szwedzki kucharzNa tej stronie możesz zadawać w komentarzach pytania związane z kuchnią i gotowaniem. Kto pyta nie błądzi. Masz problem z potrawą, coś Ci nie wychodzi, przesoliłeś zupę i chcesz ją uratować? Spytaj! Nie jestem kulinarnym guru, jednak może wspólnie znajdziemy rozwiązanie Twojego problemu. Najciekawsze pytania i odpowiedzi umieszczę w sekcji Kulinarne FAQ poniżej. Śmiało pytaj, a na początek wstawiłem kilka najczęściej mi zadawanych.

Kulinarne FAQ:

Jak uratować przesoloną zupę?

Jeśli nie wsypałeś(aś) pół kilo soli, a jedynie trochę za dużo to najłatwiej wrzucić surowego ziemniaka do środka i chwile pogotować – powinien wyciągnąć sól z wody.

Nie wychodzą mi ciasta, no nie i koniec – co poradzić?

Próbować, do skutku. Problem pewnie leży po stronie proporcji, samej techniki albo nawet i piekarnika. Na dobre ciasto składa się wiele czynników. Porównuj przepisy, jeden nie wyjdzie, wypróbuj inny. Nie można się poddawać i trzeba zacząć od prostych ciast ucieranych.

Przypaliłem biszkopt, czarniutki od spodu, czy jest do wywalenia?

Niekoniecznie, mnie tez się czasem coś takiego przytrafia. Zazwyczaj biorę tarkę do warzyw, biszkopt wyjmuję obracam do góry nogami i ścieram spalona warstwę. To działa.

Co zrobić by rosół był klarowny?

Nie zagotowywać! Rosół gotujemy w prosty sposób, wrzucamy mięso, zagotowujemy i zaraz jak się zacznie gotować zmniejszamy ogień na minimalny i tak zostawiamy do końca gotowania. Zbieramy osad z mięsa (biała piana) wrzucamy warzywa i wolniutko długo gotujemy. Wszelkie próby przyspieszenia tego procesu, kończą się mętnym wywarem.

Zanim zadasz pytanie, sprawdź czy nie ma już odpowiedzi powyżej, ułatwi to komunikację. Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi więc przepraszam z góry jak coś pokręcę i odpowiem nie tak jak oczekujesz.

Napisz komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *