Flaki wołowe

0

Flaki mają tyle samo zwolenników co przeciwników. Jedni reagują bleeee inni jak ja za nimi przepadają. Gęsta, aromatyczna, lekko ostra zupa – dobra szczególnie w chłodne dni. Moja Mama robi zawsze trochę inna odmianę flaków z kurczaka na 1 listopada i gdy wszyscy porządnie zmarzną na cmentarzach to jedyne o czym myślą przez pół dnia to właśnie flaki.

Flaki wołowe

Flaki wołowe

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 2 godzin/y, 30 minut/y

Czas całkowity 3 godzin/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 0,7 kg mięsa wołowego na rosół
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 włoszczyzna
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 paczka koło 1 kg oczyszczonych flaków wołowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Flaki płuczemy, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 30 min po czym wodę wylewamy.
  2. W dużym garnku przygotowujemy rosół z mięsa, obranej włoszczyzny, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego i mniej więcej 2,5 l. wody. Całość solimy i pieprzymy i gotujemy koło 2 godzin.
  3. Z rosołu odławiamy warzywa i mięso. Dodajemy do rosołu flaki i chwilę gotujemy na małym ogniu.
  4. Marchew i 1 pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy.
  5. Dodajemy rozdrobnione mięso wołowe, paprykę, tartą gałkę, koncentrat i majeranek gotując jeszcze kilka minut.
  6. Solimy i pieprzymy do smaku.

Notatki

Idealne są podane z białym pieczywem lub pajdą wiejskiego chleba.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/flaki-wolowe/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…