Kosą po patelni Przepisy Cukinia Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

3 min. czytania
0
0
Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami, a pewnie i tak Ktoś się oburzy, że kiełbasa to nie mięso (tak słyszałem taką opinię). Delikatna, krucha, i przede wszystkim bardzo smaczna. Produkty dostępne powszechnie również zimą więc jak znalazł na zimne dni. Wyjęta prosto z piekarnika cieszy nie tylko podniebienie ale i oko. Jestem wręcz miłośnikiem tart na kruchym spodzie i w wersji słodkiej i wytrawnej, więc polecam każdemu kto jeszcze nie próbował.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 50 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • sól (pieprz)

Wypełnienie:

  • 1-2 kawałki cienkiej kiełbasy np. śląska
  • 1 pomidor
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • bazylia suszona wg. uznania
  • oregano suszone wg. uznania
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Składniki na ciasto łączymy ze sobą (masło powinno być zimne) i wyrabiamy szybko. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Rozwałkowujemy placek na szerokość ciut większą niż forma do tarty. Formę smarujemy masłem i układamy w niej ciasto, dobrze dociskając brzegi i wypełniając ciastem całą powierzchnię.
  • Nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 10 minut.
  • Cukinię, kiełbasę pomidora kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy drobno. Obsmażam na maśle cukinię lekko zmięknie. odkładamy na bok.
  • Smażymy cebule do zeszklenia, wrzucamy kiełbasę i lekko obsmażamy.
  • Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, najlepiej rózgą. Dodajemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy dokładnie.
  • Wykładamy na podpieczone ciasto warstwę cukinii z cebulą i kiełbasą, układamy pokrojonego pomidora i zalewamy wszystko masą ze śmietany jajek i sera.
  • Wstawiamy na 40 min znów do piekarnika 180 stopni. Możemy na 10 min. przed końcem pieczenia, posypać jeszcze całość startym parmezanem i ziołami.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…