Kosą po patelni Przepisy Mięso Pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem

Pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem

6 minuty czytania

Soczysta pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem z dodatkiem pomidorów i papryki. Bardzo pomysłowy sposób podania i krojenia pod kątem zapewnia świetny efekt na stole. Kolejne warstwy tworzą wzór. Mięso jest miękkie, pachnące aromatem ziół. a smak uzupełniany przez dodatki. Możecie kombinować z własnymi zestawami przypraw i dodatkami do woli. Pyszny obiad nawet na odświętny stół.

Pieczeń ze schabu faszerowana szynką i serem

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y
Czas całkowity 2 godzin/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1,3 kg schabu bez kości
  • 120-130 g szynki w plasterkach
  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • dowolne zioła do mięs (bazylia, majeranek, tymianek)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wieczorem umyty i osuszony schab nacieramy solą, pieprzem papryką i czosnkiem i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Nacinamy schab co 1,5 cm nie docinając do końca.
  3. W każde nacięcie wkładamy po plasterku szynki, szynki, kawałku papryki, i pomidora. Możemy boki związać sznurkiem bawełnianym.
  4. Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego z pokrywą Smarujemy olejem schab po wierzchu i posypujemy ziołami.
  5. Pieczemy w temperaturze 200-210 stopni przez 1,5 godziny.
  6. Po wyjęciu zostawiamy na 5 min. by odpoczęła. Przekładamy na półmisek i kroimy w ukośne plastry.