Kosą po patelni Kuchnia od podstaw Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

0

Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwiejsze przyrządzanie lub mrożenie. Postarałem się zebrać całość w prostych punktach i posegregować tematycznie. Mam nadzieje, że Ci się przydadzą, a jeśli masz Swoje triki na gotowanie związane z tym tematem podziel się nimi.

  1. By zielone warzywa typu sałata czy zioła, odzyskały dawną świeżość, rozpuść łyżeczkę mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie i włóż je do niej na kilka minut.
  2. By zapobiegać więdnięciu sałaty, wystarczy umyć ją i dokładnie osuszyć. Włożyć liście do miski i położyć na wierzch papierowy ręcznik. Całość zawijamy w folię i do lodówki. Podobnie można zrobić z liśćmi szpinaku.
  3. Szparagi przechowuj w naczyniu z wodą, a przedłużysz ich świeżość. Umieść w wysokim naczyniu szparagi przeciętymi końcami do dołu i wlej trochę wody.
  4. Pieczarki myj zawsze pod bieżącą wodą, nie stracą smaku. A jeśli chcesz by zachowały ładny wygląd w sałatce, skrop je sokiem z cytryny.
  5. Podobnie pokrojone jabłka, banany, gruszki po dodaniu soku z cytryny nie ciemnieją.
  6. By cytryny łatwiej się wyciskały, przed tą czynnością połóż je na płaskiej powierzchni i roluj ręką, lekko dociskając.
  7. Jeśli masz zbyt miękkie pomidory, by je ładnie pokroić, włóż je do bardzo zimnej wody na kilka minut przed krojeniem.
  8. Obieraj ogórki od jaśniejszej strony – nie będą gorzkie.
  9. Gotuj zielone warzywa z odrobiną cukru – nie stracą koloru.
  10. Aby ziemniaki szybciej się ugotowały, dodaj do wody pół łyżeczki masła.
  11. Drażni Cie zapach kapusty albo kalafiora podczas gotowania? Włóż w trakcie gotowania kawałek suchej skórki od chleba do garnka, wyjmij po kilku minutach i wyrzuć.
  12. Przekrojoną cebulę posmaruj delikatnie masłem – nie straci zapachu i koloru podczas przechowywania.
  13. Ścierając skórkę pomarańczową lub cytrynową za pomocą tarki, posmaruj ją wcześniej odrobiną oliwy. Nie będzie się przyklejać.
  14. By cebula nie szczypała w oczy podczas krojenia, włóż ją do zamrażalnika na kilka minut przed krojeniem.
  15. Czosnek by łatwo obrać wystarczy złapać za końcówki ząbka i kilka razy lekko skręcić je w przeciwne strony. Łupinki powinny prawie same odchodzić.
  16. Obranie imbiru jest dziecinnie proste za pomocą łyżki. Wystarczy zdrapać skórkę jej brzegiem.
  17. Posklejane owoce w worku po zamrożeniu? Wykorzystaj tacę i włóż je na niej do zamrażalki. Po zmrożeniu przesyp do woreczka. Będą luźne i wyjmiesz w razie potrzeby, ile chcesz.
  18. Zioła przed mrożeniem posmaruj delikatnie oliwą z oliwek – nie zbrązowieją.