Potrzebne składniki
- 2 szklanki miąższu z dyni
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- sok z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżeczek cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść orzechów włoskich
- dżem do przełożenia (morela, brzoskwinia)
Sposób wykonania
- Miąższ dyni ścieramy na tarce i odsączamy, jeśli mamy dynię wcześniej pieczoną możemy rozdrobnić go zwyczajnie widelcem.
- Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.
- Dodajemy do masy miksując, stopniowo mąkę, olej, sok z pomarańczy, sodę, cukier waniliowy i cynamon.
- Następnie dodajemy miąższ z dyni i posiekane drobno orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy i pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu przekrawamy placek na dwie części i przekładamy dżemem, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto z dyni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wyszedł zakalec Piekę Od 20 lat i pierwszy raz zakalec