w , , ,

Omlet z cukinią



Pyszny żółto-zielony omlecik w sam raz na śniadanko. Omlet z cukinią jest bardzo delikatny i smaczny. Często wzbogacam go pomidorami i świeżą bazylią, ale to już wg. uznania. Pełno białka, zero cukru i mało kalorii - idealny posiłek na rozpoczęcie dnia. Omlety lubię pod każdą chyba postacią ale ten mi w lecie szczególnie przypadł do gustu. Kolorowy, świeży spróbujcie koniecznie jeśli nie robiliście.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 25 min.
Jak wykonać przepis na - Omlet z cukinią

Potrzebne składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 4-5 jajek
  • opcjonalnie 1 pomidor i świeża bazylia
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżki oliwy

Sposób wykonania

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor.
  • Cukinię najlepiej pokroić w cienkie plasterki na krajalnicy. Wrzucamy pod koniec smażenia do cebuli i chwilę przesmażamy.
  • Jajka ubijamy w misce z solą i pieprzem na puszystą masę. Trzeba mocno napowietrzyć.
  • Rozkładamy na patelni cukinię z cebulą i wlewamy jajka rozprowadzając tak by ładnie się wszystko wymieszało.
  • Możemy dodać na wierzch pokrojone pomidory.
  • Smażymy 5 minut i przykrywamy pokrywką. Dociągamy kolejne 5 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Omlet z cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze