Potrzebne składniki
Ciasto:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko i 2 żółtka
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 czubate łyżki bułki tartej
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą, masło dodajemy zimne pokrojone na kawałki. Całość najlepiej posiekać nożem by nie podgrzewać za mocno ciasta wyrabianiem rękami i tylko przez chwilę wygnieść na końcu.
- Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki (nie muszą być równe). Przesmażamy na patelni z cukrem i cynamonem pod koniec dodając bułkę tartą. Jabłka nie muszą się całkiem rozpaść mogą pozostać nawet całe kawałki.
- Wyjmujemy z lodówki ciasto, oddzielamy 1/4 ciasta na paski i z reszty rozwałkowujemy placek o wymiarach blaszki.
- Wykładamy placek na blaszkę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Po podpieczeniu dodajemy jabłka na wierzch, rozkładając je równomiernie. Z 1/4 części ciasta robimy placek i wycinamy paski. Rozkładamy na cieście tworząc kratkę. Jak Wam się nie chce możecie zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach równomiernie na wierzch jabłek.
- Pieczemy 20-25 min., znów w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka na kruchym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!