w , ,

Ciasto z dyni

Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadka lub Dzień Babci. Upewnijcie się tylko, że lubią i mogą jeść cynamon i orzechy. Ciasto pachnie w całym domu. Dynia dodaje lekkości, wilgoci i słodkiego smaku więc nie przesadzajcie z cukrem. Ja zmniejszyłem trochę jego ilość i podałem już oszczędną wersję. Doskonałe do kawy lub herbaty, na długie zimowe pogaduszki.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Ciasto z dyni
Składniki:
  • 2 szklanki miąższu z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich
  • dżem do przełożenia (morela, brzoskwinia)
Sposób wykonania:
  • Miąższ dyni ścieramy na tarce i odsączamy, jeśli mamy dynię wcześniej pieczoną możemy rozdrobnić go zwyczajnie widelcem.
  • Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.
  • Dodajemy do masy miksując, stopniowo mąkę, olej, sok z pomarańczy, sodę, cukier waniliowy i cynamon.
  • Następnie dodajemy miąższ z dyni i posiekane drobno orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy i pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystudzeniu przekrawamy placek na dwie części i przekładamy dżemem, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i gotowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto z dyni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze