Kosą po patelni Przepisy Drób Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym

Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym

2 min. czytania
0
1
Indyk to bardzo szlachetne mięso, a takie udo indyka z pieczarkami w sosie warzywnym z dodatkiem wina to naprawdę uczta dla podniebienia. Specjalnie nie napisałem, że jest to sos pieczarkowy bo pieczarki pieczemy i nie miksujemy w sosie, podajemy je osobno na talerzu, obok mięsa. Sam indyk jest soczysty, przesiąka aromatem warzyw razem z nim pieczonych i wina. Radzę też dorzucić trochę papryki i jakiś ulubionych ziół, podałem wersję bez ubarwień by każdy mógł sobie zmodyfikować po swojemu.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godz. 10 min.

Składniki:

  • 1 udko (a raczej udo indyka)
  • kilka małych pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego lub wytrawnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól (mieszanka przypraw do drobiu, pieprz ziołowy)
  • oliwa

Sposób wykonania:

  • Mięso oczyszczamy, dzielimy na części, nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą do drobiu, skrapiamy oliwą i zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.
  • Marchew kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, pieczarki obieramy i zostawiamy w całości, a ziemniaka również kroimy w plasterki lub jak duży to na półplasterki.
  • Na dno naczynia żaroodpornego z pokrywą wlewamy trochę oliwy i układamy warzywa bez pieczarek.
  • Polewamy winem i wkładamy indyka.
  • Pieczemy w 200 stopniach 40 min. pod przykryciem co jakiś czas podlewając sosem z dna.
  • Dokładamy pieczarki i pieczemy kolejne 30 min., już bez przykrywania, dalej podlewając sosem.
  • Wyjmujemy z naczynia indyka i pieczarki, a sos miksujemy na gładka masę.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …