Potrzebne składniki
- 500 g szyi indyczych
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 mały por (sama biała część)
- 4 duże pomidory
- 750 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu tajskiego ostrego lub ostro-słodkiego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka bazylii suszonej i kilka listków świeżej
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz (sól)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki gałki
- cukier
Sposób wykonania
- Warzywa obieramy. marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i razem z szyjami wcześniej umytymi wrzucamy do ok 2 l wody.
- Dodajemy liście laurowe, ziele i gotujemy z tego rosół na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw.
- Wyjmujemy por, seler, 1 marchew i szyje. Por i seler już nam się nie przyda a marchew odkładamy na bok. Szyje studzimy chwilę i obieramy z nich mięso, które wrzucamy do garnka.
- Całość przyprawiamy, dodajemy ocet, sos, przecier, pokrojone w ćwiartki pomidory,
- Wszystko w garnku blendujemy.
- Marchew kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą cukrem i bazylią. do smaku. Gotujemy tym razem na ciut większym ogniu kilka minut.
- Podajemy z makaronem (ja użyłem bazyliowy) i łyżką śmietany.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa pomidorowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!





