Kosą po patelni Przepisy Drób Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym

Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym

7 minuty czytania
0
99

Indyk to bardzo szlachetne mięso, a takie udo indyka z pieczarkami w sosie warzywnym z dodatkiem wina to naprawdę uczta dla podniebienia. Specjalnie nie napisałem, że jest to sos pieczarkowy bo pieczarki pieczemy i nie miksujemy w sosie, podajemy je osobno na talerzu, obok mięsa. Sam indyk jest soczysty, przesiąka aromatem warzyw razem z nim pieczonych i wina. Radzę też dorzucić trochę papryki i jakiś ulubionych ziół, podałem wersję bez ubarwień by każdy mógł sobie zmodyfikować po swojemu.

Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 10 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 udko, a raczej udo indyka
  • kilka małych pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego lub wytrawnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól, mieszanka przypraw do drobiu, pieprz ziołowy
  • oliwa

Sposób wykonania:

  1. Mięso oczyszczamy, dzielimy na części, nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą do drobiu, skrapiamy oliwą i zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.
  2. Marchew kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, pieczarki obieramy i zostawiamy w całości, a ziemniaka również kroimy w plasterki lub jak duży to na półplasterki.
  3. Na dno naczynia żaroodpornego z pokrywą wlewamy trochę oliwy i układamy warzywa bez pieczarek.
  4. Polewamy winem i wkładamy indyka.
  5. Pieczemy w 200 stopniach 40 min. pod przykryciem co jakiś czas podlewając sosem z dna.
  6. Dokładamy pieczarki i pieczemy kolejne 30 min., już bez przykrywania, dalej podlewając sosem.
  7. Wyjmujemy z naczynia indyka i pieczarki, a sos miksujemy na gładka masę.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…