Kosą po patelni Przepisy Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

0

A kto powiedział, że ketchup to tylko z pomidorów? Z cukinii tez jest pyszny. Sezon na cukinię się kończy a coraz częściej kupić możemy jedynie wielkie dorodne sztuki z którymi ciężko coś zrobić. Ten sposób zapewni pozbycie się gigantów bo i tak wszystko miksujemy. Warto się pobawić i zrobić kilka słoiczków na zimę.

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 40 minut/y

Wielkość porcji 4 słoiki po 500 ml

Składniki

  • 1,5 kg obranej cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej w proszku
  • 400 g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania

  1. Cukinię oraz cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i mieszamy. Zostawiamy na 3 godziny.
  2. Warzywa przekładamy do garnka i smażymy 40 minut. Dodajemy ocet i cukier. Dusimy przez
  3. 20 minut często mieszając.
  4. Dodajemy koncentrat i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i papryką, studzimy i zmiksujemy na gładką masę.
  5. Ketchup ponownie musimy zagotować i przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/ketchup-z-cukinii/
  • Kacze udka w warzywach

    W zasadzie to nie w warzywach, a gęstym aromatycznym sosie warzywnym. Może jego kolor jest…
  • Klops z jajkiem i papryką

    No to klops... mamy klops. I go wcinamy, że nam się uszy trzęsą. Mnie osobiście zwykłe mie…
  • Zupa kalafiorowa

    Kalafiorowa z ziemniaczkami, marchewką, najlepiej na rosołku - chyba lepsza niż pomidorowa…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Dzisiaj trzy przepisy w jednym - czyli kompletny, śląski, niedzielny obiad. Jestem gorol i…