Kosą po patelni Przepisy Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

2 min. czytania
0
0
Wiśnie pasteryzowane w słoikach to doskonały dodatek na zimę do ciast i deserów. Wiśnie takie po otwarciu słoika odcedzamy i wykorzystujemy też np. do pierogów czy naleśników, a z soku mamy jeszcze kompot. Rozdzielenie owoców od soku sprawi, że łatwiej je wykorzystać w kuchni. Możecie wiśnie powkładać do mniejszych słoików i wyciągać po trochu partiami. Sok w dużych słoikach doskonale nada się na dodatek do napojów lub po rozrobieniu z wodą, można zrobić pyszny kompot. Banalne składniki, cukier i owoce, nic więcej, a wychodzi coś genialnego.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Składniki:

  • 6 kg wiśni
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:

  • Wiśnie myjemy następnie drylujemy, wsypujemy do miski i zasypujemy połową cukru. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc pod przykryciem.
  • Na drugi dzień zlewamy do garnka sok dodajemy cukru do smaku i zagotowujemy.
  • Następnie przelewamy do wyparzonych słoików i wekujemy ok 20 minut.
  • Do wiśni dodajemy resztę cukru, mieszamy i przekładamy do słoików następnie wekujemy 20 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 13
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    15
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy