Jak gotować jajka?

3 minuty czytania
0
0
170

Nie raz zaczynający swoją przygodę z gotowaniem zadają to pytanie – Jak gotować jajka? Na miękko, na twardo i by nie wyszło na węgiel. Totalna podstawa i nie taka straszna jak się wydaje. 

Poniższa infografika przybliży Wam temat, a poniżej kilka dodatkowych porad z tego zakresu.

Co warto wiedzieć?

  • jajka kupione nawet w markecie nie są czyste – pamiętaj by je umyć i nieważne, że za chwilę i tak będą we wrzątku
  • jajka wkładamy do wrzątku, najlepiej użyć do tego łyżki i zrobić to delikatnie. Uszkodzenie skorupki sprawi, że białko wypłynie bo jajko zwyczajnie pęknie.
  • by białko nie wypływało, po pęknięciu, mnie mama uczyła by dodać trochę octu do wody i faktycznie się sprawdza
  • jajka szczególnie te na miękko nie trzymamy po ugotowaniu we wrzątku, będą się dalej gotować
  • jeśli gotujemy jajka na twardo przelejmy je po ugotowaniu zimną wodą, nie ostygną za bardzo a łatwiej nam je będzie obierać
  • Ania z opycha.pl przypomniała mi o jeszcze jednej ważnej rzeczy – nie wsadzajcie do wrzątku zimnych jajek prosto z lodówki. Najlepiej umyjcie je gorącą wodą przed wsadzeniem do garnka.
  • i jeszcze jedno – garnek do gotowania jajek powinien być jeden i w zasadzie tylko do tego używany. Związki zawarte w skorupkach przenikają do wody i osadzają się na brzegach garnka, Widzieliście pewnie nie raz osad. Jeśli tego nie domyjecie dokładnie zjecie to w kolejnej potrawie, więc lepiej przeznaczyć jeden garnek tylko na to.

Jajka są nieocenionym produktem w naszej kuchni i naprawdę warto je jeść. Tak więc miłych i udanych prób i smacznego.

  • Główne zasady kuchni azjatyckiej

    Liczba miłośników kuchni azjatyckiej stale rośnie. Orientalne dania zachwycają smakoszy ni…
  • Ciasto toffi z pianką

    Ostatnio coś wyjątkowo dużo u mnie słodkich rzeczy. Nie myślcie sobie że wszystko wcinam s…
  • Racuchy drożdżowe na karnawał

    Racuchy drożdżowe są idealne jako słodka przekąska na karnawałowe szaleństwa. By nie były …
  • Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

    Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwie…
  • Solenie potraw czyli sól w kuchni

    Sól w kuchni odgrywa bardzo ważną rolę jednak z jej spożywaniem nie można przesadzać, a dr…
  • Gotowanie mleka

    Pewnie wielu z Was, na początku swojej przygody kulinarnej, przypaliło mleko. Gotowanie ml…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwie…