Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie

6 min. czytania
0
0
No i czas na jabłka, więc klasyczna, polska szarlotka na kruchym spodzie. Zawsze pod koniec lata gości na stole. Doskonały smak, nuta wanilii i cynamonu i soczyste jabłka. Cudowne ciasto i warto czasem zrobić je w takiej prostej wersji, bez udziwnień, dla mnie to smak dzieciństwa. Judyta, prowadząca Myśli potarganej udała się z rodzinką na szaber opuszczonych sadów, nazwały to ratowaniem drzew od nadmiaru owoców, ale jak zwał tak zwał jabłka zdobyczne są. U niej dzisiaj przepis na pyszny dżem śliwkowy i nuttellę śliwkową, więc koniecznie zajrzyjcie. A teraz do pracy obieramy jabłka i robimy szarlotkę.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Szarlotka na kruchym spodzie
Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko i 2 żółtka

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
  • Składniki na ciasto łączymy ze sobą, masło dodajemy zimne pokrojone na kawałki. Całość najlepiej posiekać nożem by nie podgrzewać za mocno ciasta wyrabianiem rękami i tylko przez chwilę wygnieść na końcu.
  • Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki (nie muszą być równe). Przesmażamy na patelni z cukrem i cynamonem pod koniec dodając bułkę tartą. Jabłka nie muszą się całkiem rozpaść mogą pozostać nawet całe kawałki.
  • Wyjmujemy z lodówki ciasto, oddzielamy 1/4 ciasta na paski i z reszty rozwałkowujemy placek o wymiarach blaszki.
  • Wykładamy placek na blaszkę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Po podpieczeniu dodajemy jabłka na wierzch, rozkładając je równomiernie. Z 1/4 części ciasta robimy placek i wycinamy paski. Rozkładamy na cieście tworząc kratkę. Jak Wam się nie chce możecie zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach równomiernie na wierzch jabłek.
  • Pieczemy 20-25 min., znów w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka na kruchym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
    6
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite