Flaki wołowe

4 min. czytania
0
0
Flaki mają tyle samo zwolenników co przeciwników. Jedni reagują bleeee inni jak ja za nimi przepadają. Gęsta, aromatyczna, lekko ostra zupa – dobra szczególnie w chłodne dni. Moja Mama robi zawsze trochę inna odmianę flaków z kurczaka na 1 listopada i gdy wszyscy porządnie zmarzną na cmentarzach to jedyne o czym myślą przez pół dnia to właśnie flaki.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz. 30 min.
Łącznie: 3 godz.
Jak wykonać przepis na - Flaki wołowe
Składniki:
  • 0,7 kg mięsa wołowego na rosół
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 włoszczyzna
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 paczka koło 1 kg oczyszczonych flaków wołowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Sposób wykonania:
  • Flaki płuczemy, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 30 min po czym wodę wylewamy.
  • W dużym garnku przygotowujemy rosół z mięsa, obranej włoszczyzny, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego i mniej więcej 2,5 l. wody. Całość solimy i pieprzymy i gotujemy koło 2 godzin.
  • Z rosołu odławiamy warzywa i mięso. Dodajemy do rosołu flaki i chwilę gotujemy na małym ogniu.
  • Marchew i 1 pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy.
  • Dodajemy rozdrobnione mięso wołowe, paprykę, tartą gałkę, koncentrat i majeranek gotując jeszcze kilka minut.
  • Solimy i pieprzymy do smaku.
Uwagi dodatkowe
Idealne są podane z białym pieczywem lub pajdą wiejskiego chleba.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Flaki wołowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    5
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Lasagne z tortilli w stylu meksykańskim

    Lasagne z tortilli to danie niezwykle pożywne, smaczne i efektowne, bo wyglądało po zapiec…
  • Zalewajka

    Danie z historią i wyjątkowe, a jednak niezwykle prosta zupa. Zalewajka to nie żur czy bar…
  • Pałki kurczaka pieczone z warzywami

    Niedawno w jakimś programie podpatrzyłem sposób na pieczeń na marchewkach. Wydało mi się f…