Nie raz zaczynający swoją przygodę z gotowaniem zadają to pytanie – Jak gotować jajka? Na miękko, na twardo i by nie wyszło na węgiel. Totalna podstawa i nie taka straszna jak się wydaje.
Poniższa infografika przybliży Wam temat, a poniżej kilka dodatkowych porad z tego zakresu.
Co warto wiedzieć?
- jajka kupione nawet w markecie nie są czyste – pamiętaj by je umyć i nieważne, że za chwilę i tak będą we wrzątku
- jajka wkładamy do wrzątku, najlepiej użyć do tego łyżki i zrobić to delikatnie. Uszkodzenie skorupki sprawi, że białko wypłynie bo jajko zwyczajnie pęknie.
- by białko nie wypływało, po pęknięciu, mnie mama uczyła by dodać trochę octu do wody i faktycznie się sprawdza
- jajka szczególnie te na miękko nie trzymamy po ugotowaniu we wrzątku, będą się dalej gotować
- jeśli gotujemy jajka na twardo przelejmy je po ugotowaniu zimną wodą, nie ostygną za bardzo a łatwiej nam je będzie obierać
- Ania z opycha.pl przypomniała mi o jeszcze jednej ważnej rzeczy – nie wsadzajcie do wrzątku zimnych jajek prosto z lodówki. Najlepiej umyjcie je gorącą wodą przed wsadzeniem do garnka.
- i jeszcze jedno – garnek do gotowania jajek powinien być jeden i w zasadzie tylko do tego używany. Związki zawarte w skorupkach przenikają do wody i osadzają się na brzegach garnka, Widzieliście pewnie nie raz osad. Jeśli tego nie domyjecie dokładnie zjecie to w kolejnej potrawie, więc lepiej przeznaczyć jeden garnek tylko na to.
Jajka są nieocenionym produktem w naszej kuchni i naprawdę warto je jeść. Tak więc miłych i udanych prób i smacznego.
Co fakt, to fakt. Bez specjalnego urządzenia gotowanie jajek to u mnie loteria 🙂