Potrzebne składniki
Ciasto:
- 500 mąki
- 4 żółtka
- 50 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 120 g cukru
- 120 g masła
- pół łyżeczki soli
- garść rodzynek
- ekstrakt waniliowy
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Sposób wykonania
- Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
- Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
- Rodzynki wcześniej namoczone we wrzątku obtaczamy mąką i wrzucamy do ciasta, dolewamy też kilka kropel ekstraktu.
- Wyrabiamy dokładnie i dość długo na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk.
- Wykładamy do prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
- Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki. Posypujemy ciasto równomiernie kruszonką.
- Pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto drożdżowe z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.