Kosą po patelni Przepisy Mięso Paprykarz ziemniaczany

Paprykarz ziemniaczany

0

Paprykarz ziemniaczany to potrawa rodem z Węgier. Tak, tam też znają parówki i chętnie je jedzą. Przywieźliśmy przepis kiedyś z jednego z wyjazdów do tego pięknego kraju i towarzyszy mi ten smak od dzieciństwa. Szybkie, niezwykle proste danie i może nie jest to jakaś wykwintna kuchnia. a proste chłopskie jadło, ale smaczne. W sam raz na szybki obiad bez kombinowania.

Paprykarz ziemniaczany

Paprykarz ziemniaczany

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • smalec lub olej
  • 6 parówek
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/3 kminku mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, wsypujemy papryki i smażymy chwilę.
  2. Wkładamy pokrojone w kawałki ziemniaki, mieszamy i podsmażamy.
  3. Zalewamy wodą by lekko wystawały ziemniaki. Gotujemy 15 min, dodajemy pokrojone w plastry parówki, przyprawy i gotujemy chwilę do miękkości ziemniaków.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/paprykarz-ziemniaczany/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Kotlety mielone faszerowane serem

    Delikatne mięso, a w środku rozpływający się ser i wszystko w towarzystwie pietruszki i ce…
  • Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym

    Tak naprawdę pod przepisem na kotlet schabowy w sosie pieczarkowym, kryje się przepis na s…
  • Pieczeń z karczku

    Soczysta i prosta w przygotowaniu pieczeń z karczku. Idealnie pasuje chyba na dzisiejszy d…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Kruche ciastka owsiane z bakaliami

Pyszne, kruche ciastka owsiane z bakaliami, idealne do kawy czy herbaty. Delikatna nutka c…