Polacy to naród różnorodny. Tu nie ma jednolitej kuchni, bo zwyczajnie co kraj to obyczaj, a tych krain w Polsce mamy sporo. Mamy też wpływy obcych kuchni, które zadomowiły się na dobre i często nawet uważamy pizzę za nasz wymysł. Poniekąd tak jest bo mamy trochę inną, niż włoska. Jednak są dania, które goszczą na prawie każdym stole, takie top 10 dań właśnie.
Dziwne jest to, że prowadząc blog taki jak mój z przepisami, nie tylko ja zauważam, że przekłada się to również na popularność przepisów, jakie są najczęściej wyszukiwane. Przecież wydawało by się, że schabowe potrafi zrobić każdy, a jednak często szukacie dań z tej listy. Nie zawsze pewnie wynika to z nieumiejętności ich przyrządzenia, a często szukamy rozwiązań by te dania podkręcić i urozmaicić.
Przyjrzyjmy się najpopularniejszym potrawom goszczącym na naszych stołach, a od siebie dodam do każdej z nich, kilka słów komentarza, za co z góry przepraszam.
Rosół
W zasadzie to prosta zupa, pojawiająca się jak bumerang, magicznie co niedziela, na naszych stołach. Z niej zazwyczaj powstaje druga najpopularniejsza zupa w Polsce – pomidorowa. Kilka warzyw, trochę mięsa, gotować ale nie przegotować, no i dać kluski. Specjalne, cieniutkie. Bulionem zwana popularnie na zachodzie, a u nas nieodłączny dodatek do wszelkich uroczystości – rzekłbyś kurczak w garniturze.
Przepis? Proszę bardzo: https://kosapopatelni.pl/rosol-drobiowy/
Schabowe
Kawał mięsa rozklepany do granic możliwości, bo im większy schabowy tym lepszy. Otoczone wszystko w bułce tartej i jajku. Banał, wręcz byś powiedział. Ale nieeeee…. by nie zrobić tzw. podeszwy, wprawne kucharki ćwiczą latami i to wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ja jej chyba do dziś nie opanowałem należycie, więc przepisu na kotlety schabowe u mnie nie ma. Spytajcie Mamy lub Babci, albo sąsiadki. Idźcie za dźwiękiem w niedzielny poranek. Jak usłyszycie miarodajne walenie w deskę tzn., że kotlety w obróbce, zapukajcie i spytajcie o przepis.
Bigos
No to już szczyt wszystkiego, jeść zgniłą kapuchę. No niestety, nasze kiszonki na świecie często wywołują odruchy wymiotne, albo łagodniej przynajmniej obrzydzenie. Robienie potrawy z czegoś takiego, to straszne marnotrawstwo jedzenia. Dopiero po opisaniu, że to się wolno i długo gotuje, że jest tam mięso, grzyby i inne dodatki, nabierają przekonania, że czemu nie spróbować – i o dziwo smakuje. Ma on w Polsce dużo wersji, jedni dodają wino, inni pomidory i trwają do dziś spory, który lepszy. A i tak najlepszy robiła Mama. A moja wersja tutaj, a raczej mojej siostry Ani: https://kosapopatelni.pl/bigos/. No i jak śpiewają w piosence: Bi-gos i love You.
Pomidorowa
Wspomniana już wcześniej zupa. Znana nie tylko u nas, jednak chyba tylko u nas jest robiona z tego co zostanie, a nie jako samodzielne danie. Taki rosół z pomidorami. Ba, by to świeże pomidory były – zazwyczaj koncentrat w zupie ląduje i zmienia się rodzaj klusek, bo te z rosołu są dla niego zarezerwowane, więc nie dajemy, nawet jak zostały. Ci odważniejsi nawet ryż do tego gotują. Dam przepis na jednak inną wersję, bo rosół z koncentratem jest poniżej godności blogera kulinarnego, nawet amatora: https://kosapopatelni.pl/pomidorowa-troche-inaczej/
Mielone
To już sławne pierdzacze, gnioty i pies z budą przemielony na postać kotleta. Cud ma sprawić bułka, cebula i jajko, No ale nie sprawia. Ostatnio popularne stało się dodawanie mleka, by to danie trochę pulchniejsze i miękkie było. Dalej to jednak pies z budą. Nie wiem czemu je tak lubimy, bo ani lekkostrawne, ani wymyślne, ani nawet jakoś smaczne wybitnie, ale no proszę, bez mielonego wesele? Przepis na takie tradycyjne z chrupiącą skórką: https://kosapopatelni.pl/kotlety-mielone/
Pierogi
Ooooo… to danie to mój faworyt. Nie ma życia bez pierogów. Z kapustą i grzybami, kaszą, mięsem, serem… możliwości i nadzień bez liku. Nasze są jakieś wyjątkowo pyszne. Może to odrobina serca jakie musisz w nie włożyć lepiąc ich całe mrowie dla głodnych domowników, przypominających pisklęta w gnieździe, jak powiesz magiczne hasło: dzisiaj będą pierogi. W każdym razie to danie wybitnie narodowe i wybitnie moje – każdy patriota je pierogi. Tu przepisów na pierogi mam pełno, wyszukajcie przez lupkę na górze.
Gołąbki
Co to ma wspólnego z tymi uskrzydlonymi szczurami, to do dziś dla mnie wielka zagadka. Powiedzmy jednak sobie szczerze, to danie wybitnie pyszne. Może nie ma 100% zwolenników w Polsce, jednak każdy co je uwielbia, jak ja, może je jeść w kółko i zawsze. Mięso mielone z ryżem owinięte kapuchą. Najbardziej klasyczna wersja, a wszystko w sosie pomidorowym. Niby nic ale jednak…
Szarlotka
No nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego a to wręcz narodowe ciasto. Nie jakieś tam apple pie, czy inne wymyślne coś. Zwykła tradycyjna szarlotka z paskami lub kruszonką. W Polsce mamy pełno jabłek, truskawek, gruszek, śliwek, więc ogólnie ciasta z owocami są nasza domeną. To jednak wybija się na pierwszy plan. Przepis na taką na kruchym spodzie, znajdziecie tutaj: https://kosapopatelni.pl/szarlotka-na-kruchym-spodzie/
Flaki
Sama nazwa odstrasza wielu, jednak to danie ma też całe rzesze zwolenników, a wręcz fanów. To co napiszę, pewnie wielu zniechęci do czytania dalej, ale uwielbiam posiekany żołądek wołowy w rosołku z warzywami na ostro. Lubicie? Dla mnie mniam…, a przepis tutaj: https://kosapopatelni.pl/flaki-wolowe/
Golonka
No to danie, to nawet mnie odstrasza, jednak trzeba je na tej liście wymienić. Do niej grzybki marynowane lub ogóreczek kiszony i seta. Owłosione jeszcze czasem nogi świni z wielką ilością tłuszczu. Brr… to jednak nie dla mnie, ale podobno pyszne. Nie, przepisu nie mam – jak mi ktoś zapłaci, to dopiero zrobię.
Bonus: Drożdżowe
Było jedno ciasto teraz drugie, no i nie mogłem zakończyć tej listy takim brrr akcentem. To macie bonus, czyli 11 pozycję na naszej liście. Powiedzcie, że nie kochacie tego zapachu ciasta w całym domu i nie kojarzy Wam się z dzieciństwem. Szklanka mleka do łapy, obowiązkowa kruszonka na wierzchu i jak Mama czy Babcia miała dobry humor to trochę masła na wierzchu. No ja się rozmarzyłem, a Wy? Mąka, jajka, drożdże i tona pyszności. Tradycyjne zróbcie wg. tego przepisu: https://kosapopatelni.pl/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka/
Podsumowując, jemy pewnie dla wielu dziwne rzeczy, ale mamy własny oryginalny styl dopasowany do zmiennych warunków pogodowych i do tego co nasza ziemia nam daje pod dostatkiem. Lista potraw tradycyjnych jest o wiele dłuższa, a kuchnia polska ma ugruntowane i wielowiekowe tradycje. Najczęściej nie zwracamy na te dania uwagi, jako coś co zawsze jest i jest normalne, wręcz często nam doskwiera ich codzienność. Jednak spróbujcie rok nie jeść pierogów, to będziecie chodzić i szukać, gdzie tu przypadkiem ktoś nie robi jakiś pysznych. Nasz kuchnia może i jest prosta, ale ma swój urok i smak, wyróżniający nas wśród tłumu. Zapraszam do gotowania i do dopisania własnych ulubionych dań w komentarzach.