Filet z kurczaka po Parysku

5 min. czytania
0
1
Filet z kurczaka po Parysku wychodzi puszysty, mięso otoczone biszkoptową panierką jest bardzo smaczne. Podawać je można z ziemniakami, różnymi kaszami lub frytkami. Polecam z młodymi ziemniakami i surówką z sałaty lodowej z dodatkiem papryki, rzodkiewek, szczypiorku, czerwonej cebuli to wszystko polane sosem z oliwy z dodatkiem pieprzu, soli, bazylii, tymianku, oregano i łyżką wody. Dzieci uwielbiają takie kotleciki, wiec to super danie dla naszych pociech. To także miła odmiana od tradycyjnych kotletów, panierka w tym przypadku wszystko zmienia. Pięknie się prezentują na talerzu i są zaskoczeniem dla wielu osób. Świetnie nadają się jako jedna z opcji na przyjęcie, czy rodzinny obiad.
Bardzo proste do wykonania danie i poradzi sobie z nim pewnie każdy. Efekt będzie wow, więc warto spróbować i zaskoczyć czymś domowników. Kurczak po Parysku – sama nazwa przecież już brzmi wykwintnie 🙂
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Filet z kurczaka po Parysku
Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 szczypta czosnku granulowanego
  • suszona bazylia, tymianek, oregano (wg. uznania)
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Filety umyłem i pokroiłem na kotlety. Lekko rozbiłem każdy i obsypałem ziołami i czosnkiem granulowanym. Odstawiłem na pół godziny.
  • W tym czasie białka jajek ubiłem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodałem Vegetę i po jednym żółtku na końcu miksowałem na malutkich obrotach i dodawałem partiami mąkę.
  • Na patelni rozgrzałem większą ilość oleju, kotlety obtoczyłem w cieście i smażyłem z obu stron na złoty kolor.
  • I gotowe – prawda, że proste? Podawać ciepłe zaraz po usmażeniu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Filet z kurczaka po Parysku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 23
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    28
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).