Omlet z cukinią

1

Pyszny żółto-zielony omlecik w sam raz na śniadanko. Omlet z cukinią jest bardzo delikatny i smaczny. Często wzbogacam go pomidorami i świeżą bazylią, ale to już wg. uznania. Pełno białka, zero cukru i mało kalorii - idealny posiłek na rozpoczęcie dnia. Omlety lubię pod każdą chyba postacią ale ten mi w lecie szczególnie przypadł do gustu. Kolorowy, świeży spróbujcie koniecznie jeśli nie robiliście.

Automatycznie zapisany szkic

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 25 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 4-5 jajek
  • opcjonalnie 1 pomidor i świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor.
  2. Cukinię najlepiej pokroić w cienkie plasterki na krajalnicy. Wrzucamy pod koniec smażenia do cebuli i chwilę przesmażamy.
  3. Jajka ubijamy w misce z solą i pieprzem na puszystą masę. Trzeba mocno napowietrzyć.
  4. Rozkładamy na patelni cukinię z cebulą i wlewamy jajka rozprowadzając tak by ładnie się wszystko wymieszało.
  5. Możemy dodać na wierzch pokrojone pomidory.
  6. Smażymy 5 minut i przykrywamy pokrywką. Dociągamy kolejne 5 minut.