Cukinia faszerowana pieczarkami

Kosą po patelni
Cukinia faszerowana pieczarkami
Mocno nadziane cukinie w wersji bezmięsnej z pieczarkami i warzywami. Cukinia faszerowana pieczarkami to lekkie danie pełne ziół i aromatu. Doskonale się sprawdza jako letni obiad. Cukinie wtedy wybieramy młode z miękką skórką, by nie trzeba było ich obierać. Efektownie wyglądają na talerzu i zasmakują nawet nałogowym mięsożercom.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na – Cukinia faszerowana pieczarkami

Potrzebne składniki

  • 2 cukinie
  • 2 duże pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • garść świeżych ziół: estragon (szałwia, mięta, tymianek, bazylia)
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • olej

Sposób wykonania

  • Cukinie myjemy odcinamy twarde końce i przecinamy na pół i wydrążamy środek odkładając go na bok. Lekko solimy.
  • Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
  • Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  • Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.
  • Pieczarki kroimy na pół a następnie w pół plasterki.
  • Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę chwilę smażymy. Dodajemy pieczarki, rozdrobniony miąższ kabaczka i znów chwilę smażymy.
  • Dodajemy paprykę i smażymy 5 minut. Dodajemy pomidory, sól, pieprz.
  • Smażymy 10 minut często mieszając. Na koniec dodajemy posiekane zioła.
  • Z cukinii wylewamy zebrany płyn i faszerujemy lekko uciskając. Posypujemy żółtym serem.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem układamy kabaczki.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cukinia faszerowana pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze