Czyli jak i gdzie używać metalowych i drewnianych przyrządów kuchennych. Zastanawialiście się pewnie nie raz, dlaczego Wasza babcia powtarzała by nie mieszać powideł metalową łyżką, Fakty czy mity?
Niestety w większości przypadków to już mit. Materiały z jakich wykonuje się obecnie sprzęty kuchenne, są o wiele lepsze niż kiedyś. Łyżki metalowe były zazwyczaj wykonane z aluminium, które potrafiło oddawać niezbyt miły, metaliczny smak potrawie. Często też łyżki metalowe nie miały uchwytów nieprzewodzących ciepła, dlatego też mieszając gorącą zupę, można było poparzyć palce.
Dodatkowym czynnikiem było to, że zwyczajnie łyżki do mieszania były standardowo wykonywane z drewna i posiadały długie trzonki. Z metalu robiło się łyżki wazowe, które używało się krótko, tylko do nalewania Mieszało się potrawy w wysokich garnkach i zwyczajnie ze względu na wygodę było łatwiej.
Kolejnym czynnikiem decydującym o tym, że sięgamy po różne tworzywa jest to, że dbamy o nasze garnki. Podobnie jak teraz np. teflonowe garnki czy patelnie uszkadzają się od kontaktu z twardym metalem. tak i kiedyś emaliowane garnki zwyczajnie się szybciej rysowały. Zdzierając emalię czy teflon ostrym brzegiem łyżki czy noża zwyczajnie sprawiamy, że dostają się do potrawy okruchy naszego garnka i to później wcinamy.
Podsumowując, wybór odpowiedniego ma znaczenie praktyczne jednak Wasze powidła ugotowane w garnku ze stali szlachetnej mieszane z podobnego materiału łyżką, wcale nie będą gorsze w smaku, ani się nie zepsują, o ile nie będziecie co chwilę próbować i przenosić do garnka bakterie z Waszych ust. Często też właśnie sprawy higieniczne decydują czy warto sięgnąć po drewno, metal czy silikon. Gotujcie z głową, to podstawa.