Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

3 min. czytania
1
0
No powiedzcie, czy jest jakieś inne bardziej klasyczne ciasto niż tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką? Pachnące wanilią, pełne rodzynek i z grubą warstwą kruszonki na wierzchu. Oczywiście na masełku, zajadane z mlekiem i posmarowane dżemem lub miodem... mmmmm pyyyycha! Narobiłem Wam już smaku? A jak Wy lubicie jeść takie ciasto?
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 2 godz.
Przepis na:

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 500 mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • garść rodzynek
  • ekstrakt waniliowy

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób wykonania:

  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
  • Rodzynki wcześniej namoczone we wrzątku obtaczamy mąką i wrzucamy do ciasta, dolewamy też kilka kropel ekstraktu.
  • Wyrabiamy dokładnie i dość długo na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk.
  • Wykładamy do prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
  • Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki. Posypujemy ciasto równomiernie kruszonką.
  • Pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…