Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie

3 min. czytania
0
0
No i czas na jabłka, więc klasyczna, polska szarlotka na kruchym spodzie. Zawsze pod koniec lata gości na stole. Doskonały smak, nuta wanilii i cynamonu i soczyste jabłka. Cudowne ciasto i warto czasem zrobić je w takiej prostej wersji, bez udziwnień, dla mnie to smak dzieciństwa. Judyta, prowadząca Myśli potarganej udała się z rodzinką na szaber opuszczonych sadów, nazwały to ratowaniem drzew od nadmiaru owoców, ale jak zwał tak zwał jabłka zdobyczne są. U niej dzisiaj przepis na pyszny dżem śliwkowy i nuttellę śliwkową, więc koniecznie zajrzyjcie. A teraz do pracy obieramy jabłka i robimy szarlotkę.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko i 2 żółtka

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:

  • Składniki na ciasto łączymy ze sobą, masło dodajemy zimne pokrojone na kawałki. Całość najlepiej posiekać nożem by nie podgrzewać za mocno ciasta wyrabianiem rękami i tylko przez chwilę wygnieść na końcu.
  • Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki (nie muszą być równe). Przesmażamy na patelni z cukrem i cynamonem pod koniec dodając bułkę tartą. Jabłka nie muszą się całkiem rozpaść mogą pozostać nawet całe kawałki.
  • Wyjmujemy z lodówki ciasto, oddzielamy 1/4 ciasta na paski i z reszty rozwałkowujemy placek o wymiarach blaszki.
  • Wykładamy placek na blaszkę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Po podpieczeniu dodajemy jabłka na wierzch, rozkładając je równomiernie. Z 1/4 części ciasta robimy placek i wycinamy paski. Rozkładamy na cieście tworząc kratkę. Jak Wam się nie chce możecie zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach równomiernie na wierzch jabłek.
  • Pieczemy 20-25 min., znów w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…