Kosą po patelni Przepisy Cukinia Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

5 min. czytania
0
0
Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indyka z cukinią, papryką i pieczarkami to wręcz klasyczne połączenie smaków. Szybko się je przygotowuje, wyglądają kolorowo na talerzu i pewnie to miła odmiana od zwykłej kiełbasy czy karkówki. Mięso najlepiej wcześniej zamarynować w ziołach i oliwie. No i pamiętajcie o namoczeniu patyczków, by Wam się nie zjarały podczas smażenia. Do tego sosik czosnkowy lub pomidorowy i mamy pyszne danie na grill.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 6 osób
Jak wykonać przepis na – Szaszłyki z indyka
Składniki:
  • 1 spora pierś indyka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 12 małych pieczarek
  • zioła typu rozmaryn, tymianek (wg. uznania)
  • słodka papryka
  • oliwa
  • patyczki do szaszłyków
Sposób wykonania:
  • Mięso umyłem i pokroiłem w kostkę (dość grubą), wymieszałem z oliwą i ziołami oraz słodką papryką. Całość wymieszałem i włożyłem do lodówki na noc. Możecie dodać Swój ulubiony zestaw ziół lub trochę sosu sojowego.
  • Patyczki na godzinę przed przygotowaniem szaszłyków zamoczyłem w wodzie.
  • Paprykę pokroiłem w kostkę mniej więcej taka jak mięso. Cukinię w plastry po 5 mm. A z pieczarek odciąłem nóżki wystające poza obręb kapeluszy.
  • Kolejno nadziewałem na patyczki pieczarki mięso cukinię i paprykę. Na przemian kolejność w zasadzie dowolna.
  • Szaszłyki posmarowałem delikatnie pędzelkiem oliwą i piekłem na grillu, do upieczenia się mięsa co jakiś czas obracając.
Uwagi dodatkowe
Danie z powodzeniem możecie wykonać również w zimie używając grilla elektrycznego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szaszłyki z indyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 5
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
    11
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite