Potrzebne składniki
- 1,3 kg schabu bez kości
- 120-130 g szynki w plasterkach
- 1 opakowanie sera feta
- 10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- dowolne zioła do mięs (bazylia, majeranek, tymianek)
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Wieczorem umyty i osuszony schab nacieramy solą, pieprzem papryką i czosnkiem i odstawiamy na noc do lodówki.
- Nacinamy schab co 1,5 cm nie docinając do końca.
- W każde nacięcie wkładamy po plasterku szynki, szynki, kawałku papryki, i pomidora. Możemy boki związać sznurkiem bawełnianym.
- Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego z pokrywą Smarujemy olejem schab po wierzchu i posypujemy ziołami.
- Pieczemy w temperaturze 200-210 stopni przez 1,5 godziny.
- Po wyjęciu zostawiamy na 5 min. by odpoczęła. Przekładamy na półmisek i kroimy w ukośne plastry.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!