Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Kuchnia od podstaw

Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

Kosą po patelni 14 listopada 2018

Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwiejsze przyrządzanie lub mrożenie. Postarałem się zebrać całość w prostych punktach i posegregować tematycznie. Mam nadzieje, że Ci się przydadzą, a jeśli masz Swoje triki na gotowanie związane z tym tematem podziel się nimi.

--- Reklama ---
  1. By zielone warzywa typu sałata czy zioła, odzyskały dawną świeżość, rozpuść łyżeczkę mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie i włóż je do niej na kilka minut.
  2. By zapobiegać więdnięciu sałaty, wystarczy umyć ją i dokładnie osuszyć. Włożyć liście do miski i położyć na wierzch papierowy ręcznik. Całość zawijamy w folię i do lodówki. Podobnie można zrobić z liśćmi szpinaku.
  3. Szparagi przechowuj w naczyniu z wodą, a przedłużysz ich świeżość. Umieść w wysokim naczyniu szparagi przeciętymi końcami do dołu i wlej trochę wody.
  4. Pieczarki myj zawsze pod bieżącą wodą, nie stracą smaku. A jeśli chcesz by zachowały ładny wygląd w sałatce, skrop je sokiem z cytryny.
  5. Podobnie pokrojone jabłka, banany, gruszki po dodaniu soku z cytryny nie ciemnieją.
  6. By cytryny łatwiej się wyciskały, przed tą czynnością połóż je na płaskiej powierzchni i roluj ręką, lekko dociskając.
  7. Jeśli masz zbyt miękkie pomidory, by je ładnie pokroić, włóż je do bardzo zimnej wody na kilka minut przed krojeniem.
  8. Obieraj ogórki od jaśniejszej strony – nie będą gorzkie.
  9. Gotuj zielone warzywa z odrobiną cukru – nie stracą koloru.
  10. Aby ziemniaki szybciej się ugotowały, dodaj do wody pół łyżeczki masła.
  11. Drażni Cie zapach kapusty albo kalafiora podczas gotowania? Włóż w trakcie gotowania kawałek suchej skórki od chleba do garnka, wyjmij po kilku minutach i wyrzuć.
  12. Przekrojoną cebulę posmaruj delikatnie masłem – nie straci zapachu i koloru podczas przechowywania.
  13. Ścierając skórkę pomarańczową lub cytrynową za pomocą tarki, posmaruj ją wcześniej odrobiną oliwy. Nie będzie się przyklejać.
  14. By cebula nie szczypała w oczy podczas krojenia, włóż ją do zamrażalnika na kilka minut przed krojeniem.
  15. Czosnek by łatwo obrać wystarczy złapać za końcówki ząbka i kilka razy lekko skręcić je w przeciwne strony. Łupinki powinny prawie same odchodzić.
  16. Obranie imbiru jest dziecinnie proste za pomocą łyżki. Wystarczy zdrapać skórkę jej brzegiem.
  17. Posklejane owoce w worku po zamrożeniu? Wykorzystaj tacę i włóż je na niej do zamrażalki. Po zmrożeniu przesyp do woreczka. Będą luźne i wyjmiesz w razie potrzeby, ile chcesz.
  18. Zioła przed mrożeniem posmaruj delikatnie oliwą z oliwek – nie zbrązowieją.

Tagi gotowanie, kuchnia, owoce, porady, technika, triki, warzywa
Kosą po patelni 14 listopada 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Tarta grzybowa
Następny wpis Kapusta kiszona na zimę
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?