Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Pasta z tofu na kanapki

Pasta z tofu na kanapki

5 minuty czytania

No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka pasta z tofu na kanapki. I zdrowe i smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Miłośnikom wegetariańskich potraw, przypadnie do gustu, a i pewnie niejeden mięsożerca się skusi. Tofu samo w sobie smak ma raczej średni i nie przepadam za nim na kanapkach w formie pokrojonych plasterków. Nie wiem, jakoś mi to trawą smakuje. Jednak w prosty sposób można trochę to ubarwić i staje się raptem, bardzo jadalne. Z dodatkiem pomidorów i oliwek jest to naprawdę pyszne i pożywne śniadanko. Macie Swoje sposoby i pomysły na tofu?

Pasta z tofu na kanapki

Wielkość porcji 1 osoba

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas całkowity 10 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1/2 kostki tofu
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Kroimy na kawałki wszystkie składniki, można niedbale.
  2. Wrzucamy do miksera razem z oliwą, sokiem z cytryny, papryką i miksujemy na gładką masę. Możemy też użyć do tego blender.
  3. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
  4. Chłodzimy i smarujemy na kanapki.