Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Kosą po patelni
Rosół – kiedyś każda niedziela bez niego, to nie niedziela. Teraz taki prawdziwy na kurczaku i wołowinie robi się już niezbyt często, a to przecież pyszna i zdrowa zupa. Nie za tłusty, klarowny z włoszczyzną, cebulą i przyprawami. Mnie zawsze sie będzie kojarzył z dzieciństwem. To również bardzo popularna nadal zupa na przyjęciach, czy weselach.
Jaki jest sekret udanego rosołu? Nie zagotowywać bo zmętnieje. Gotujemy go powoli na najmniejszym ogniu i wykazujemy się cierpliwością. Ale to nie jedyny ważny element. By uzyskać złota barwę dorzuć cebule koniecznie opaloną nad gazem lub ostatecznie przypieczona na blaszce. Dodaj tez lubczyk – ta roślinka kocha być w rosole i podnosi jego smak. Konieczne dodatki jak makaron (najlepiej nitki) i natka pietruszki, świetnie uzupełniają całość dania.
Rosół zawsze podajemy gorący – zimny jest niesmaczny. Ja zawsze dodaję też na talerz, kilka kawałków mięsa obranego po gotowaniu. No i marchewkę – dla mnie pozycja obowiązkowa.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 2 godz. 20 min.
Łącznie: 2 godz. 30 min.
Ilość porcji 6 osób
Jak wykonać przepis na – Rosół drobiowo-wołowy

Potrzebne składniki

  • 800 g mięsa kurczaka (cały albo ćwiartki)
  • 400 g mięsa wołowego (niezbyt tłustego)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe
  • kilka listków lubczyku
  • 1 płaska łyżka soli

Sposób wykonania

  • Mięso myję i wrzucam do 3,5 l garnka. Zalewam woda prawie do pełna i wstawiam na średni ogień. Podgrzewam prawie do zagotowania wody i zmniejszam gaz na najmniejszy.
  • Na wierzchu wytrącił się osad. Zbieram go łyżką lub gęstym sitkiem dokładnie i wyrzucam.
  • Do oczyszczonej wody z mięsem wrzucam przyprawy i obrane i pokrojone w kawałki warzywa (por, seler, korzeń pietruszki, marchew)
  • Cebulę przekrawam na pół i nabijam na widelec. Następnie opalam nad ogniem. Można tez ją połozyć na rozgrzaną blaszkę i poczekać do zrumienienia. Dorzucam ja do zupy.
  • Wszystko gotuję powoli na najmniejszym ogniu przez ok. 2 godziny. Trzeba pilnować by sie nie zagotował.
  • Odcedzam mięso i warzywa przez sitko, zostawiam marchewkę. Wylewam zupę na talerze na których wyłożyłem makaron. Dokładam też odrobinę obranego mięsa i posypuję natka pietruszki. Gotowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rosół drobiowo-wołowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze