Kosą po patelni Kuchnia od podstaw Łyżka metalowa czy drewniana?

Łyżka metalowa czy drewniana?

3 min. czytania
0
0

Czyli jak i gdzie używać metalowych i drewnianych przyrządów kuchennych. Zastanawialiście się pewnie nie raz, dlaczego Wasza babcia powtarzała by nie mieszać powideł metalową łyżką, Fakty czy mity?

Niestety w większości przypadków to już mit. Materiały z jakich wykonuje się obecnie sprzęty kuchenne, są o wiele lepsze niż kiedyś. Łyżki metalowe były zazwyczaj wykonane z aluminium, które potrafiło oddawać niezbyt miły, metaliczny smak potrawie. Często też łyżki metalowe nie miały uchwytów nieprzewodzących ciepła, dlatego też mieszając gorącą zupę, można było poparzyć palce.

Dodatkowym czynnikiem było to, że zwyczajnie łyżki do mieszania były standardowo wykonywane z drewna i posiadały długie trzonki. Z metalu robiło się łyżki wazowe, które używało się krótko, tylko do nalewania Mieszało się potrawy w wysokich garnkach i zwyczajnie ze względu na wygodę było łatwiej.

Kolejnym czynnikiem decydującym o tym, że sięgamy po różne tworzywa jest to, że dbamy o nasze garnki. Podobnie jak teraz np. teflonowe garnki czy patelnie uszkadzają się od kontaktu z twardym metalem. tak i kiedyś emaliowane garnki zwyczajnie się szybciej rysowały. Zdzierając emalię czy teflon ostrym brzegiem łyżki czy noża zwyczajnie sprawiamy, że dostają się do potrawy okruchy naszego garnka i to później wcinamy.

Podsumowując, wybór odpowiedniego ma znaczenie praktyczne jednak Wasze powidła ugotowane w garnku ze stali szlachetnej mieszane z podobnego materiału łyżką, wcale nie będą gorsze w smaku, ani się nie zepsują, o ile nie będziecie co chwilę próbować i przenosić do garnka bakterie z Waszych ust. Często też właśnie sprawy higieniczne decydują czy warto sięgnąć po drewno, metal czy silikon. Gotujcie z głową, to podstawa.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

    Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwie…
  • Solenie potraw czyli sól w kuchni

    Sól w kuchni odgrywa bardzo ważną rolę jednak z jej spożywaniem nie można przesadzać, a dr…
  • Gotowanie mleka

    Pewnie wielu z Was, na początku swojej przygody kulinarnej, przypaliło mleko. Gotowanie ml…

Zobacz też

Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwie…