Kosą po patelni Na topie Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

0

Wiśnie pasteryzowane w słoikach to doskonały dodatek na zimę do ciast i deserów. Wiśnie takie po otwarciu słoika odcedzamy i wykorzystujemy też np. do pierogów czy naleśników, a z soku mamy jeszcze kompot. Rozdzielenie owoców od soku sprawi, że łatwiej je wykorzystać w kuchni. Możecie wiśnie powkładać do mniejszych słoików i wyciągać po trochu partiami. Sok w dużych słoikach doskonale nada się na dodatek do napojów lub po rozrobieniu z wodą, można zrobić pyszny kompot. Banalne składniki, cukier i owoce, nic więcej, a wychodzi coś genialnego.

Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 6 kg wiśni
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Wiśnie myjemy następnie drylujemy, wsypujemy do miski i zasypujemy połową cukru. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc pod przykryciem.
  2. Na drugi dzień zlewamy do garnka sok dodajemy cukru do smaku i zagotowujemy.
  3. Następnie przelewamy do wyparzonych słoików i wekujemy ok 20 minut.
  4. Do wiśni dodajemy resztę cukru, mieszamy i przekładamy do słoików następnie wekujemy 20 minut.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/sok-z-wisni-i-wisnie-pasteryzowane/
  • Opieńki marynowane

    I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswaja…
  • Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

    Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmi…
  • Ajwar – pikantna pasta warzywna

    Ajwar to pasta warzywna o lekko pikantnym smaku pochodząca z Bałkanów. Pasta przyrządzana …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Opieńki marynowane

    I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswaja…
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Ajwar – pikantna pasta warzywna

    Ajwar to pasta warzywna o lekko pikantnym smaku pochodząca z Bałkanów. Pasta przyrządzana …
Więcej przepisów w kategorii Na topie

Zobacz też

Opieńki marynowane

I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswaja…