Polacy to naród różnorodny. Tu nie ma jednolitej kuchni, bo zwyczajnie co kraj to obyczaj, a tych krain w Polsce mamy sporo. Mamy też wpływy obcych kuchni, które zadomowiły się na dobre i często nawet uważamy pizzę za nasz wymysł. Poniekąd tak jest bo mamy trochę inną, niż włoska. Jednak są dania, które goszczą na prawie każdym stole, takie top 10 dań właśnie.
--- Reklama ---

Dziwne jest to, że prowadząc blog taki jak mój z przepisami, nie tylko ja zauważam, że przekłada się to również na popularność przepisów, jakie są najczęściej wyszukiwane. Przecież wydawało by się, że schabowe potrafi zrobić każdy, a jednak często szukacie dań z tej listy. Nie zawsze pewnie wynika to z nieumiejętności ich przyrządzenia, a często szukamy rozwiązań by te dania podkręcić i urozmaicić.
Przyjrzyjmy się najpopularniejszym potrawom goszczącym na naszych stołach, a od siebie dodam do każdej z nich, kilka słów komentarza, za co z góry przepraszam.
Rosół
W zasadzie to prosta zupa, pojawiająca się jak bumerang, magicznie co niedziela, na naszych stołach. Z niej zazwyczaj powstaje druga najpopularniejsza zupa w Polsce – pomidorowa. Kilka warzyw, trochę mięsa, gotować ale nie przegotować, no i dać kluski. Specjalne, cieniutkie. Bulionem zwana popularnie na zachodzie, a u nas nieodłączny dodatek do wszelkich uroczystości – rzekłbyś kurczak w garniturze.
Przepis? Proszę bardzo: https://kosapopatelni.pl/rosol-drobiowy/
Schabowe
Kawał mięsa rozklepany do granic możliwości, bo im większy schabowy tym lepszy. Otoczone wszystko w bułce tartej i jajku. Banał, wręcz byś powiedział. Ale nieeeee…. by nie zrobić tzw. podeszwy, wprawne kucharki ćwiczą latami i to wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ja jej chyba do dziś nie opanowałem należycie, więc przepisu na kotlety schabowe u mnie nie ma. Spytajcie Mamy lub Babci, albo sąsiadki. Idźcie za dźwiękiem w niedzielny poranek. Jak usłyszycie miarodajne walenie w deskę tzn., że kotlety w obróbce, zapukajcie i spytajcie o przepis.
Bigos
No to już szczyt wszystkiego, jeść zgniłą kapuchę. No niestety, nasze kiszonki na świecie często wywołują odruchy wymiotne, albo łagodniej przynajmniej obrzydzenie. Robienie potrawy z czegoś takiego, to straszne marnotrawstwo jedzenia. Dopiero po opisaniu, że to się wolno i długo gotuje, że jest tam mięso, grzyby i inne dodatki, nabierają przekonania, że czemu nie spróbować – i o dziwo smakuje. Ma on w Polsce dużo wersji, jedni dodają wino, inni pomidory i trwają do dziś spory, który lepszy. A i tak najlepszy robiła Mama. A moja wersja tutaj, a raczej mojej siostry Ani: https://kosapopatelni.pl/bigos/. No i jak śpiewają w piosence: Bi-gos i love You.
Pomidorowa
Wspomniana już wcześniej zupa. Znana nie tylko u nas, jednak chyba tylko u nas jest robiona z tego co zostanie, a nie jako samodzielne danie. Taki rosół z pomidorami. Ba, by to świeże pomidory były – zazwyczaj koncentrat w zupie ląduje i zmienia się rodzaj klusek, bo te z rosołu są dla niego zarezerwowane, więc nie dajemy, nawet jak zostały. Ci odważniejsi nawet ryż do tego gotują. Dam przepis na jednak inną wersję, bo rosół z koncentratem jest poniżej godności blogera kulinarnego, nawet amatora: https://kosapopatelni.pl/pomidorowa-troche-inaczej/
Mielone
To już sławne pierdzacze, gnioty i pies z budą przemielony na postać kotleta. Cud ma sprawić bułka, cebula i jajko, No ale nie sprawia. Ostatnio popularne stało się dodawanie mleka, by to danie trochę pulchniejsze i miękkie było. Dalej to jednak pies z budą. Nie wiem czemu je tak lubimy, bo ani lekkostrawne, ani wymyślne, ani nawet jakoś smaczne wybitnie, ale no proszę, bez mielonego wesele? Przepis na takie tradycyjne z chrupiącą skórką: https://kosapopatelni.pl/kotlety-mielone/
Pierogi
Ooooo… to danie to mój faworyt. Nie ma życia bez pierogów. Z kapustą i grzybami, kaszą, mięsem, serem… możliwości i nadzień bez liku. Nasze są jakieś wyjątkowo pyszne. Może to odrobina serca jakie musisz w nie włożyć lepiąc ich całe mrowie dla głodnych domowników, przypominających pisklęta w gnieździe, jak powiesz magiczne hasło: dzisiaj będą pierogi. W każdym razie to danie wybitnie narodowe i wybitnie moje – każdy patriota je pierogi. Tu przepisów na pierogi mam pełno, wyszukajcie przez lupkę na górze.
Gołąbki
Co to ma wspólnego z tymi uskrzydlonymi szczurami, to do dziś dla mnie wielka zagadka. Powiedzmy jednak sobie szczerze, to danie wybitnie pyszne. Może nie ma 100% zwolenników w Polsce, jednak każdy co je uwielbia, jak ja, może je jeść w kółko i zawsze. Mięso mielone z ryżem owinięte kapuchą. Najbardziej klasyczna wersja, a wszystko w sosie pomidorowym. Niby nic ale jednak…
Szarlotka
No nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego a to wręcz narodowe ciasto. Nie jakieś tam apple pie, czy inne wymyślne coś. Zwykła tradycyjna szarlotka z paskami lub kruszonką. W Polsce mamy pełno jabłek, truskawek, gruszek, śliwek, więc ogólnie ciasta z owocami są nasza domeną. To jednak wybija się na pierwszy plan. Przepis na taką na kruchym spodzie, znajdziecie tutaj: https://kosapopatelni.pl/szarlotka-na-kruchym-spodzie/
Flaki
Sama nazwa odstrasza wielu, jednak to danie ma też całe rzesze zwolenników, a wręcz fanów. To co napiszę, pewnie wielu zniechęci do czytania dalej, ale uwielbiam posiekany żołądek wołowy w rosołku z warzywami na ostro. Lubicie? Dla mnie mniam…, a przepis tutaj: https://kosapopatelni.pl/flaki-wolowe/
Golonka
No to danie, to nawet mnie odstrasza, jednak trzeba je na tej liście wymienić. Do niej grzybki marynowane lub ogóreczek kiszony i seta. Owłosione jeszcze czasem nogi świni z wielką ilością tłuszczu. Brr… to jednak nie dla mnie, ale podobno pyszne. Nie, przepisu nie mam – jak mi ktoś zapłaci, to dopiero zrobię.
Bonus: Drożdżowe
Było jedno ciasto teraz drugie, no i nie mogłem zakończyć tej listy takim brrr akcentem. To macie bonus, czyli 11 pozycję na naszej liście. Powiedzcie, że nie kochacie tego zapachu ciasta w całym domu i nie kojarzy Wam się z dzieciństwem. Szklanka mleka do łapy, obowiązkowa kruszonka na wierzchu i jak Mama czy Babcia miała dobry humor to trochę masła na wierzchu. No ja się rozmarzyłem, a Wy? Mąka, jajka, drożdże i tona pyszności. Tradycyjne zróbcie wg. tego przepisu: https://kosapopatelni.pl/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka/
Podsumowując, jemy pewnie dla wielu dziwne rzeczy, ale mamy własny oryginalny styl dopasowany do zmiennych warunków pogodowych i do tego co nasza ziemia nam daje pod dostatkiem. Lista potraw tradycyjnych jest o wiele dłuższa, a kuchnia polska ma ugruntowane i wielowiekowe tradycje. Najczęściej nie zwracamy na te dania uwagi, jako coś co zawsze jest i jest normalne, wręcz często nam doskwiera ich codzienność. Jednak spróbujcie rok nie jeść pierogów, to będziecie chodzić i szukać, gdzie tu przypadkiem ktoś nie robi jakiś pysznych. Nasz kuchnia może i jest prosta, ale ma swój urok i smak, wyróżniający nas wśród tłumu. Zapraszam do gotowania i do dopisania własnych ulubionych dań w komentarzach.