Kosą po patelni Przepisy Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

1

Uwielbiam w tej postaci grzyby wszelakie. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 100% sposób ich spożywania. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku 🙂 No co, nie każdy lubi grzyby. Przepis sprawdzony przez moich Rodziców wykonywany od lat.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 4-5 słoiczków

Składniki

  • 1 kg grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe

Sposób przygotowania

  1. Umyte i oczyszczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki jeśli są duże. wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
  2. Odcedzamy przelewamy zimną wodą i studzimy.
  3. Po wystudzeniu nakładamy luźno do wyparzonych słoiczków.
  4. Gotujemy zalewę z wody octu i przypraw, gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/grzyby-marynowane/
  • Kanie w zalewie octowej

    Kanie w zalewie octowej

    Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis …
  • Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

    No to wracamy do kuchni staropolskiej - dość tych udziwnień, A jest coś bardziej polskiego…
  • Ketchup z cukinii

    Ketchup z cukinii

    A kto powiedział, że ketchup to tylko z pomidorów? Z cukinii tez jest pyszny. Sezon na cuk…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…