Wiśnie pasteryzowane w słoikach to doskonały dodatek na zimę do ciast i deserów. Wiśnie takie po otwarciu słoika odcedzamy i wykorzystujemy też np. do pierogów czy naleśników, a z soku mamy jeszcze kompot. Rozdzielenie owoców od soku sprawi, że łatwiej je wykorzystać w kuchni. Możecie wiśnie powkładać do mniejszych słoików i wyciągać po trochu partiami. Sok w dużych słoikach doskonale nada się na dodatek do napojów lub po rozrobieniu z wodą, można zrobić pyszny kompot. Banalne składniki, cukier i owoce, nic więcej, a wychodzi coś genialnego.
Jak wykonać przepis na - Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowanePotrzebne składniki
- 6 kg wiśni
- 1 kg cukru
Sposób wykonania
- Wiśnie myjemy następnie drylujemy, wsypujemy do miski i zasypujemy połową cukru. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc pod przykryciem.
- Na drugi dzień zlewamy do garnka sok dodajemy cukru do smaku i zagotowujemy.
- Następnie przelewamy do wyparzonych słoików i wekujemy ok 20 minut.
- Do wiśni dodajemy resztę cukru, mieszamy i przekładamy do słoików następnie wekujemy 20 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: