Kosą po patelni Przepisy Mięso Pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem

Pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem

2 min. czytania
0
0
Soczysta pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem z dodatkiem pomidorów i papryki. Bardzo pomysłowy sposób podania i krojenia pod kątem zapewnia świetny efekt na stole. Kolejne warstwy tworzą wzór. Mięso jest miękkie, pachnące aromatem ziół. a smak uzupełniany przez dodatki. Możecie kombinować z własnymi zestawami przypraw i dodatkami do woli. Pyszny obiad nawet na odświętny stół.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Przepis na:

Pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem

Składniki:

  • 1,3 kg schabu bez kości
  • 120-130 g szynki w plasterkach
  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • dowolne zioła do mięs (bazylia, majeranek, tymianek)
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Wieczorem umyty i osuszony schab nacieramy solą, pieprzem papryką i czosnkiem i odstawiamy na noc do lodówki.
  • Nacinamy schab co 1,5 cm nie docinając do końca.
  • W każde nacięcie wkładamy po plasterku szynki, szynki, kawałku papryki, i pomidora. Możemy boki związać sznurkiem bawełnianym.
  • Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego z pokrywą Smarujemy olejem schab po wierzchu i posypujemy ziołami.
  • Pieczemy w temperaturze 200-210 stopni przez 1,5 godziny.
  • Po wyjęciu zostawiamy na 5 min. by odpoczęła. Przekładamy na półmisek i kroimy w ukośne plastry.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 15
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
    21
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …