Ciasto z dyni

4 min. czytania
0
0
Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadka lub Dzień Babci. Upewnijcie się tylko, że lubią i mogą jeść cynamon i orzechy. Ciasto pachnie w całym domu. Dynia dodaje lekkości, wilgoci i słodkiego smaku więc nie przesadzajcie z cukrem. Ja zmniejszyłem trochę jego ilość i podałem już oszczędną wersję. Doskonałe do kawy lub herbaty, na długie zimowe pogaduszki.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Jak wykonać przepis na – Ciasto z dyni
Składniki:
  • 2 szklanki miąższu z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich
  • dżem do przełożenia (morela, brzoskwinia)
Sposób wykonania:
  • Miąższ dyni ścieramy na tarce i odsączamy, jeśli mamy dynię wcześniej pieczoną możemy rozdrobnić go zwyczajnie widelcem.
  • Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.
  • Dodajemy do masy miksując, stopniowo mąkę, olej, sok z pomarańczy, sodę, cukier waniliowy i cynamon.
  • Następnie dodajemy miąższ z dyni i posiekane drobno orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy i pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystudzeniu przekrawamy placek na dwie części i przekładamy dżemem, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto z dyni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 40
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  
    48
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite