Kosą po patelni Przepisy Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

0

Wiśnie pasteryzowane w słoikach to doskonały dodatek na zimę do ciast i deserów. Wiśnie takie po otwarciu słoika odcedzamy i wykorzystujemy też np. do pierogów czy naleśników, a z soku mamy jeszcze kompot. Rozdzielenie owoców od soku sprawi, że łatwiej je wykorzystać w kuchni. Możecie wiśnie powkładać do mniejszych słoików i wyciągać po trochu partiami. Sok w dużych słoikach doskonale nada się na dodatek do napojów lub po rozrobieniu z wodą, można zrobić pyszny kompot. Banalne składniki, cukier i owoce, nic więcej, a wychodzi coś genialnego.

Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 6 kg wiśni
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Wiśnie myjemy następnie drylujemy, wsypujemy do miski i zasypujemy połową cukru. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc pod przykryciem.
  2. Na drugi dzień zlewamy do garnka sok dodajemy cukru do smaku i zagotowujemy.
  3. Następnie przelewamy do wyparzonych słoików i wekujemy ok 20 minut.
  4. Do wiśni dodajemy resztę cukru, mieszamy i przekładamy do słoików następnie wekujemy 20 minut.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/sok-z-wisni-i-wisnie-pasteryzowane/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Cevapcici – bałkańskie kotleciki na grill

Kotleciki Cevapcici to danie o wielu twarzach. Wywodzi się z krajów bałkańskich i ma dzies…