Kosą po patelni Przepisy Obiad Cukinia faszerowana pieczarkami

Cukinia faszerowana pieczarkami

0

Mocno nadziane cukinie w wersji bezmięsnej z pieczarkami i warzywami. Lekkie danie pełne ziół i aromatu. Doskonale się sprawdza jako letni obiad. Cukinie wtedy wybieramy młode z miękką skórką, by nie trzeba było ich obierać. Efektownie wyglądają na talerzu i zasmakują nawet nałogowym mięsożercom.

Cukinia faszerowana pieczarkami

Cukinia faszerowana pieczarkami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 50 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 duże pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • garść świeżych ziół: estragon,szałwia, mięta, tymianek, bazylia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • olej

Sposób przygotowania

  1. Cukinie myjemy odcinamy twarde końce i przecinamy na pół i wydrążamy środek odkładając go na bok. Lekko solimy.
  2. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
  3. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.
  5. Pieczarki kroimy na pół a następnie w pół plasterki.
  6. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę chwilę smażymy. Dodajemy pieczarki, rozdrobniony miąższ kabaczka i znów chwilę smażymy.
  7. Dodajemy paprykę i smażymy 5 minut. Dodajemy pomidory, sól, pieprz.
  8. Smażymy 10 minut często mieszając. Na koniec dodajemy posiekane zioła.
  9. Z cukinii wylewamy zebrany płyn i faszerujemy lekko uciskając. Posypujemy żółtym serem.
  10. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem układamy kabaczki.
  11. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/cukinia-faszerowana-pieczarkami/
  • Frytki z kabaczka

    Frytki z kabaczka

    Pieczone, nie smażone frytki z kabaczka. Całkiem inny smak, inna faktura i inne doznania, …
  • Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka faszerowana papryką i mozzarellą. Aromatyczne mięso i doskonałe dod…
  • Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

    Pyszna rolada z ciasta francuskiego z grzybami i boczkiem. Z papryką, czosnkiem i tymianki…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Makaron z dynią i grzybami

    Makaron z dynią i grzybami

    Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafi…
  • Placuszki kanadyjskie z owocami

    Placuszki kanadyjskie z owocami

    Pyszne, puchate placuszki kanadyjskie z żurawiną, borówkami i migdałami. Polane syropem kl…
  • Frytki z kabaczka

    Frytki z kabaczka

    Pieczone, nie smażone frytki z kabaczka. Całkiem inny smak, inna faktura i inne doznania, …
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Moje pierwsze smoothie bowl – zdrowe śniadanie

Dobra, mniej to przepis a więcej eksperyment ze smoothie bowl. Postanowiłem zrobić sobie z…