Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Pleśniak z czereśniami

Pleśniak z czereśniami

3 min. czytania
0
0
Doskonale wszyscy chyba znają ciasto pleśniak, jednak zazwyczaj robi się go z dżemem lub powidłami a tu wersja ze świeżymi owocami. Tu akurat z czereśniami. To jedno z moich ulubionych ciast, jednak w tej tradycyjnej formie dość suche. Świeże owoce dodają soczystości i sprawiają, że ciasto jest wilgotne i pyszne. Dodatkowy atut, że ciasto jest wtedy mniej słodkie. Ja używam czereśni, malin, jeżyn, jabłek, wiśni czyli w zasadzie wszystkiego co się nawinie i akurat łatwo kupić. Kakao i wanilia dodatkowo wzbogacają smak. Zachęcam do wypróbowania tej wersji, zobaczycie, że to zupełnie inne ciasto.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Przepis na:

Pleśniak z czereśniami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 kg czereśni
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło i żółtka. Siekamy nożem i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na trzy części i jedną z nich wyrabiamy z kakao.
  • Z ciasta formujemy trzy kulki i owinięte w folię wkładamy na 60 min do lodówki.
  • W tym czasie przygotowujemy formę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Drylujemy umyte czereśnie i mieszamy je z cukrem wanilinowym.
  • Z białek ubijamy pianę na sztywno dodając powoli resztę cukru.
  • Do formy ścieramy na tarce jedną jasną kulkę ciasta tworząc spód.
  • Nakładamy czereśnie. Ścieramy na nie ciemne ciasto delikatnie, równomiernie rozkładając.
  • Wykładamy na ciemną warstwę pianę i ścieramy ostatnią kulkę na wierzch.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 50 minut.

 

A tu zdjęcie Judyty (Myśli potarganej), która dała swoje czereśnie na ciasto i próbowała i żyje 🙂

Pleśniak w waszym wykonaniu:

joapior68 – Pleśniak z wiśniami, jagodami i czarną porzeczką, oczywiście same świeże owoce.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 25
  •  
  • 210
  •  
  •  
  •  
    235
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery