Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwiejsze przyrządzanie lub mrożenie. Postarałem się zebrać całość w prostych punktach i posegregować tematycznie. Mam nadzieje, że Ci się przydadzą, a jeśli masz Swoje triki na gotowanie związane z tym tematem podziel się nimi.
- By zielone warzywa typu sałata czy zioła, odzyskały dawną świeżość, rozpuść łyżeczkę mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie i włóż je do niej na kilka minut.
- By zapobiegać więdnięciu sałaty, wystarczy umyć ją i dokładnie osuszyć. Włożyć liście do miski i położyć na wierzch papierowy ręcznik. Całość zawijamy w folię i do lodówki. Podobnie można zrobić z liśćmi szpinaku.
- Szparagi przechowuj w naczyniu z wodą, a przedłużysz ich świeżość. Umieść w wysokim naczyniu szparagi przeciętymi końcami do dołu i wlej trochę wody.
- Pieczarki myj zawsze pod bieżącą wodą, nie stracą smaku. A jeśli chcesz by zachowały ładny wygląd w sałatce, skrop je sokiem z cytryny.
- Podobnie pokrojone jabłka, banany, gruszki po dodaniu soku z cytryny nie ciemnieją.
- By cytryny łatwiej się wyciskały, przed tą czynnością połóż je na płaskiej powierzchni i roluj ręką, lekko dociskając.
- Jeśli masz zbyt miękkie pomidory, by je ładnie pokroić, włóż je do bardzo zimnej wody na kilka minut przed krojeniem.
- Obieraj ogórki od jaśniejszej strony – nie będą gorzkie.
- Gotuj zielone warzywa z odrobiną cukru – nie stracą koloru.
- Aby ziemniaki szybciej się ugotowały, dodaj do wody pół łyżeczki masła.
- Drażni Cie zapach kapusty albo kalafiora podczas gotowania? Włóż w trakcie gotowania kawałek suchej skórki od chleba do garnka, wyjmij po kilku minutach i wyrzuć.
- Przekrojoną cebulę posmaruj delikatnie masłem – nie straci zapachu i koloru podczas przechowywania.
- Ścierając skórkę pomarańczową lub cytrynową za pomocą tarki, posmaruj ją wcześniej odrobiną oliwy. Nie będzie się przyklejać.
- By cebula nie szczypała w oczy podczas krojenia, włóż ją do zamrażalnika na kilka minut przed krojeniem.
- Czosnek by łatwo obrać wystarczy złapać za końcówki ząbka i kilka razy lekko skręcić je w przeciwne strony. Łupinki powinny prawie same odchodzić.
- Obranie imbiru jest dziecinnie proste za pomocą łyżki. Wystarczy zdrapać skórkę jej brzegiem.
- Posklejane owoce w worku po zamrożeniu? Wykorzystaj tacę i włóż je na niej do zamrażalki. Po zmrożeniu przesyp do woreczka. Będą luźne i wyjmiesz w razie potrzeby, ile chcesz.
- Zioła przed mrożeniem posmaruj delikatnie oliwą z oliwek – nie zbrązowieją.