Potrzebne składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól (pieprz, słodka papryka)
Sposób wykonania
- Mięso wkładamy do większej miski. wbijamy do środka jajko, dodajemy śmietanę, przyprawy, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko posiekaną nać pietruszki i cebulę.
- Wszystko wyrabiamy na gładką masę.
- Lekko zwilżonymi rękoma lepimy kule, które później zgniatamy formując kotlety.
- Smażymy mniej więcej po 2-3 minuty z obu stron do uzyskania odpowiedniego koloru na oleju na średnim ogniu.
- Najlepsze z młodymi kartofelkami z mizerią lub fasolką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlet mielony wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.