Taka babka marmurkowa to podstawa pieczenia ciast – babki ucierane to najprostsze ciasta i w zasadzie zawsze wychodzą. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach by piec coś skomplikowanego, a chce zabłysnąć tą umiejętnością przed rodzinką czy swoim chłopakiem lub dziewczyną – to do roboty. Zakasujemy rękawy i za 1,5 godziny mamy gotowe pyszne ciasto. Tylko nie wcinajcie prosto z formy. Kakao wzbogaca smak jak również efekt jest o wiele lepszy po przekrojeniu.
Jak wykonać przepis na – Babka marmurkowaPotrzebne składniki
- 300 g miękkiego masła + dodatkowa porcja do natłuszczenia foremki
- 370 g mąki pszennej + dodatkowa porcja do posypania foremki
- 5 jajek
- 70 ml mleka
- 30 g kakao.
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 280 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- aromat rumowy (kilka kropel)
- 1/4 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, natłuszczam foremkę babki z kominkiem średnica 22-24 cm i posypuję mąką wewnątrz, tak by oblepiła ścianki.
- Do miski wkładam pokrojone w kostkę miękkie masło, 250 g cukru, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, aromat, proszek do pieczenia i 40 ml mleka.
- Na mikser nałożyłem haczyki i dokładnie wszystko wymieszałem do uzyskania jednolitej masy.
- Połowę ciasta wlałem do formy. Do pozostałej masy dodałem 30 ml mleka, kakao, pozostały cukier i dokładnie wymieszałem mikserem.
- Resztę ciasta wlałem do formy. Aby uzyskać marmurek wymieszałem obie warstwy widelcem. Wystarczy kilka razy zanurzyć go w cieście i przeciągnąć w kilku miejscach.
- Pieczemy 50-60 minut w temp.180 stopni do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z formy i wystudzeniu posypałem babkę cukrem pudrem ale możecie ją równie dobrze polukrować. Smacznego.
Wasze wykonania:
[one_third] Przesłane przez Natalię Zamolską – dziękuję 🙂 Jak widać w keksówce też wychodzi. [/one_third][one_third] A to babka w wykonaniu Natalii Pieczonki – również bardzo dziękuję 🙂 [/one_third][one_third_last] I wersja babki w wykonaniu Dolores Pawlińskiej Tomczak – serdecznie dziękuję 🙂 [/one_third_last]Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka marmurkowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Baba jak malowana 🙂