A kto powiedział, że ketchup to tylko z pomidorów? Ketchup z cukinii tez jest pyszny. Sezon na cukinię się kończy a coraz częściej kupić możemy jedynie wielkie dorodne sztuki z którymi ciężko coś zrobić. Ten sposób zapewni pozbycie się gigantów bo i tak wszystko miksujemy. Warto się pobawić i zrobić kilka słoiczków na zimę.
Jak wykonać przepis na - Ketchup z cukiniiPotrzebne składniki
- 1,5 kg obranej cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu 10%
- 3 łyżki soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej w proszku
- 400 g koncentratu pomidorowego
Sposób wykonania
- Cukinię oraz cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i mieszamy. Zostawiamy na 3 godziny.
- Warzywa przekładamy do garnka i smażymy 40 minut. Dodajemy ocet i cukier. Dusimy przez
- 20 minut często mieszając.
- Dodajemy koncentrat i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i papryką, studzimy i zmiksujemy na gładką masę.
- Ketchup ponownie musimy zagotować i przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ketchup z cukinii wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: