Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Oliwa z pierwszego tłoczenia – co to znaczy?

Kosą po patelni
21 sierpnia 2024
glowne maczanie w oliwie

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest niesamowicie zdrowym olejem roślinnym, który powinien często pojawiać się na naszych talerzach. Jego bogactwo smaków i aromatów doceniają nie tylko mieszkańcy krajów Morza Śródziemnego, ale także smakosze na całym świecie. Nie trudno się temu dziwić. Sprawdź więc, dlaczego warto sięgać po oliwę z oliwek extra virgin. Co to oznacza, że jest oliwą z pierwszego tłoczenia?

oliwazpierwszego 3

Jak się produkuje oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia?

Oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, niezależnie od tego, czy pod lupę brana jest oliwa hiszpańska czy też produkowana w innym kraju, uzyskuje się poprzez tłoczenie oliwek w sposób mechaniczny. Na próżno w nim szukać użycia ciepła czy też chemicznych rozpuszczalników. Co istotne, jest to kluczowy aspekt, jaki wyróżnia oliwę extra virgin na tle innych. Ponadto ważną kwestią jest to, że tłoczenie odbywa się nie później niż po upływie 24 godzin od zakończenia zbiorów. 

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Proces tłoczenia oliwy to przede wszystkim wykorzystywanie wyłącznie dojrzałych i świeżych owoców. Odbywa się on w tradycyjnych prasach, bądź też nowoczesnych maszynach. Efekt? Bogata w wiele składników odżywczych, przeciwutleniaczy i witamin surowa oliwa, która charakteryzuje się niesamowitym aromatem. Jest wolna od środków chemicznych i ciepła, stąd zachowuje wszystko, co najlepsze w oliwkach zarówno pod względem walorów zdrowotnych, jak i smakowych. Nic więc dziwnego, że sięgają po nią nie tylko dorośli. Może być także wprowadzona do diety najmłodszych smakoszy. Oliwa z oliwek dla dzieci jest niezwykle cennym sprzymierzeńcem utrzymania ich organizmu w dobrej kondycji.

oliwazpierwszego 1

Właściwości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to produkt, który zdecydowanie warto mieć zawsze w kuchni – jeśli nie występują ku temu przeciwwskazania takie jak np. alergia czy też zespół jelita drażliwego (IBS). Powodów jest kilka.

Po pierwsze, oliwa extra virgin charakteryzuje się niską kwasowością. Zgodnie z normami unijnymi nie może ona przekraczać 0,8%, jednak najlepsze produkty na rynku wyróżniają się zdecydowanie niższą – równą lub niższą niż 0,3%. Im mniejsza wartość tego wskaźnika, tym łagodniejszy smak i jednocześnie wyższa jakość oleju roślinnego.

Po drugie, oliwa z pierwszego tłoczenia cechuje się wysoką zawartością antyoksydantów. Są one kluczowe w procesie zwalczania wolnych rodników, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych, zmian nowotworowych czy też przedwczesnego starzenia się skóry.

Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że oliwa z pierwszego tłoczenia wyróżnia się na tle innych rodzajów bardzo bogatym smakiem i wyrazistym aromatem. W zależności od kraju pochodzenia oliwek, można w niej wyczuć np. nuty owocowe czy ziołowe. Niektóre mają charakterystyczną goryczkę, podczas gdy np. chorwacka oliwa z oliwek Oblica wzbogaca potrawy o delikatną słodycz.

Korzyści zdrowotne z wprowadzenia oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do diety

Wprowadzenie do jadłospisu oliwy extra virgin to krótka droga do wsparcia działania naszego organizmu i profilaktyki wielu chorób. Regularne dodawanie jej dań podawanych zarówno na zimno, jak i na ciepło przyczynia się m.in. do:

  • obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi,
  • minimalizacji ryzyka występowania chorób serca i układu krwionośnego,
  • zwalczania stanów zapalnych,
  • wsparcia działania układu immunologicznego,
  • regulacji procesów metabolicznych.
oliwazpierwszego 2

Oliwa z oliwek, a inne tłuszcze roślinne

Oliwę extra virgin od innych olejów roślinnych odróżnia przede wszystkim smak i niesamowity aromat. Nie bez znaczenia pozostaje także wartość odżywcza. Można zdecydowanie stwierdzić, co potwierdzają liczne badania, że jest ona bogatsza w tłuszcze jednonienasycone. Jest także cennym źródłem antyoksydantów. Ponadto jest od pozostałych olejów zdecydowanie bardziej odporna na utlenianie. W odróżnieniu od oleju rzepakowego, słonecznikowego i innych olejów spożywczych jest zdecydowanie bardziej uniwersalna w zastosowaniu. 

Oliwa z oliwek – filtrowana czy niefiltrowana?

Jak już wspomnieliśmy, oliwa extra virgin to moc cennych właściwości prozdrowotnych, jak również niesamowitych walorów smakowych. Przy wyborze produktu najwyższej jakości warto jednak zwrócić uwagę na to, czy został on poddany procesowi filtracji. Jego zadaniem jest pozbycie się osadu, na który składają się m.in. miąższ owoców i pozostałości liści drzew oliwnych, które wpływają na konsystencję produktu.

Jeśli zależy nam na bogatszym repertuarze cennych właściwości działających z korzyścią dla naszego zdrowia, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest oliwa z pierwszego tłoczenia niefiltrowana i nieoczyszczona. Można znaleźć w niej m.in. polifenole, które regulują procesy trawienia, obniżają ryzyko chorób mózgu, jak również są cennym produktem dla osób chorujących na cukrzycę. Co prawda po otwarciu należy spożyć ją szybciej niż oliwę filtrowaną, jednak wciąż mamy na to kilka miesięcy.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
spacer z psem

Spacer z Psem: Dlaczego to najlepsza chwila dnia dla Twojego psa?

harmoniachor

Powrót do śpiewania po 25 latach – czyli jak trafiłem do dwóch chórów

zabawyzpsemwdomu

Najlepsze zabawy dla psa w domu – co robić, gdy na zewnątrz jest brzydka pogoda?

laka kwietna

Łąka kwietna w ogrodzie: zalety, pielęgnacja, ekologia

dog 2606759 1280

Jak sprawić, żeby pies i kot zgodnie żyli pod jednym dachem?

aromatyspozywcze

Najpopularniejsze naturalne aromaty spożywcze – zastosowanie i właściwości

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?