Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym

5 min. czytania
0
1
Indyk to bardzo szlachetne mięso, a takie udo indyka z pieczarkami w sosie warzywnym z dodatkiem wina to naprawdę uczta dla podniebienia. Specjalnie nie napisałem, że jest to sos pieczarkowy bo pieczarki pieczemy i nie miksujemy w sosie, podajemy je osobno na talerzu, obok mięsa. Sam indyk jest soczysty, przesiąka aromatem warzyw razem z nim pieczonych i wina. Radzę też dorzucić trochę papryki i jakiś ulubionych ziół, podałem wersję bez ubarwień by każdy mógł sobie zmodyfikować po swojemu.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na – Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym
Składniki:
  • 1 udko (a raczej udo indyka)
  • kilka małych pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego lub wytrawnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól (mieszanka przypraw do drobiu, pieprz ziołowy)
  • oliwa
Sposób wykonania:
  • Mięso oczyszczamy, dzielimy na części, nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą do drobiu, skrapiamy oliwą i zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.
  • Marchew kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, pieczarki obieramy i zostawiamy w całości, a ziemniaka również kroimy w plasterki lub jak duży to na półplasterki.
  • Na dno naczynia żaroodpornego z pokrywą wlewamy trochę oliwy i układamy warzywa bez pieczarek.
  • Polewamy winem i wkładamy indyka.
  • Pieczemy w 200 stopniach 40 min. pod przykryciem co jakiś czas podlewając sosem z dna.
  • Dokładamy pieczarki i pieczemy kolejne 30 min., już bez przykrywania, dalej podlewając sosem.
  • Wyjmujemy z naczynia indyka i pieczarki, a sos miksujemy na gładka masę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 89
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
    98
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).