Potrzebne składniki
- Paczka makaronu 125 g chow mein
- Miseczka namoczonych grzybów mun
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 cm świeżego korzenia imbiru
- spora garść pędów bambusa
- 3 dymki ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy zostawiając szklankę wody.
- Grzyby jeśli mamy suszone zalewamy wrzątkiem i zostawiamy aż zmiękną. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy drobno, szczypior w kilkucentymetrowe słupki.
- Kurczaka myjemy i kroimy w 2 cm kostkę.
- Czosnek i imbir drobno siekamy.
- Przygotowujemy sobie w ogóle wszystkie składniki tak by mieć je pod ręką w czasie gotowania.
- W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i chwile smażymy mieszając.
- Dorzucamy czosnek i imbir i zaraz potem mięso.
- Dolewamy sos sojowy i wrzucamy resztę przypraw. Smażymy chwilę i dolewamy pół szklanki wody z gotowania makaronu.
- Wrzucamy posiekane grzyby i podgotowujemy całość mieszając co jakiś czas.
- Dorzucamy pędy bambusa i szczypiorek.
- Przesmażamy 3-4 minuty całość. Gdy woda cała odparuje za wcześnie to delikatnie podlewamy. Ale ogólnie ma nie zostać jej za dużo w daniu więc z umiarem.
- Wrzucamy makaron i wszystko dokładnie mieszamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.