Babka marmurkowa

Kosą po patelni
Taka babka marmurkowa to podstawa pieczenia ciast – babki ucierane to najprostsze ciasta i w zasadzie zawsze wychodzą. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach by piec coś skomplikowanego, a chce zabłysnąć tą umiejętnością przed rodzinką czy swoim chłopakiem lub dziewczyną – to do roboty. Zakasujemy rękawy i za 1,5 godziny mamy gotowe pyszne ciasto. Tylko nie wcinajcie prosto z formy. Kakao wzbogaca smak jak również efekt jest o wiele lepszy po przekrojeniu.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Babka marmurkowa

Potrzebne składniki

  • 300 g miękkiego masła + dodatkowa porcja do natłuszczenia foremki
  • 370 g mąki pszennej + dodatkowa porcja do posypania foremki
  • 5 jajek
  • 70 ml mleka
  • 30 g kakao.
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 280 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • aromat rumowy (kilka kropel)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, natłuszczam foremkę babki z kominkiem średnica 22-24 cm i posypuję mąką wewnątrz, tak by oblepiła ścianki.
  • Do miski wkładam pokrojone w kostkę miękkie masło, 250 g cukru, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, aromat, proszek do pieczenia i 40 ml mleka.
  • Na mikser nałożyłem haczyki i dokładnie wszystko wymieszałem do uzyskania jednolitej masy.
  • Połowę ciasta wlałem do formy. Do pozostałej masy dodałem 30 ml mleka, kakao, pozostały cukier i dokładnie wymieszałem mikserem.
  • Resztę ciasta wlałem do formy. Aby uzyskać marmurek wymieszałem obie warstwy widelcem. Wystarczy kilka razy zanurzyć go w cieście i przeciągnąć w kilku miejscach.
  • Pieczemy 50-60 minut w temp.180 stopni do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z formy i wystudzeniu posypałem babkę cukrem pudrem ale możecie ją równie dobrze polukrować. Smacznego.

Wasze wykonania:

[one_third]
Przesłane przez Natalię Zamolską – dziękuję 🙂 Jak widać w keksówce też wychodzi.
[/one_third][one_third]
A to babka w wykonaniu Natalii Pieczonki – również bardzo dziękuję 🙂 
[/one_third][one_third_last]
I wersja babki w wykonaniu Dolores Pawlińskiej Tomczak – serdecznie dziękuję 🙂
[/one_third_last]

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka marmurkowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Baba jak malowana 🙂