Kosą po patelni Porady Jak zachować czystość frytkownicy

Jak zachować czystość frytkownicy

0

Zanim wynaleziono frytkownicę, miłośnicy spieczonych ziemniaków zwanych talarkami czy słupkami, smażyli surowe ziemniaki na patelni lub w garnkach. Cała procedura była dość kłopotliwa, gdyż rozgrzany tłuszcz, w którym pływały ziemniaki, podczas intensywnej obróbki termicznej, strzelał. Nie było to przyjemne doświadczenie, ponieważ rozgrzane krople tłuszczu zostawiają ślady na meblach. Uporczywe warstwy tłuszczu osadzały się także na naczyniach, w których potrawa byłą podawana i na garnkach, w których przygotowywano frytki. W momencie gdy zastąpiono pospolite sposoby przyrządzania, specjalnym urządzeniem, przystosowanym do tego typu posiłków sytuacja stała się jeszcze bardziej skomplikowana.

Czyszczenie frytkownicy

Budowa frytkownicy jest mało złożona, ale jednocześnie trudna w czyszczeniu. Zbudowana jest z jednego pojemnika zwanego misą. Emalia, jaka została zastosowana we wnętrzu misy to teflon. Wykazuje on właściwości ułatwiające mieszanie i równomierne wypiekanie potraw. Dzięki niemu możemy być pewni, że nasze potrawy nie będą miały tendencji do przypalania się z jednej strony. Sama budowa urządzenie, uniemożliwia użycie bieżącej wody i płynu do oczyszczenia osadu z tłuszczu. Całość misy jest połączona ze spiralą grzewczą i z wmontowanym kablem zasilającym. W związku z tym mycie frytkownicy staje się wyzwaniem.

Domowe sposoby na czyszczenie

Jeżeli podstawowe rozwiązanie z ciepłą wodą i dużą ilością płynu nie zadziała, musimy uruchomić inne działania. Najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zrobienie roztworu z octu i wody. Proporcje zazwyczaj powinny być równe. Jeżeli stosujemy litr wody to należy zastosować litr octu. Całość zmieszanych substancji wlewamy do misy frytkownicy i uruchamiamy ją na ok 30-60 minut. Po upływie tego czasu możemy zdjąć wieczko frytkownicy i sprawdzić, jak dokładnie podgrzany ocet zadziałał na wielowarstwowy olej na ścianach misy. Po wylaniu zawartości, należy przetrzeć wilgotną i czystą ściereczką teflon. Dzięki temu przekonamy się czy procedurę powinniśmy powtórzyć, czy już możemy cieszyć się czystym, nieotłuszczonym sprzętem.

To doskonałe akcesorium z pewnością znajdzie swoje zastosowanie i miejsce na półce w wielu domach. Szeroki wybór prodktów znajdzicie na stronie: (https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/frytownice.html).Należy jednak pamiętać, że regularne czyszczenie jej wnętrza to niezbędna czynność. Tak jak, po każdym posiłku myjemy po sobie naczynia – garnki czy talerze, tak po każdorazowym  użyciu frytkownicy, należy ją dokładnie oczyścić i osuszyć. Zadbane urządzenie kuchenne odpłaci nam się dłuższą żywotnością i niezawodnością. Świerza misa do której wsypujemy świeżą porcję ziemniaków nie będzie od początku nieprzyjemnie pachniała, zużytym już olejem. A same potrawy zaskoczą nas smakiem i swoim wyglądem.