Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Zdrowie i diety

Czym jest dieta bezglutenowa?

Materiał zewnętrzny 4 października 2017
Czym jest dieta bezglutenowa?
Czym jest dieta bezglutenowa?

Coraz częściej możemy spotkać się z produktami, które nie posiadają w swoim składzie glutenu. Wszystko to sprawą istniejącej ,,mody” na dietę bezglutenową, którą stosują także osoby zdrowe, niewykazujące nietolerancji na gluten. Dlaczego stało się to takie popularne?

--- Reklama ---

Gluten to mieszanka białek, które znajdują się w produktach zbożowych, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Gluteniny i gliadyny to dwie najważniejsze frakcje białka, które tworzą gluten. Uważa się, że gliadyna wykazuje szkodliwe działanie na organizm. Jedną z najpoważniejszych nietolerancji na gluten jest celiakia. Choroba ta powoduje poważne problemy z układem trawiennym. Oprócz tego wiele osób po prostu źle toleruje gluten, co objawia się częstymi bólami brzucha, biegunkami, zmęczeniem i innymi objawami.

Dieta bezglutenowa stanowi bardzo duże wyzwanie, ponieważ trudno znaleźć produkty, które będą całkowicie wolne od tych substancji. Jeśli nie tolerujesz glutenu musisz dokładnie sprawdzać każdy produkt i czytać etykiety. Obecnie istnieje coraz więcej zamienników produktów wolnych od glutenu. To niezwykłe ułatwienie dla osób, które nie mogą spożywać potraw zawierających gluten.

Coraz częściej możemy zauważyć, że na dietę bezglutenową przechodzą osoby, które wcale nie mają problemu z trawieniem glutenu. Najczęściej taka sytuacja zachodzi w domach, gdzie jedna osoba nie toleruje glutenu i reszta się do niej po prostu dostosowuje. W ten sposób rodzina może ograniczyć się do przyrządzania jednego, tego samego posiłku. Oprócz tego dieta bezglutenowa stała się pewną modą, która ma na celu poprawiać nawyki żywieniowe i samopoczucie.

Czy warto?

Istnieje wiele różnych opinii na temat tego, czy osoby zdrowe powinny przechodzić na dietę bezglutenową. Z jednej strony można znaleźć potwierdzenie, że gluten może powodować różnego rodzaju objawy i wpływać nasze samopoczucie. Jednak nie możemy obwiniać wszystkich produktów, zawierających gluten za bóle brzucha, zaparcia i złe samopoczucie. Częściej przyczyną takich objawów jest nieracjonalne i niezdrowe odżywianie. Dlatego zanim będziemy chcieli przejść na dietę bezglutenową, skonsultujmy się z lekarzem, który stwierdzi czy mamy racje.

Musimy uważać na diety eliminacyjne, ponieważ mogą one być niekorzystne dla naszego organizmu – mogą nie dostarczać wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. W prawidłowej diecie bezglutenowej nie chodzi o całkowitą eliminację tego składnika, lecz o zastąpienie go innymi. Zamiast pszenicy, jęczmienia czy żyta trzeba wprowadzić ryż, kukurydzę, różne gatunki kasz, które nie powstają ze zbóż zawierających gluten.

Niestety u osób, które postanowiły na własną rękę przejść na dietę bezglutenową, występują niedobory żelaza, witamin i innych składników mineralnych. Dlatego nie warto stosować tej diety tylko z powodu mody, ponieważ może to mieć negatywne skutki dla naszego organizmu. Wprowadzana dieta powinna być potwierdzona przez dietetyka, który odpowiednio wskaże nam nasze racje żywieniowe.

Więcej informacji
Artykuł powstał we współpracy ze stroną http://spis.com.pl/ – portal poruszający tematykę diet i odchudzania.

Materiał zewnętrzny 14 grudnia 2022 4 października 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Urodzinowe podsumowanie Urodzinowe podsumowanie
Następny wpis Papryka marynowana
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Szparagi w sosie holenderskim

Domowy pasztet z szynki wieprzowej i indyka

Rosół drobiowy

Schab dojrzewający

Babka piaskowa dwukolorowa

Babka piaskowa dwukolorowa

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?