Gotowanie mleka

3 min. czytania
0
0

Pewnie wielu z Was, na początku swojej przygody kulinarnej, przypaliło mleko. Gotowanie mleka to nie jest jakieś wyzwanie, a zwykła podstawa, jednak czasem przysparza kłopotu i nieprzyjemnego zapachu w całej kuchni, albo i dymu w domu – jak się włączy i zapomni. Są na to jednak proste sposoby.

Jak zapobiec przypaleniu?

Mleko najlepiej wlać do garnka opłukanego zimną wodą, możemy też dosłownie łyżeczkę wody zostawić na dnie. Innym sposobem jest, wlanie łyżki wody przed mlekiem do garnka i zagotowanie jej, jak się zaczną pojawiać bąbelki wlewamy zimne mleko i gotujemy. Powodem przypalenia mleka jest cukier w nim zawarty. Wlewając odrobinę wody izolujemy garnek od mleka, tworząc bezpieczną, wodną poduszkę. Starajmy się też nie używać do gotowania garnków emaliowanych – zwyczajnie łatwiej o kłopoty.

Kipi – co robić?

Niby wystarczy włożyć na dno garnka płaski talerzyk. Piszę niby bo raz, że nigdy nie sprawdzałem tej metody, a dwa że podobno i tak wykipi. Za to sprawdzonym sposobem jest włożenie łyżki do garnka. Zwykła metalowa łyżka włożona do mleka podczas gotowania zapobiega kipieniu mleka – działa. Kolejnym sposobem jest położenie na garnku drewnianej łyżki. Tego sposobu jednak również nie testowałem. Jednak najlepszy sposób, to zwyczajnie je chyba pilnować.

Jednak uciekło

A co zrobić jak już nam mleko uciekło z garnka bo zajęliśmy się czymś innym? Pomoże zwykły ocet. Wystarczy przetrzeć płytę wilgotną ściereczka i polać lekko octem. Wyczyści się doskonale.

Starajcie się jednak gotując mleko zachować czujność. Nie planujcie w tym czasie oglądania serialu, czy kąpieli. Mleko gotuje się błyskawicznie, więc poświęćcie ten czas na inne czynności koło kuchenki i zwyczajnie pilnujcie by nie uciekło. To chwila a kłopot duży jak ucieknie lub przypalicie, czego Wam nie życzę.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    6
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

    Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwie…
  • Solenie potraw czyli sól w kuchni

    Sól w kuchni odgrywa bardzo ważną rolę jednak z jej spożywaniem nie można przesadzać, a dr…
  • Jak gotować jajka?

    Nie raz zaczynający swoją przygodę z gotowaniem zadają to pytanie – Jak gotować jajk…

Zobacz też

Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwie…