Ciasto z dyni

6 minuty czytania

Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadka lub Dzień Babci. Upewnijcie się tylko, że lubią i mogą jeść cynamon i orzechy. Ciasto pachnie w całym domu. Dynia dodaje lekkości, wilgoci i słodkiego smaku więc nie przesadzajcie z cukrem. Ja zmniejszyłem trochę jego ilość i podałem już oszczędną wersję. Doskonałe do kawy lub herbaty, na długie zimowe pogaduszki.

Ciasto z dyni

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 szklanki miąższu z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich
  • dżem do przełożenia (morela, brzoskwinia)

Sposób wykonania:

  1. Miąższ dyni ścieramy na tarce i odsączamy, jeśli mamy dynię wcześniej pieczoną możemy rozdrobnić go zwyczajnie widelcem.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.
  3. Dodajemy do masy miksując, stopniowo mąkę, olej, sok z pomarańczy, sodę, cukier waniliowy i cynamon.
  4. Następnie dodajemy miąższ z dyni i posiekane drobno orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy i pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.
  6. Po wystudzeniu przekrawamy placek na dwie części i przekładamy dżemem, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i gotowe.