Jak gotować jajka?

3 min. czytania
1
0

Nie raz zaczynający swoją przygodę z gotowaniem zadają to pytanie – Jak gotować jajka? Na miękko, na twardo i by nie wyszło na węgiel. Totalna podstawa i nie taka straszna jak się wydaje. 

Poniższa infografika przybliży Wam temat, a poniżej kilka dodatkowych porad z tego zakresu.

Co warto wiedzieć?

  • jajka kupione nawet w markecie nie są czyste – pamiętaj by je umyć i nieważne, że za chwilę i tak będą we wrzątku
  • jajka wkładamy do wrzątku, najlepiej użyć do tego łyżki i zrobić to delikatnie. Uszkodzenie skorupki sprawi, że białko wypłynie bo jajko zwyczajnie pęknie.
  • by białko nie wypływało, po pęknięciu, mnie mama uczyła by dodać trochę octu do wody i faktycznie się sprawdza
  • jajka szczególnie te na miękko nie trzymamy po ugotowaniu we wrzątku, będą się dalej gotować
  • jeśli gotujemy jajka na twardo przelejmy je po ugotowaniu zimną wodą, nie ostygną za bardzo a łatwiej nam je będzie obierać
  • Ania z opycha.pl przypomniała mi o jeszcze jednej ważnej rzeczy – nie wsadzajcie do wrzątku zimnych jajek prosto z lodówki. Najlepiej umyjcie je gorącą wodą przed wsadzeniem do garnka.
  • i jeszcze jedno – garnek do gotowania jajek powinien być jeden i w zasadzie tylko do tego używany. Związki zawarte w skorupkach przenikają do wody i osadzają się na brzegach garnka, Widzieliście pewnie nie raz osad. Jeśli tego nie domyjecie dokładnie zjecie to w kolejnej potrawie, więc lepiej przeznaczyć jeden garnek tylko na to.

Jajka są nieocenionym produktem w naszej kuchni i naprawdę warto je jeść. Tak więc miłych i udanych prób i smacznego.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Myśli potarganej - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    Co fakt, to fakt. Bez specjalnego urządzenia gotowanie jajek to u mnie loteria 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

    Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwie…
  • Solenie potraw czyli sól w kuchni

    Sól w kuchni odgrywa bardzo ważną rolę jednak z jej spożywaniem nie można przesadzać, a dr…
  • Gotowanie mleka

    Pewnie wielu z Was, na początku swojej przygody kulinarnej, przypaliło mleko. Gotowanie ml…

Zobacz też

Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwie…