Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun

Kosą po patelni 9 listopada 2018
Ustalmy na wstępie, przepis na makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun jest totalną improwizacją. Nie jest to jakiś oryginalny przepis kuchni chińskiej jednak moja improwizacja na jej temat po znalezieniu w szafce opakowania grzybów mun przywiezionego z Chin. Makaron, kurczak, dymka, pędy bambusa i gotowe w kilka minut. Zrobione, podane i chyba najlepszy komplement jaki słyszałem od osoby jedzącej moje dania: "smakuje jak to co jadłam w Chinach". Dobra pamięć jest zawodna, pomyślałem. Jednak jak i przedstawicielka młodego pokolenia w domu, spałaszowała prosto z patelni wszystko co zostało na kuchni, twierdząc, że pyszne to postanowiłem tę improwizację i Wam udostępnić. Ciekawe jakie są Wasze wrażenia - podzielcie się nimi, jak odważycie się zrobić.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Jak wykonać przepis na - Makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun

Potrzebne składniki

  • Paczka makaronu 125 g chow mein
  • Miseczka namoczonych grzybów mun
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 cm świeżego korzenia imbiru
  • spora garść pędów bambusa
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy zostawiając szklankę wody.
  • Grzyby jeśli mamy suszone zalewamy wrzątkiem i zostawiamy aż zmiękną. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroimy drobno, szczypior w kilkucentymetrowe słupki.
  • Kurczaka myjemy i kroimy w 2 cm kostkę.
  • Czosnek i imbir drobno siekamy.
  • Przygotowujemy sobie w ogóle wszystkie składniki tak by mieć je pod ręką w czasie gotowania.
  • W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i chwile smażymy mieszając.
  • Dorzucamy czosnek i imbir i zaraz potem mięso.
  • Dolewamy sos sojowy i wrzucamy resztę przypraw. Smażymy chwilę i dolewamy pół szklanki wody z gotowania makaronu.
  • Wrzucamy posiekane grzyby i podgotowujemy całość mieszając co jakiś czas.
  • Dorzucamy pędy bambusa i szczypiorek.
  • Przesmażamy 3-4 minuty całość. Gdy woda cała odparuje za wcześnie to delikatnie podlewamy. Ale ogólnie ma nie zostać jej za dużo w daniu więc z umiarem.
  • Wrzucamy makaron i wszystko dokładnie mieszamy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi bambus, chow mein, dymka, grzyby, kurczak, makaron, mun
Kosą po patelni 9 listopada 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem
Następny wpis Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kurczak po indyjsku

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?