w , ,

Kotlety z kurczaka ze szparagami

Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przystępnej formie kotleta z piersi kurczaka. Trochę zabawy z przetykaniem gałązek przez mięso jest, przyznaję. Ale efekt jest super i pięknie to później wygląda na talerzu. Szparagi są miękkie, mięso delikatne a wszystko w złotej panierce. Można podawać z frytkami lub ziemniakami z dodatkiem np. pomidorków koktajlowych. Warzywa i mięsko w jednym. Robiłem pierwszy raz więc przepraszam za jakość tego wykonania. Idealna kratka mi nie wyszła, chociaż się starałem. No, nie mam zdolności manualnych i kropka. Ale jak przyznają domownicy, było pycha i to najważniejsze. Może Wam uda się to zrobić ładniej – podeślijcie zdjęcia Swoich kotletów.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Kotlety z kurczaka ze szparagami
Składniki:
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, dowolne zioła (do smaku)
  • olej i łyżka masła (do smażenia)
Sposób wykonania:
  • Zacząłem od umycia mięsa, osuszenia i oczyszczenia filetów kurczaka. Każdą z połówek fileta rozbiłem na kotlet )jak na schabowe), delikatnie bo to miękkie mięso i trzeba uważać, by nie poprzerywać. Jednak trzeba rozbić dość cienko bo się może później nie dopiec między szparagami. Mięso posoliłem i posypałem pieprzem oraz przyprawa do kurczaka. Możecie użyć dowolnych ziół – co kto lubi.
  • Szparagi również umyłem, oderwałem zdrewniałe końcówki i wrzuciłem na 3 min. do wrzątku, główkami do góry, by je lekko zmiękczyć.
  • ponacinałem kotlety tworząc dziurki w rzędach na przemian, tak by przez nie poprzewlekać szparagi. Macie poniżej na zdjęciu jak to nie powinno wyglądać, ale dzięki temu załapiecie ideę jaka mi przyświecała. Ogólnie trzeba zrobić szachownicę. Radze przewlekać dolną część szparagów, no główki są delikatne i będą się kruszyć.
  • Tak przygotowane kotlety panierujemy najpierw maczając w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Ja użyłem do tego łopatki, dużo wygodniej utrzymać kotlet w całości i nie będzie się rwał.
  • Kotlety smażyłem na oleju z dodatkiem łyżki masła z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotej barwy. I gotowe 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z kurczaka ze szparagami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze