Pleśniak z czereśniami

5 min. czytania
0
0
Doskonale wszyscy chyba znają ciasto pleśniak, jednak zazwyczaj robi się go z dżemem lub powidłami a tu wersja ze świeżymi owocami. Tu akurat z czereśniami. To jedno z moich ulubionych ciast, jednak w tej tradycyjnej formie dość suche. Świeże owoce dodają soczystości i sprawiają, że ciasto jest wilgotne i pyszne. Dodatkowy atut, że ciasto jest wtedy mniej słodkie. Ja używam czereśni, malin, jeżyn, jabłek, wiśni czyli w zasadzie wszystkiego co się nawinie i akurat łatwo kupić. Kakao i wanilia dodatkowo wzbogacają smak. Zachęcam do wypróbowania tej wersji, zobaczycie, że to zupełnie inne ciasto.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na - Pleśniak z czereśniami
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 kg czereśni
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło i żółtka. Siekamy nożem i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na trzy części i jedną z nich wyrabiamy z kakao.
  • Z ciasta formujemy trzy kulki i owinięte w folię wkładamy na 60 min do lodówki.
  • W tym czasie przygotowujemy formę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Drylujemy umyte czereśnie i mieszamy je z cukrem wanilinowym.
  • Z białek ubijamy pianę na sztywno dodając powoli resztę cukru.
  • Do formy ścieramy na tarce jedną jasną kulkę ciasta tworząc spód.
  • Nakładamy czereśnie. Ścieramy na nie ciemne ciasto delikatnie, równomiernie rozkładając.
  • Wykładamy na ciemną warstwę pianę i ścieramy ostatnią kulkę na wierzch.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 50 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pleśniak z czereśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

 

A tu zdjęcie Judyty (Myśli potarganej), która dała swoje czereśnie na ciasto i próbowała i żyje 🙂

Pleśniak w waszym wykonaniu:

joapior68 – Pleśniak z wiśniami, jagodami i czarną porzeczką, oczywiście same świeże owoce.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 25
  •  
  • 211
  •  
  •  
  •  
    236
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).