Kosą po patelni Porady Szybkowar – gotowanie, które trwa chwilę

Szybkowar – gotowanie, które trwa chwilę

0

Żyjemy w czasach, w których każda minuta jest na wagę złota. Mamy mało czasu dla bliskich, w bezustannym pośpiechu zapominamy o wspólnej celebracji posiłków. Wielu z nas z rozrzewnieniem wspomina rodzinne obiady, podczas których dyskutowało się o codziennych sprawach. Warto powrócić do tego zwyczaju, ale jak znaleźć na niego czas?

Jeśli jesteś indywidualistą i wolisz jeść sam, a zdrowy styl życia jest dla Ciebie bardzo ważny, to również docenisz zalety trików pozwalających na szybkie przygotowanie posiłku. Posiłek ma stałe miejsce w grafiku, jednak przygotowanie go już niekoniecznie. Fast-foody nie są ani smaczne, ani pożywne. Jak więc znaleźć rozwiązanie z tej sytuacji? Zadbać o siebie i bliskich, a przy tym nie zaniedbywać obowiązków? Należy zainwestować w przyrządy, które skrócą do minimum czas gotowania. Takim przyrządem jest właśnie szybkowar.

Jak działa szybkowar?

W szybkowarze podczas gotowania dochodzi do wzrostu ciśnienia. Potrawy gotują się szybciej, bo wzrasta temperatura wrzenia wody. Wykonany może być ze stali nierdzewnej lub aluminium. Na pokrywie ma zawór bezpieczeństwa. Istnieją szybkowary dedykowane kuchenkom gazowym i ceramicznym. Są też warianty elektryczne, które podłącza się do prądu. Na rynku dostępne są garnki o różnej pojemności i dodatkowych funkcjach. Każdy może znaleźć coś dla siebie. Warto jednak przywiązywać uwagę do jakości produktu. Dzięki temu będzie można Cieszyc się nim przez długi czas. Tańsze odpowiedniki tylko z pozoru są oszczędne. Niestety, szybko się psują i na ich miejsce trzeba kupować następne. Najlepiej od razu nabyć szybkowar, którego jakość nie budzi żadnych wątpliwości.

Kociołek z długą historią

Początki szybkowaru sięgają XVII wieku. Wynalazł go Denis Papin w 1679 roku. Ten niezwykle utalentowany człowiek urodził się we Francji, jednak z powodów religijnych musiał emigrować do Anglii. Zawdzięczamy mu nie tylko szybkowar, ale i pierwszy tłokowy silnik parowy oraz piec do topienia. Papin nazwał szybkowar „zmiękczaczem kości”, zasłynął jednak jako „kociołek Papina”. Każda gospodyni marzyła o tym kociołku! Jak na tamte czasy, był to rewolucyjny garnek.

Jaki szybkowar jest najlepszy?

Szybkowary mogą być wykonane ze stali lub z aluminium, ale te pierwsze są znacznie lepsze. Dlaczego? Charakteryzuje je trwałość – nie będziesz musiał bać się o to, że pewnego dnia Twój ukochany garnek zacznie być niszczony przez rdzę. Przy wyborze szybkowaru warto zwrócić również uwagę na dodatkowe funkcje urządzenia. Dobrze, gdy posiada on mechaniczny regulator, który utrzymuje ciśnienie na wybranym poziomie. Istnieją również klasyczne  regulatory drgające podczas gotowania i tym samym sygnalizujące, że ciśnienie w szybkowarze ma odpowiedni poziom. Regulator sprężynowy wyposażony jest w podziałkę i to ona dostarcza tego typu informacji. Nie bez znaczenia są również zawory bezpieczeństwa umiejscowione w pokrywie. Uniemożliwiają one otwarcie szybkowaru podczas gotowania i sprawiają, że nie uwalnia się zbyt duża ilość pary wodnej, która mogłabym nas poparzyć.  Wszystkie te zalety posiada szybkowar Philipiak. Ponadto ma grube akutermiczno-indukcyjne dno. Ten garnek ciśnieniowy ma dwa uchwytu, co pozwala szybko i bezpiecznie przestawiać go na różne pola kuchenki. Bezpieczeństwo użytkowania zapewnia automatyczna blokada i specjalny sygnalizator. Jeśli chcesz gotować na dwóch poziomach, to ten szybkowar sprawdzi się idealnie, ponieważ umożliwia to  dodatkowy wkład wewnętrzny. Robi wrażenie prawda? Więcej o tym niesamowitym garnku przeczytasz tutaj: http://www.philipiakmilano.pl/szybkowar

Dlaczego warto mieć w kuchni szybkowar?

Dzięki szybkowarowi ugotujesz ziemniaki w 6 minut! Każdą potrawę będziesz mógł zjeść wcześniej niż tę, którą przygotowywałeś w tradycyjny sposób. Ponadto z oczywistych względów mniej zapłacisz za prąd lub gaz. Ograniczony dostęp tlenu sprawi, że potrawy zachowają więcej wartości odżywczych niż te gotowane tradycyjnie. Wpłynie to pozytywnie również na smak posiłków, a nawet ich wygląd. Jedzenie będzie wyglądać wyjątkowo apetycznie dzięki pokrywie zatrzymującej parę wodną w szybkowarze, nadającej potrawom odpowiednią wilgotność. Z tym garnkiem możesz zapomnieć o przypalonych posiłkach! Dodatkową zaletą szybkowaru jest jego prosta obsługa, dzięki której nawet laik będzie w stanie zachwycić znajomych pysznymi obiadami lub kolacjami.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Domowy wyrób piwa

Wśród Polaków coraz większą popularnością cieszy się hobby, polegające na samodzielnym wyt…