Nie tylko jajecznica – poznaj przepisy na śniadania z jajkami!

Materiał zewnętrzny

Śniadanie nie tylko daje „energetycznego kopa”, ale jest też jedynym posiłkiem, który można spalić w całości w ciągu dnia. Warto więc nieco bardziej postarać się przy jego przyrządzaniu. Rozwiązaniem mogą okazać się jajka, które nie dość, że zawierają niezbędne do codziennego funkcjonowania białko, to jeszcze nie są kaloryczne (jedno jajko to ok. 90 kcal). Jakie smakołyki można przyrządzić na jajeczne śniadanie?

Szakszuka

Szakszuka to danie popularne w kuchni arabskiej i izraelskiej, ale ze względu na powszechność składników potrzebnych do jego przygotowania, bez problemu można przyrządzić je we własnym domu. Niemniej jednak przyda się patelnia taka jak https://zasmakujradosci.pl/patelnia-z-powloka-teflon-florina-oil-control-20-c, która pozwoli ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Co trzeba kupić do szakszuki? Obowiązkowo 2 duże jajka, cebulę, czosnek, 3 pomidory (mogą być zarówno te czerwone, jak i żółte), ulubione przyprawy (pieprz, oregano, sól, bazylia będą idealne) oraz odrobinę oleju i szczypior. Zanim jajka pojawią się na patelni, na rozgrzanym tłuszczu trzeba zeszklić cebulę oraz czosnek (jeden ząbek w zupełności wystarczy), a następnie dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory. Dopiero gdy nieco odparuje z nich woda, można dodać jajka. W jaki sposób? Podobnie jak do tych w wersji „sadzonej” – wystarczy zrobić „gniazda” i wbić całą zawartość. Następnie posypać przyprawami i posiekanym szczypiorkiem. Szakszuka będzie gotowa, gdy jajka się zetną (dla przyśpieszenia procesu patelnie można przykryć pokrywką).

Jajka zapiekane

Inną formą jajecznego śniadania będą zapiekane jajka. Wystarczy posmarować masłem niewielkie naczynie żaroodporne lub patelnię nadającą się do zapiekania, a jej dno posypać szczypiorem i przykryć plastrami boczku (można wymienić na szynkę lub postawić na wersję wegetariańską i mięso zastąpić np. papryką albo pomidorami). Jajka trzeba wbić na tak przygotowaną „pierzynkę”, a całość zalać śmietaną kremówką i posypać przyprawami takimi jak sól, pieprz czy papryka (można pokusić się również o chili, ale należy pamiętać, że śniadanie na ostro nie będzie dobrym pomysłem w przypadku problemów z układem pokarmowym). Jajka powinny upiec się w ciągu ok. 8-10 minut.

Sałatka z jajkiem, tuńczykiem i awokado

Rano nie masz zbyt wiele czasu na smażenie czy pieczenie? Sałatkę z jajkiem, tuńczykiem i awokado przygotujesz w 5 minut – pod warunkiem, że dzień wcześniej ugotujesz jajko! Do miski trzeba wsypać garść roszponki oraz pokrojoną drobno cebulę i kilka pomidorów koktajlowych. Następnie dodać awokado (pokrojone w cienkie paski) oraz kawałki tuńczyka (gdy używasz tego z puszki, pozbądź się zalewy). Sałatka będzie gotowa, gdy pojawią się w niej ćwiartki jajka oraz odrobina oliwy z oliwek.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze