w , ,

Filet z kurczaka po Parysku



Filet z kurczaka po Parysku wychodzi puszysty, mięso otoczone biszkoptową panierką jest bardzo smaczne. Podawać je można z ziemniakami, różnymi kaszami lub frytkami. Polecam z młodymi ziemniakami i surówką z sałaty lodowej z dodatkiem papryki, rzodkiewek, szczypiorku, czerwonej cebuli to wszystko polane sosem z oliwy z dodatkiem pieprzu, soli, bazylii, tymianku, oregano i łyżką wody. Dzieci uwielbiają takie kotleciki, wiec to super danie dla naszych pociech. To także miła odmiana od tradycyjnych kotletów, panierka w tym przypadku wszystko zmienia. Pięknie się prezentują na talerzu i są zaskoczeniem dla wielu osób. Świetnie nadają się jako jedna z opcji na przyjęcie, czy rodzinny obiad.
Bardzo proste do wykonania danie i poradzi sobie z nim pewnie każdy. Efekt będzie wow, więc warto spróbować i zaskoczyć czymś domowników. Kurczak po Parysku – sama nazwa przecież już brzmi wykwintnie 🙂
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Filet z kurczaka po Parysku

Potrzebne składniki

  • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 szczypta czosnku granulowanego
  • suszona bazylia, tymianek, oregano (wg. uznania)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Filety umyłem i pokroiłem na kotlety. Lekko rozbiłem każdy i obsypałem ziołami i czosnkiem granulowanym. Odstawiłem na pół godziny.
  • W tym czasie białka jajek ubiłem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodałem Vegetę i po jednym żółtku na końcu miksowałem na malutkich obrotach i dodawałem partiami mąkę.
  • Na patelni rozgrzałem większą ilość oleju, kotlety obtoczyłem w cieście i smażyłem z obu stron na złoty kolor.
  • I gotowe – prawda, że proste? Podawać ciepłe zaraz po usmażeniu.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Filet z kurczaka po Parysku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze