Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i miodem

Kosą po patelni
Idealny dodatek do obiadku złożonego z mięsa. Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i miodem z dodatkiem marchewki oraz pora. To trochę inna wersja tej jakże naszej, tradycyjnej surówki. Miód łagodzi kwas z kapusty i sprawia, że jest delikatniejsza ale daje swój posmak i to połączenie kapusty z miodem jest naprawdę rewelacyjne. Dodatkowo por zamiast zwykłej cebuli też zmienia trochę smak i ostrość. Spróbujcie takiej wersji, dla odmiany i powiedzcie co o niej myślicie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 0 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i miodem

Potrzebne składniki

  • 400 g kapusty kiszonej najlepiej własnej roboty
  • 1 jabłko
  • środkowa część pora
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Przemywamy kapustę pod zimną woda odsączamy i kroimy drobno.
  • Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce do jarzyn.
  • Pora kroimy drobno.
  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  • Zostawiamy na 30 min. by się przegryzło.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i miodem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Agata

Zrobiłam i jestem zaskoczona, że tak dobrze smakowała. Zamiana cukru na miód i spora ilość pietruszki podkręciła smak.
Dziękuję za fajny przepis 🙂