Kosą po patelni Przepisy Obiad Pomidorowa trochę inaczej

Pomidorowa trochę inaczej

2 min. czytania
1
0
Zwykła pomidorowa mi się przejadła trochę, a zrobiona na przecierze z rosołu z wczoraj to może i dobre ale nie do końca. Tą robię już w domu jakiś czas i strasznie wszystkim smakuje - słodko kwaśna z nutą ostrości. Polecam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Przepis na:

Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 500 g szyi indyczych
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mały por (sama biała część)
  • 4 duże pomidory
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu tajskiego ostrego lub ostro-słodkiego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka bazylii suszonej i kilka listków świeżej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz (sól)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki gałki
  • cukier

Sposób wykonania:

  • Warzywa obieramy. marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i razem z szyjami wcześniej umytymi wrzucamy do ok 2 l wody.
  • Dodajemy liście laurowe, ziele i gotujemy z tego rosół na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw.
  • Wyjmujemy por, seler, 1 marchew i szyje. Por i seler już nam się nie przyda a marchew odkładamy na bok. Szyje studzimy chwilę i obieramy z nich mięso, które wrzucamy do garnka.
  • Całość przyprawiamy, dodajemy ocet, sos, przecier, pokrojone w ćwiartki pomidory,
  • Wszystko w garnku blendujemy.
  • Marchew kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą cukrem i bazylią. do smaku. Gotujemy tym razem na ciut większym ogniu kilka minut.
  • Podajemy z makaronem (ja użyłem bazyliowy) i łyżką śmietany.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…