziny.
- W tym czasie białka jajek ubiłem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodałem Vegetę i po jednym żółtku na końcu miksowałem na malutkich obrotach i dodawałem partiami mąkę.
- Na patelni rozgrzałem większą ilość oleju, kotlety obtoczyłem w cieście i smażyłem z obu stron na złoty kolor.
- I gotowe – prawda, że proste? Podawać ciepłe zaraz po usmażeniu z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Filet z kurczaka po Parysku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Wow! Ale porcja! 🙂