Pyszny żółto-zielony omlecik w sam raz na śniadanko. Omlet z cukinią jest bardzo delikatny i smaczny. Często wzbogacam go pomidorami i świeżą bazylią, ale to już wg. uznania. Pełno białka, zero cukru i mało kalorii - idealny posiłek na rozpoczęcie dnia. Omlety lubię pod każdą chyba postacią ale ten mi w lecie szczególnie przypadł do gustu. Kolorowy, świeży spróbujcie koniecznie jeśli nie robiliście.
Jak wykonać przepis na - Omlet z cukiniąPotrzebne składniki
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebula
- 4-5 jajek
- opcjonalnie 1 pomidor i świeża bazylia
- sól (pieprz)
- 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor.
- Cukinię najlepiej pokroić w cienkie plasterki na krajalnicy. Wrzucamy pod koniec smażenia do cebuli i chwilę przesmażamy.
- Jajka ubijamy w misce z solą i pieprzem na puszystą masę. Trzeba mocno napowietrzyć.
- Rozkładamy na patelni cukinię z cebulą i wlewamy jajka rozprowadzając tak by ładnie się wszystko wymieszało.
- Możemy dodać na wierzch pokrojone pomidory.
- Smażymy 5 minut i przykrywamy pokrywką. Dociągamy kolejne 5 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Omlet z cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: