Potrzebne składniki
- 1 udko (a raczej udo indyka)
- kilka małych pieczarek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego lub wytrawnego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól (mieszanka przypraw do drobiu, pieprz ziołowy)
- oliwa
Sposób wykonania
- Mięso oczyszczamy, dzielimy na części, nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą do drobiu, skrapiamy oliwą i zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.
- Marchew kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, pieczarki obieramy i zostawiamy w całości, a ziemniaka również kroimy w plasterki lub jak duży to na półplasterki.
- Na dno naczynia żaroodpornego z pokrywą wlewamy trochę oliwy i układamy warzywa bez pieczarek.
- Polewamy winem i wkładamy indyka.
- Pieczemy w 200 stopniach 40 min. pod przykryciem co jakiś czas podlewając sosem z dna.
- Dokładamy pieczarki i pieczemy kolejne 30 min., już bez przykrywania, dalej podlewając sosem.
- Wyjmujemy z naczynia indyka i pieczarki, a sos miksujemy na gładka masę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Mięso z indyka bardzo sobie cenię i lubię.
Bardzo fajny przepis proponujesz, bo i pieczarki lubię.
Niedługo mam gości, więc zabieram przepis 🙂