Kosą po patelni Przepisy Przystawki Sałatka z ryżu, sera i warzyw

Sałatka z ryżu, sera i warzyw

0

Niezwykle prosta w konstrukcji sałatka z ryżu, sera i warzyw, a konkretnie z groszku, papryki kukurydzy i oliwek. Banalne przygotowanie bo w zasadzie gotujemy ryż, studzimy, dodajemy warzywa, pietruszkę i ser. skrapiamy oliwą, przyprawiamy i gotowe. Podajemy na zimno, jako lekkie letnie danie np. na śniadanie. Z rezerwą podszedłem do tego, wydawało mi się za proste, jednak jest bardzo smaczne i mogę polecić.

Sałatka z ryżu, sera i warzyw

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 5 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 150 g ryżu
  • 50 g sera żółtego najlepiej lepszego gatunkowo niezbyt twardego
  • garść kukurydzy
  • kilka oliwek czarnych
  • pół garści groszku zielonego
  • 1 mała ostra papryczka bez pestek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • oliwa (dobra, może być smakowa np. czosnkowa)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.
  2. Dodajemy do niego warzywa z oliwkami pokrojonymi w plasterki, papryką posiekaną drobno i posiekaną pietruszką.
  3. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu.
  4. Całość skrapiamy oliwą i mieszamy.
  5. Solimy i pieprzymy, do smaku.
  • Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju

    Znów śledzie, ale tym razem inaczej, bo śledzie z papryką i ogórkiem w oleju. Bardzo fajny…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Risotto śmietankowe z serem

    Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obi…