Ciasto drożdżowe z kruszonką

Kosą po patelni
No powiedzcie, czy jest jakieś inne bardziej klasyczne ciasto niż tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką? Pachnące wanilią, pełne rodzynek i z grubą warstwą kruszonki na wierzchu. Oczywiście na masełku, zajadane z mlekiem i posmarowane dżemem lub miodem... mmmmm pyyyycha! Narobiłem Wam już smaku? A jak Wy lubicie jeść takie ciasto?
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na - Ciasto drożdżowe z kruszonką

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 500 mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • garść rodzynek
  • ekstrakt waniliowy

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób wykonania

  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
  • Rodzynki wcześniej namoczone we wrzątku obtaczamy mąką i wrzucamy do ciasta, dolewamy też kilka kropel ekstraktu.
  • Wyrabiamy dokładnie i dość długo na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk.
  • Wykładamy do prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
  • Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki. Posypujemy ciasto równomiernie kruszonką.
  • Pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto drożdżowe z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Ciasto drożdżowe z kruszonką
Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze