No i czas na jabłka, więc klasyczna, polska szarlotka na kruchym spodzie. Zawsze pod koniec lata gości na stole. Doskonały smak, nuta wanilii i cynamonu i soczyste jabłka. Cudowne ciasto i warto czasem zrobić je w takiej prostej wersji, bez udziwnień, dla mnie to smak dzieciństwa. Judyta, prowadząca Myśli potarganej udała się z rodzinką na szaber opuszczonych sadów, nazwały to ratowaniem drzew od nadmiaru owoców, ale jak zwał tak zwał jabłka zdobyczne są. U niej dzisiaj przepis na pyszny dżem śliwkowy i nuttellę śliwkową, więc koniecznie zajrzyjcie. A teraz do pracy obieramy jabłka i robimy szarlotkę.
Jak wykonać przepis na - Szarlotka na kruchym spodziePotrzebne składniki
Ciasto:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko i 2 żółtka
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 czubate łyżki bułki tartej
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą, masło dodajemy zimne pokrojone na kawałki. Całość najlepiej posiekać nożem by nie podgrzewać za mocno ciasta wyrabianiem rękami i tylko przez chwilę wygnieść na końcu.
- Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki (nie muszą być równe). Przesmażamy na patelni z cukrem i cynamonem pod koniec dodając bułkę tartą. Jabłka nie muszą się całkiem rozpaść mogą pozostać nawet całe kawałki.
- Wyjmujemy z lodówki ciasto, oddzielamy 1/4 ciasta na paski i z reszty rozwałkowujemy placek o wymiarach blaszki.
- Wykładamy placek na blaszkę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Po podpieczeniu dodajemy jabłka na wierzch, rozkładając je równomiernie. Z 1/4 części ciasta robimy placek i wycinamy paski. Rozkładamy na cieście tworząc kratkę. Jak Wam się nie chce możecie zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach równomiernie na wierzch jabłek.
- Pieczemy 20-25 min., znów w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka na kruchym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: