Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie

0

No i czas na jabłka, więc klasyczna, polska szarlotka na kruchym spodzie. Zawsze pod koniec lata gości na stole. Doskonały smak, nuta wanilii i cynamonu i soczyste jabłka. Cudowne ciasto i warto czasem zrobić je w takiej prostej wersji, bez udziwnień, dla mnie to smak dzieciństwa. Judyta, prowadząca Myśli potarganej udała się z rodzinką na szaber opuszczonych sadów, nazwały to ratowaniem drzew od nadmiaru owoców, ale jak zwał tak zwał jabłka zdobyczne są. U niej dzisiaj przepis na pyszny dżem śliwkowy i nuttellę śliwkową, więc koniecznie zajrzyjcie. A teraz do pracy obieramy jabłka i robimy szarlotkę.

Szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

    Ciasto:
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko i 2 żółtka
    Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, masło dodajemy zimne pokrojone na kawałki. Całość najlepiej posiekać nożem by nie podgrzewać za mocno ciasta wyrabianiem rękami i tylko przez chwilę wygnieść na końcu.
  2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  3. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki (nie muszą być równe). Przesmażamy na patelni z cukrem i cynamonem pod koniec dodając bułkę tartą. Jabłka nie muszą się całkiem rozpaść mogą pozostać nawet całe kawałki.
  4. Wyjmujemy z lodówki ciasto, oddzielamy 1/4 ciasta na paski i z reszty rozwałkowujemy placek o wymiarach blaszki.
  5. Wykładamy placek na blaszkę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Po podpieczeniu dodajemy jabłka na wierzch, rozkładając je równomiernie. Z 1/4 części ciasta robimy placek i wycinamy paski. Rozkładamy na cieście tworząc kratkę. Jak Wam się nie chce możecie zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach równomiernie na wierzch jabłek.
  7. Pieczemy 20-25 min., znów w temperaturze 180 stopni.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/szarlotka-na-kruchym-spodzie/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

    Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmi…
  • Babeczki czekoladowe Ani

    Szalenie proste, ale pyszne i pełne aromatu, babeczki czekoladowe. Ania to moja siostra i …
  • Sernik na zimno w pucharkach

    Wspaniały deser na upały czyli sernik na zimno w pucharkach z owocami i galaretką. Możemy …
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmi…