Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Kuchnia od podstaw

Garść porad, czyli co zrobić gdy…

Kosą po patelni 27 kwietnia 2017

Często nawet banalne czynności lub sposoby, pomagają nam w trudnych sytuacjach. Nie zawsze wiemy co zrobić gdy stanie się coś nieprzewidzianego a kuchnia jest miejscem, w którym wiele się dzieje, więc o takie sytuacje łatwo. Oto garść porad kulinarnych, czyli co zrobić gdy…

--- Reklama ---

Zjemy coś za ostrego i piecze jak diabli
Wbrew powszechnej opinii woda czy inny napój pogorszy ten stan, zamiast go poprawić. Palenie w gardle doskonale złagodzi chleb lub alkohol. Tak więc jedząc piekielny gulasz dobrze mieć pod ręką kieliszek wina i bułkę.

Chcemy zniwelować ostry smak cebuli
Dodając cebulę do sałatek czy innych dań w postaci surowej, jeśli nie chcemy by jej smak zdominował potrawę, wystarczy cebulę posolić a następnie po kilku minutach sparzyć ją wrzątkiem. Będzie łagodna i dodatkowo miękka i nie będzie chrupać między zębami.

Zachować atrakcyjny wygląd sałaty
Sałatę zawsze płuczemy w zimnej wodzie i musimy tej wody z sałaty sie pozbyć. Możemy użyć do tego wirówki do sałaty. Sałatę zawsze rwiemy w dłoniach a nie kroimy. Zachowujemy w ten sposób ważne składniki znajdujące się w środku i kruchość. Wszelkie dresingi i sosy dodajemy do sałaty tuż przed podaniem.

Mielone są jak granaty
Jeśli robisz twarde jak orzechy mielone to jest na to prosty sposób. Dodaj do wyrabianej masy łyżkę lub dwie wody lub mleka. Będą puszyste i zachowają wilgoć.

Awokado szybko się psuje
Jeśli użyjesz tylko części awokado a resztę chcesz przechować na później, zostaw pestkę w owocu podczas przechowywania. Możemy dodatkowo zwilżyć owoc sokiem z cytryny. Gdy kupiliśmy jeszcze niedojrzałe awokado zawińmy je w papier i zostawmy do czasu aż skórka będzie lekko miękka.

Smażymy na maśle i czujemy brzydki zapach
O tym już pisaliśmy wspólnie przy okazji przepisu na omlet, ale warto powtórzyć. Dodając do masła oliwę lub olej sprawiamy, że podnosi się znacznie temparatura w jakiej możemy smażyć nasze potrawy a masło się nie przypali.

Ciężko wyciska się sok z cytrusów
Najlepszym sposobem jest rolowanie dłonią owoców przed wyciskaniem na twardym blacie. Zmiękczamy tak owoc i rozluźniamy jego strukturę. Wyciskając sok bezpośrednio do potrawy aby uniknąć pestek w daniu róbmy to przez drugą dłoń.

I znowu wyszła za słona
Koniec awantur rodzinnych – kiepski żart prowadzącego – a tak serio: Przesoliliśmy zupę, nic strasznego wystarczy, że wrzucimy kawałek surowego ziemniaka do środka i pogotujemy trochę.

Ta piana się nie chce ubić
Aby wyszła nam sztywna piana z białek wystarczy białko lekko posolić. Należy pamiętać również o dokładnym oddzieleniu żółtek. Jeśli będą w białku pływać będziemy mieli z tym problem.

Sadzone wędzone
Aby jajko sadzone zachowało mięki spód i swoją barwę polecam posolić je dopiero przed podaniem i dodatkowo na patelni poprószyć olej odrobiną mąki. Ja i tak sadzonych nie lubię ale może komuś się przyda.

Jadę cały rybą
Zapach z rąk łatwo usuniemy zamiast mydła używając soku z cytryny. Taka samo w przypadku obierania czosnku.

Wsypałem ziół co nie miara a nie pachnie z gara
Wszystkie zioła suszone należy przed dodaniem do potrawy najpierw rozetrzeć w dłoniach. Wydobędzie to z nich aromat potrzebny w potrawie.

Czosnek wysycha
Ten sposób akurat podpatrzyłem w pizzerii. Aby przechować długo czosnek obierz całość i wrzuć niewykorzystane ząbki do słoiczka. Zalej olejem i możesz je w ten sposób przechowywać długo, wykorzystując i ząbki i aromatyczny olej.

Wątróbka jak i karp bleeee…
Aby uzyskać lepszy i delikatniejszy smak wątróbki lub karpia namocz je wcześniej w mleku. Staną się delikatniejsze i smaczniejsze. Szczególnie dla dzieci.

Na pierwszy raz wystarczy. Podoba się to będzie więcej dajcie znać i czekam na wasze pomysły na usprawnienie gotowania.

Zdjęcie: MiniMili – Fotografia dziecięca

Kosą po patelni 18 czerwca 2020 27 kwietnia 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Wspomnienia kulinarne Ojca Karola cz. 3
Następny wpis Zupa mleczna by HellOffice
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli potarganej
Myśli potarganej
12 kwietnia 2019 16:53

Nareszcie ktoś pomyślał i zrobił zbiór porad. Niby nic, każdy to wie, ale tak na prawdę cieżko coś sensownego w sieci znaleźć. Dziękuję. Na pewno nie raz skorzystam:)

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
13 maja 2017 19:01

Mleko na ostre i owszem ale nie do każdej potrawy pasuje mleczny smak a tu jednak chodzi o to by smaku potrawy nie zabić a jedynie złagodzić efekt – gulasz z mlekiem fuj. Ze śmietaną do kotletów też pomysł znam tyle że wg mnie pozostawia zbyt intensywny posmak w mięsie ale można wypróbować.

0
Odpowiedz
Karol Kosiński
Karol Kosiński
13 maja 2017 19:00

Chcemy zjeść coś ostrego najlepsze rezultaty daje mleko niezawodne.
Kotlety żeby były delikatne dodajemy nie wodę i mleko tylko śmietanę rezultat super.

0
Odpowiedz
Karol Kosiński
Karol Kosiński
13 maja 2017 19:00

Parzenie cebuli też jest wręcz niezbędne dla osób, które nie mogą jeść cebuli.
Po takim zabiegu nie ma wzdęć.

0
Odpowiedz

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Pączki ziemniaczane z toffi – długo pozostają świeże i są pyszne

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Bułki poznańskie – pyszne bułeczki na śniadanie

Domowy pasztet z szynki wieprzowej i indyka

Angielski indywidualnie czy grupowo?

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?