Babka marmurkowa

0

Takie ucierane babki to podstawa ciast - ta akurat miksowana ale chodzi o to, że są to najprostsze ciasta i w zasadzie zawsze wychodzą. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach by piec coś skomplikowanego a chce zabłysnąć tą umiejętnością przed rodzinką czy swoim chłopakiem lub dziewczyna to do roboty. Zakasujemy rękawy i za 1,5 godziny mamy ciasto. Tylko nie wcinajcie prosto z formy.

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

  • 300 g miękkiego masła + dodatkowa porcja do natłuszczenia foremki
  • 370 g mąki pszennej + dodatkowa porcja do posypania foremki
  • 280 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • aromat rumowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 70 ml mleka
  • 30 g kakao.
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, natłuszczamy foremkę babki z kominkiem średnica 22-24 cm i posypujemy mąką.
  2. Do miski wkładamy pokrojone w kostkę miękkie masło, 250 g cukru, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, aromat, proszek do pieczenia i 40 ml mleka.
  3. Na mikser nakładamy haczyki i dokładnie wszystko mieszamy.
  4. Połowę masy wlewamy do foremki. Do pozostałej masy dodajemy 30 ml mleka, kakao, pozostały cukier i dokładnie mieszamy.
  5. Całość wlewamy do foremki. Aby uzyskać marmurek mieszamy obie warstwy widelcem.
  6. Pieczemy 50-60 minut w temp.180 stopni.
  7. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/babka-marmurkowa/


Łakocie z domowego zacisza

  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Kruche ciasteczka – stemplowane

    Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Kruche ciasteczka – stemplowane

    Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…