Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

2 min. czytania
1
0
No powiedzcie, czy jest jakieś inne bardziej klasyczne ciasto niż tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką? Pachnące wanilią, pełne rodzynek i z grubą warstwą kruszonki na wierzchu. Oczywiście na masełku, zajadane z mlekiem i posmarowane dżemem lub miodem... mmmmm pyyyycha! Narobiłem Wam już smaku? A jak Wy lubicie jeść takie ciasto?
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 2 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 500 mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • garść rodzynek
  • ekstrakt waniliowy

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób wykonania:

  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
  • Rodzynki wcześniej namoczone we wrzątku obtaczamy mąką i wrzucamy do ciasta, dolewamy też kilka kropel ekstraktu.
  • Wyrabiamy dokładnie i dość długo na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk.
  • Wykładamy do prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
  • Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki. Posypujemy ciasto równomiernie kruszonką.
  • Pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…