Kosą po patelni Przepisy Drób Filet z kurczaka po Parysku

Filet z kurczaka po Parysku

1 min. czytania
0
1
Wychodzą puszyste, otoczone biszkoptową panierką i bardzo smaczne kotlety. Podawać je można z ziemniakami, różnymi kaszami lub frytkami. Polecam z młodymi ziemniakami i surówką z sałaty lodowej z dodatkiem papryki, rzodkiewek, szczypiorku, czerwonej cebuli to wszystko polane sosem z oliwy z dodatkiem pieprzu, soli, bazylii, tymianku, oregano i łyżką wody. Polecam - dzieci uwielbiają takie kotleciki
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy tupu Vegeta
  • 1,5 łyżki mąki
  • czosnek granulowany
  • suszona bazylia (tymianek, oregano)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Filety pokroić na kotlety, lekko rozbić, obsypać ziołami i czosnkiem granulowanym i odstawić na pół godziny.
  • W tym czasie białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodać Vegetę i po jednym żółtku na końcu na malutkich obrotach dodać mąkę.
  • Na patelni rozgrzać większą ilość oleju, kotlety obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…