Kosą po patelni Przepisy Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i miodem

0

Idealny dodatek do obiadku złożonego z mięsa. Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i miodem z dodatkiem marchewki oraz pora. To trochę inna wersja tej jakże naszej, tradycyjnej surówki. Miód łagodzi kwas z kapusty i sprawia, że jest delikatniejsza ale daje swój posmak i to połączenie kapusty z miodem jest naprawdę rewelacyjne. Dodatkowo por zamiast zwykłej cebuli też zmienia trochę smak i ostrość. Spróbujcie takiej wersji, dla odmiany i powiedzcie co o niej myślicie.

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i miodem

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej najlepiej własnej roboty
  • 1 jabłko
  • środkowa część pora
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Przemywamy kapustę pod zimną woda odsączamy i kroimy drobno.
  2. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce do jarzyn.
  3. Pora kroimy drobno.
  4. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  5. Zostawiamy na 30 min. by się przegryzło.