Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

5 min. czytania
0
0
Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami, a pewnie i tak Ktoś się oburzy, że kiełbasa to nie mięso (tak słyszałem taką opinię). Delikatna, krucha, i przede wszystkim bardzo smaczna. Produkty dostępne powszechnie również zimą więc jak znalazł na zimne dni. Wyjęta prosto z piekarnika cieszy nie tylko podniebienie ale i oko. Jestem wręcz miłośnikiem tart na kruchym spodzie i w wersji słodkiej i wytrawnej, więc polecam każdemu kto jeszcze nie próbował.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Jak wykonać przepis na – Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami
Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • sól (pieprz)

Wypełnienie:

  • 1-2 kawałki cienkiej kiełbasy np. śląska
  • 1 pomidor
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • bazylia suszona wg. uznania
  • oregano suszone wg. uznania
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Składniki na ciasto łączymy ze sobą (masło powinno być zimne) i wyrabiamy szybko. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Rozwałkowujemy placek na szerokość ciut większą niż forma do tarty. Formę smarujemy masłem i układamy w niej ciasto, dobrze dociskając brzegi i wypełniając ciastem całą powierzchnię.
  • Nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 10 minut.
  • Cukinię, kiełbasę pomidora kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy drobno. Obsmażam na maśle cukinię lekko zmięknie. odkładamy na bok.
  • Smażymy cebule do zeszklenia, wrzucamy kiełbasę i lekko obsmażamy.
  • Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, najlepiej rózgą. Dodajemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy dokładnie.
  • Wykładamy na podpieczone ciasto warstwę cukinii z cebulą i kiełbasą, układamy pokrojonego pomidora i zalewamy wszystko masą ze śmietany jajek i sera.
  • Wstawiamy na 40 min znów do piekarnika 180 stopni. Możemy na 10 min. przed końcem pieczenia, posypać jeszcze całość startym parmezanem i ziołami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 36
  •  
  • 13
  •  
  •  
  •  
    49
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).