w ,

Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane



Wiśnie pasteryzowane w słoikach to doskonały dodatek na zimę do ciast i deserów. Wiśnie takie po otwarciu słoika odcedzamy i wykorzystujemy też np. do pierogów czy naleśników, a z soku mamy jeszcze kompot. Rozdzielenie owoców od soku sprawi, że łatwiej je wykorzystać w kuchni. Możecie wiśnie powkładać do mniejszych słoików i wyciągać po trochu partiami. Sok w dużych słoikach doskonale nada się na dodatek do napojów lub po rozrobieniu z wodą, można zrobić pyszny kompot. Banalne składniki, cukier i owoce, nic więcej, a wychodzi coś genialnego.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Potrzebne składniki

  • 6 kg wiśni
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania

  • Wiśnie myjemy następnie drylujemy, wsypujemy do miski i zasypujemy połową cukru. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc pod przykryciem.
  • Na drugi dzień zlewamy do garnka sok dodajemy cukru do smaku i zagotowujemy.
  • Następnie przelewamy do wyparzonych słoików i wekujemy ok 20 minut.
  • Do wiśni dodajemy resztę cukru, mieszamy i przekładamy do słoików następnie wekujemy 20 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze