Potrzebne składniki
- 1 pierś z kurczaka (podwójna)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
- 1,5 łyżki mąki
- 1 szczypta czosnku granulowanego
- suszona bazylia, tymianek, oregano (wg. uznania)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Filety umyłem i pokroiłem na kotlety. Lekko rozbiłem każdy i obsypałem ziołami i czosnkiem granulowanym. Odstawiłem na pół godziny.
- W tym czasie białka jajek ubiłem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodałem Vegetę i po jednym żółtku na końcu miksowałem na malutkich obrotach i dodawałem partiami mąkę.
- Na patelni rozgrzałem większą ilość oleju, kotlety obtoczyłem w cieście i smażyłem z obu stron na złoty kolor.
- I gotowe – prawda, że proste? Podawać ciepłe zaraz po usmażeniu z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Filet z kurczaka po Parysku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wow! Ale porcja! 🙂