Potrzebne składniki
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 jajek
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 kg czereśni
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło i żółtka. Siekamy nożem i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na trzy części i jedną z nich wyrabiamy z kakao.
- Z ciasta formujemy trzy kulki i owinięte w folię wkładamy na 60 min do lodówki.
- W tym czasie przygotowujemy formę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Drylujemy umyte czereśnie i mieszamy je z cukrem wanilinowym.
- Z białek ubijamy pianę na sztywno dodając powoli resztę cukru.
- Do formy ścieramy na tarce jedną jasną kulkę ciasta tworząc spód.
- Nakładamy czereśnie. Ścieramy na nie ciemne ciasto delikatnie, równomiernie rozkładając.
- Wykładamy na ciemną warstwę pianę i ścieramy ostatnią kulkę na wierzch.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 50 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pleśniak z czereśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
A tu zdjęcie Judyty (Myśli potarganej), która dała swoje czereśnie na ciasto i próbowała i żyje 🙂
Pleśniak w waszym wykonaniu:
[one_fourth]
joapior68 – Pleśniak z wiśniami, jagodami i czarną porzeczką, oczywiście same świeże owoce.
[/one_fourth]
[three_fourth_last]
[/three_fourth_last]