Kosą po patelni Przepisy Drób Filet z kurczaka po Parysku

Filet z kurczaka po Parysku

5 minuty czytania

Wychodzą puszyste, otoczone biszkoptową panierką i bardzo smaczne kotlety. Podawać je można z ziemniakami, różnymi kaszami lub frytkami. Polecam z młodymi ziemniakami i surówką z sałaty lodowej z dodatkiem papryki, rzodkiewek, szczypiorku, czerwonej cebuli to wszystko polane sosem z oliwy z dodatkiem pieprzu, soli, bazylii, tymianku, oregano i łyżką wody. Polecam - dzieci uwielbiają takie kotleciki

Filet z kurczaka po Parysku

Wielkość porcji 3 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy tupu Vegeta
  • 1,5 łyżki mąki
  • czosnek granulowany
  • suszona bazylia, tymianek, oregano
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Filety pokroić na kotlety, lekko rozbić, obsypać ziołami i czosnkiem granulowanym i odstawić na pół godziny.
  2. W tym czasie białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodać Vegetę i po jednym żółtku na końcu na malutkich obrotach dodać mąkę.
  3. Na patelni rozgrzać większą ilość oleju, kotlety obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.