Kosą po patelni Przepisy Drób Makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun

Makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun

10 minuty czytania

Ustalmy na wstępie, przepis na makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun jest totalną improwizacją. Nie jest to jakiś oryginalny przepis kuchni chińskiej jednak moja improwizacja na jej temat po znalezieniu w szafce opakowania grzybów mun przywiezionego z Chin. Makaron, kurczak, dymka, pędy bambusa i gotowe w kilka minut. Zrobione, podane i chyba najlepszy komplement jaki słyszałem od osoby jedzącej moje dania: "smakuje jak to co jadłam w Chinach". Dobra pamięć jest zawodna, pomyślałem. Jednak jak i przedstawicielka młodego pokolenia w domu, spałaszowała prosto z patelni wszystko co zostało na kuchni, twierdząc, że pyszne to postanowiłem tę improwizację i Wam udostępnić. Ciekawe jakie są Wasze wrażenia - podzielcie się nimi, jak odważycie się zrobić.

Makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • Paczka makaronu 125 g chow mein
  • Miseczka namoczonych grzybów mun
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 cm świeżego korzenia imbiru
  • spora garść pędów bambusa
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy zostawiając szklankę wody.
  2. Grzyby jeśli mamy suszone zalewamy wrzątkiem i zostawiamy aż zmiękną. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę kroimy drobno, szczypior w kilkucentymetrowe słupki.
  4. Kurczaka myjemy i kroimy w 2 cm kostkę.
  5. Czosnek i imbir drobno siekamy.
  6. Przygotowujemy sobie w ogóle wszystkie składniki tak by mieć je pod ręką w czasie gotowania.
  7. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i chwile smażymy mieszając.
  8. Dorzucamy czosnek i imbir i zaraz potem mięso.
  9. Dolewamy sos sojowy i wrzucamy resztę przypraw. Smażymy chwilę i dolewamy pół szklanki wody z gotowania makaronu.
  10. Wrzucamy posiekane grzyby i podgotowujemy całość mieszając co jakiś czas.
  11. Dorzucamy pędy bambusa i szczypiorek.
  12. Przesmażamy 3-4 minuty całość. Gdy woda cała odparuje za wcześnie to delikatnie podlewamy. Ale ogólnie ma nie zostać jej za dużo w daniu więc z umiarem.
  13. Wrzucamy makaron i wszystko dokładnie mieszamy.