Indyk to bardzo szlachetne mięso, a takie udo indyka z pieczarkami w sosie warzywnym z dodatkiem wina to naprawdę uczta dla podniebienia. Specjalnie nie napisałem, że jest to sos pieczarkowy bo pieczarki pieczemy i nie miksujemy w sosie, podajemy je osobno na talerzu, obok mięsa. Sam indyk jest soczysty, przesiąka aromatem warzyw razem z nim pieczonych i wina. Radzę też dorzucić trochę papryki i jakiś ulubionych ziół, podałem wersję bez ubarwień by każdy mógł sobie zmodyfikować po swojemu.
Jak wykonać przepis na – Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym
Potrzebne składniki
- 1 udko (a raczej udo indyka)
- kilka małych pieczarek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego lub wytrawnego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól (mieszanka przypraw do drobiu, pieprz ziołowy)
- oliwa
Sposób wykonania
- Mięso oczyszczamy, dzielimy na części, nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą do drobiu, skrapiamy oliwą i zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.
- Marchew kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, pieczarki obieramy i zostawiamy w całości, a ziemniaka również kroimy w plasterki lub jak duży to na półplasterki.
- Na dno naczynia żaroodpornego z pokrywą wlewamy trochę oliwy i układamy warzywa bez pieczarek.
- Polewamy winem i wkładamy indyka.
- Pieczemy w 200 stopniach 40 min. pod przykryciem co jakiś czas podlewając sosem z dna.
- Dokładamy pieczarki i pieczemy kolejne 30 min., już bez przykrywania, dalej podlewając sosem.
- Wyjmujemy z naczynia indyka i pieczarki, a sos miksujemy na gładka masę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Mięso z indyka bardzo sobie cenię i lubię.
Bardzo fajny przepis proponujesz, bo i pieczarki lubię.
Niedługo mam gości, więc zabieram przepis 🙂