Pyszny, tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach wieprzowych z boczkiem kiełbasą i ziemniakami. W środku pełno soczystej kapusty i warzyw. Gęsta, rozgrzewająca i sycąca zupa której kwaśność, możemy dowolnie regulować wg. naszych upodobań. Dodatkowy wkład mięsny zapewnia, że najemy się nią porządnie. W zasadzie to zupa i drugie danie w jednym, a z dodatkiem pieczywa jest idealna. Kapuśniak ze zdjęcia, wcinałem ostatnio u Mamy Kasi… mmm był pyszny. Przepis w zasadzie ten sam co mój, więc podaję własny. Dziękuję za możliwość spróbowania tej pysznej zupy.
Jak wykonać przepis na – Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkachPotrzebne składniki
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 400 g żeberek wieprzowych
- 150 g boczku
- 2 kawałki kiełbasy śląskiej
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- połowa selera
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- masło do smażenia
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Żeberka dzielimy na części w pojedyncze paski. Wrzucamy do garnka z 2 litrami wody i gotujemy na średnim ogniu. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny z wierzchu i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach.
- Marchew, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa i gotujemy 10 minut.
- Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę gotujemy do miękkości w osobnym garnku.
- Z kapusty odlewamy kwas, najlepiej do osobnego naczynia i zostawiamy na koniec gotowania. Kapustę siekamy dość grubo i dodajemy do zupy. Dodajemy sparzonego, obranego ze skóry i przetartego pomidora (można zastąpić 1 łyżeczką lub dwiema koncentratu).
- Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i przesmażamy. Dodajemy wszystko również do garnka.
- Odcedzone ziemniaki dodajemy do zupy, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest za mało kwaśny dodajemy sok z kapusty również wg. własnych upodobań.
- Kości wyjmujemy z zupy oddzielając mięso.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
już od dawna planuję zrobić kapuśniak, bo ostatnio jadłam jakoś z 20 lat temu, ale niestety na planowaniu się kończy… 😉