Pleśniak z czereśniami

Kosą po patelni
Doskonale wszyscy chyba znają ciasto pleśniak, jednak zazwyczaj robi się go z dżemem lub powidłami a tu wersja ze świeżymi owocami. Tu akurat z czereśniami. To jedno z moich ulubionych ciast, jednak w tej tradycyjnej formie dość suche. Świeże owoce dodają soczystości i sprawiają, że ciasto jest wilgotne i pyszne. Dodatkowy atut, że ciasto jest wtedy mniej słodkie. Ja używam czereśni, malin, jeżyn, jabłek, wiśni czyli w zasadzie wszystkiego co się nawinie i akurat łatwo kupić. Kakao i wanilia dodatkowo wzbogacają smak. Zachęcam do wypróbowania tej wersji, zobaczycie, że to zupełnie inne ciasto.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na - Pleśniak z czereśniami

Potrzebne składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 kg czereśni
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło i żółtka. Siekamy nożem i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na trzy części i jedną z nich wyrabiamy z kakao.
  • Z ciasta formujemy trzy kulki i owinięte w folię wkładamy na 60 min do lodówki.
  • W tym czasie przygotowujemy formę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Drylujemy umyte czereśnie i mieszamy je z cukrem wanilinowym.
  • Z białek ubijamy pianę na sztywno dodając powoli resztę cukru.
  • Do formy ścieramy na tarce jedną jasną kulkę ciasta tworząc spód.
  • Nakładamy czereśnie. Ścieramy na nie ciemne ciasto delikatnie, równomiernie rozkładając.
  • Wykładamy na ciemną warstwę pianę i ścieramy ostatnią kulkę na wierzch.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 50 minut.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pleśniak z czereśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

 

A tu zdjęcie Judyty (Myśli potarganej), która dała swoje czereśnie na ciasto i próbowała i żyje 🙂

Pleśniak w waszym wykonaniu:

[one_fourth]

joapior68 – Pleśniak z wiśniami, jagodami i czarną porzeczką, oczywiście same świeże owoce.

[/one_fourth]

[three_fourth_last]

[/three_fourth_last]

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze