Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

0

No powiedzcie, czy jest jakieś inne bardziej klasyczne ciasto niż tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką? Pachnące wanilią, pełne rodzynek i z grubą warstwą kruszonki na wierzchu. Oczywiście na masełku, zajadane z mlekiem i posmarowane dżemem lub miodem... mmmmm pyyyycha! Narobiłem Wam już smaku? A jak Wy lubicie jeść takie ciasto?

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Czas przygotowania 45 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

    Ciasto:
  • 500 mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • garść rodzynek
  • ekstrakt waniliowy
    Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  2. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
  4. Rodzynki wcześniej namoczone we wrzątku obtaczamy mąką i wrzucamy do ciasta, dolewamy też kilka kropel ekstraktu.
  5. Wyrabiamy dokładnie i dość długo na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk.
  6. Wykładamy do prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
  7. Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki. Posypujemy ciasto równomiernie kruszonką.
  8. Pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi

Mięciutkie, pachnące lasem paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi. Cieknie ślinka? Pewnie…