Kosą po patelni Przepisy Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i miodem

5 minuty czytania
0
0
148

Idealny dodatek do obiadku złożonego z mięsa. Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i miodem z dodatkiem marchewki oraz pora. To trochę inna wersja tej jakże naszej, tradycyjnej surówki. Miód łagodzi kwas z kapusty i sprawia, że jest delikatniejsza ale daje swój posmak i to połączenie kapusty z miodem jest naprawdę rewelacyjne. Dodatkowo por zamiast zwykłej cebuli też zmienia trochę smak i ostrość. Spróbujcie takiej wersji, dla odmiany i powiedzcie co o niej myślicie.

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i miodem

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej najlepiej własnej roboty
  • 1 jabłko
  • środkowa część pora
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Przemywamy kapustę pod zimną woda odsączamy i kroimy drobno.
  2. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce do jarzyn.
  3. Pora kroimy drobno.
  4. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  5. Zostawiamy na 30 min. by się przegryzło.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…