Jakie płatki owsiane wybrać – poznaj różnice między górskimi a błyskawicznymi

Materiał zewnętrzny

Płatki owsiane należą do tych produktów, które bez dwóch zdań warto włączyć do jadłospisu. Są przetworzone tylko w minimalnym stopniu, co sprawia, że zachowują większość walorów odżywczych i zdrowotnych zbóż, z których powstają. Szukając wariantu dla siebie, można natrafić na kilka rodzajów płatków. Wbrew pozorom, określenia „górskie” i „błyskawiczne”, widoczne na opakowaniach, nie są tylko nazwami handlowymi. Wskazują na typ produktu i określają stopień jego przetworzenia. Czym różnią się płatki owsiane górskie od błyskawicznych?

Wiele osób nie wyobraża sobie porannego startu bez miski owsianki. Nic dziwnego. Płatki zalane mlekiem lub napojem roślinnym, z dodatkiem ulubionych owoców lub bakalii, smakują wyśmienicie, są pożywne i zdrowe. Warto jednak wiedzieć, że w sprzedaży znajduje się kilka wariantów tego przysmaku, które powstają w nieco innych procesach produkcyjnych.

Jakie są rodzaje płatków owsianych?

Podstawowa odmiana, określana jako zwykła, charakteryzuje się najmniejszym stopniem przetworzenia. Powstaje w procesie zgniatania obłuszczonego ziarna owsa. Są najzdrowsze, ale mają też pewne wady. Wymagają dość długiego gotowania i nie nadają się do spożycia na surowo.

Płatki owsiane górskie są produkowane nieco inaczej. W tym przypadku, obłuszczone ziarno jest poddawane dodatkowemu procesowi rozdrabniania, jeszcze przed zgniataniem. To sprawia, że są drobniejsze, a co za tym idzie – także szybsze w przygotowaniu.

Płatki owsiane błyskawiczne są poddawane dodatkowemu działaniu pary. Ten zabieg sprawia, że produkt mięknie, a jego struktura ulega rozluźnieniu. Dzięki temu szybciej chłoną wodę, a ich przygotowanie zajmuje najmniej czasu. 

Warto wspomnieć, że odmiany górska i błyskawiczna nadają się do spożycia bez obróbki termicznej. Trzeba jednak zaznaczyć, że osoby z wrażliwym układem pokarmowym powinny spożywać gotowane płatki.

Płatki owsiane górskie czy błyskawiczne – które będą lepszym wyborem?

Nie jest tajemnicą, że im mniej przetworzony jest dany produkt, tym lepiej. O ile zawartość składników odżywczych w płatkach górskich i błyskawicznych kształtuje się na zbliżonym poziomie, to należy podkreślić, że te drugie zawierają nieco mniej witamin i minerałów. Po prostu, część dobroczynnych mikroskładników „ucieka” z ziaren w trakcie ich przetwarzania.

Wniosek jest więc prosty: płatki owsiane błyskawiczne są najlepszym wyborem dla osób, które lubią owsiankę na ciepło, ale o poranku mają niewiele czasu na przygotowanie zdrowego, pożywnego śniadania. Jeżeli czas obróbki termicznej nie jest absolutnym priorytetem, lepiej zdecydować się na płatki górskie.

Na zakończenie warto wyjaśnić istotną kwestię. Prawdą jest, że w porównaniu z górską, odmiana błyskawiczna jest nieco uboższa w cenne witaminy i minerały. Nie oznacza to jednak, że są bezwartościowe lub małowartościowe. Przeciwnie, zarówno płatki owsiane górskie, jak i płatki owsiane błyskawiczne, są kategoryzowane jako zdrowa żywność. Są przetworzone tylko w minimalnym stopniu. Nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, więc bez żadnych obaw można włączyć je do zdrowego jadłospisu.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze