Kosą po patelni Przepisy Przystawki Sałatka z ryżu, sera i warzyw

Sałatka z ryżu, sera i warzyw

0

Niezwykle prosta w konstrukcji sałatka z ryżu, sera i warzyw, a konkretnie z groszku, papryki kukurydzy i oliwek. Banalne przygotowanie bo w zasadzie gotujemy ryż, studzimy, dodajemy warzywa, pietruszkę i ser. skrapiamy oliwą, przyprawiamy i gotowe. Podajemy na zimno, jako lekkie letnie danie np. na śniadanie. Z rezerwą podszedłem do tego, wydawało mi się za proste, jednak jest bardzo smaczne i mogę polecić.

Sałatka z ryżu, sera i warzyw

Sałatka z ryżu, sera i warzyw

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 150 g ryżu
  • 50 g sera żółtego najlepiej lepszego gatunkowo niezbyt twardego
  • garść kukurydzy
  • kilka oliwek czarnych
  • pół garści groszku zielonego
  • 1 mała ostra papryczka bez pestek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • oliwa (dobra, może być smakowa np. czosnkowa)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.
  2. Dodajemy do niego warzywa z oliwkami pokrojonymi w plasterki, papryką posiekaną drobno i posiekaną pietruszką.
  3. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu.
  4. Całość skrapiamy oliwą i mieszamy.
  5. Solimy i pieprzymy, do smaku.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/salatka-z-ryzu-sera-i-warzyw/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przystawki

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…