w , , ,

Flaki wołowe



Flaki mają tyle samo zwolenników co przeciwników. Jedni reagują bleeee inni jak ja za nimi przepadają. Gęsta, aromatyczna, lekko ostra zupa – dobra szczególnie w chłodne dni. Moja Mama robi zawsze trochę inna odmianę flaków z kurczaka na 1 listopada i gdy wszyscy porządnie zmarzną na cmentarzach to jedyne o czym myślą przez pół dnia to właśnie flaki.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz. 30 min.
Łącznie: 3 godz.
Jak wykonać przepis na - Flaki wołowe

Potrzebne składniki

  • 0,7 kg mięsa wołowego na rosół
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 włoszczyzna
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 paczka koło 1 kg oczyszczonych flaków wołowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób wykonania

  • Flaki płuczemy, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 30 min po czym wodę wylewamy.
  • W dużym garnku przygotowujemy rosół z mięsa, obranej włoszczyzny, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego i mniej więcej 2,5 l. wody. Całość solimy i pieprzymy i gotujemy koło 2 godzin.
  • Z rosołu odławiamy warzywa i mięso. Dodajemy do rosołu flaki i chwilę gotujemy na małym ogniu.
  • Marchew i 1 pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy.
  • Dodajemy rozdrobnione mięso wołowe, paprykę, tartą gałkę, koncentrat i majeranek gotując jeszcze kilka minut.
  • Solimy i pieprzymy do smaku.
Idealne są podane z białym pieczywem lub pajdą wiejskiego chleba.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Flaki wołowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze