Soczysta pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem z dodatkiem pomidorów i papryki. Bardzo pomysłowy sposób podania i krojenia pod kątem zapewnia świetny efekt na stole. Kolejne warstwy tworzą wzór. Mięso jest miękkie, pachnące aromatem ziół. a smak uzupełniany przez dodatki. Możecie kombinować z własnymi zestawami przypraw i dodatkami do woli. Pyszny obiad nawet na odświętny stół.
Jak wykonać przepis na - Pieczeń ze schabu faszerowana szynką i seremPotrzebne składniki
- 1,3 kg schabu bez kości
- 120-130 g szynki w plasterkach
- 1 opakowanie sera feta
- 10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- dowolne zioła do mięs (bazylia, majeranek, tymianek)
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Wieczorem umyty i osuszony schab nacieramy solą, pieprzem papryką i czosnkiem i odstawiamy na noc do lodówki.
- Nacinamy schab co 1,5 cm nie docinając do końca.
- W każde nacięcie wkładamy po plasterku szynki, szynki, kawałku papryki, i pomidora. Możemy boki związać sznurkiem bawełnianym.
- Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego z pokrywą Smarujemy olejem schab po wierzchu i posypujemy ziołami.
- Pieczemy w temperaturze 200-210 stopni przez 1,5 godziny.
- Po wyjęciu zostawiamy na 5 min. by odpoczęła. Przekładamy na półmisek i kroimy w ukośne plastry.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: