w , ,

Kotlety mielone

Dzisiaj jedziemy samymi klasykami więc na stole nie może zabraknąć kotletów mielonych. Podobno moje są boskie - sam nie wiem czemu bo robię je chyba zwyczajnie całkiem. Fakt są delikatne przez dodanie śmietany ale by zaraz je uwielbiać. A tak serio to idealny czas na nie - młodziutkie ziemniaczki, ogórek małosolny czy fasolka do tego i całość robi odpowiednie połączenie i wrażenie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 25 min.
Jak wykonać przepis na - Kotlet mielony

Potrzebne składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (pieprz, słodka papryka)

Sposób wykonania

  • Mięso wkładamy do większej miski. wbijamy do środka jajko, dodajemy śmietanę, przyprawy, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko posiekaną nać pietruszki i cebulę.
  • Wszystko wyrabiamy na gładką masę.
  • Lekko zwilżonymi rękoma lepimy kule, które później zgniatamy formując kotlety.
  • Smażymy mniej więcej po 2-3 minuty z obu stron do uzyskania odpowiedniego koloru na oleju na średnim ogniu.
  • Najlepsze z młodymi kartofelkami z mizerią lub fasolką.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlet mielony wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Ratujmy klasyki

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze