Kosą po patelni Przepisy Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

5 minuty czytania
0
215

Wiśnie pasteryzowane w słoikach to doskonały dodatek na zimę do ciast i deserów. Wiśnie takie po otwarciu słoika odcedzamy i wykorzystujemy też np. do pierogów czy naleśników, a z soku mamy jeszcze kompot. Rozdzielenie owoców od soku sprawi, że łatwiej je wykorzystać w kuchni. Możecie wiśnie powkładać do mniejszych słoików i wyciągać po trochu partiami. Sok w dużych słoikach doskonale nada się na dodatek do napojów lub po rozrobieniu z wodą, można zrobić pyszny kompot. Banalne składniki, cukier i owoce, nic więcej, a wychodzi coś genialnego.

Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 6 kg wiśni
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:

  1. Wiśnie myjemy następnie drylujemy, wsypujemy do miski i zasypujemy połową cukru. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc pod przykryciem.
  2. Na drugi dzień zlewamy do garnka sok dodajemy cukru do smaku i zagotowujemy.
  3. Następnie przelewamy do wyparzonych słoików i wekujemy ok 20 minut.
  4. Do wiśni dodajemy resztę cukru, mieszamy i przekładamy do słoików następnie wekujemy 20 minut.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…