Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Ciasto 3 Bit na biszkopcie – proste i pyszne

Kosą po patelni 15 kwietnia 2021
Ciasto 3 Bit to idealne połączenie smaku masy krówkowej, herbatników, kremu budyniowego, i bitej śmietany. Dodatkowo kakao i orzechy, robią robotę. Delikatne, miękkie, a gdy damy mu chwilę i nie zaczniemy wyjadać z blaszki, zanim się składniki nie połączą, uzyskamy świetnie komponujące się ze sobą warstwy, zlewające się w jeden super smak. Ciasto jest szybkie do wykonania i bardzo efektowne, bez problemu da sobie z nim radę nawet początkujący kucharz.
Autorką ciasta jest moja siostra Ania. Robi je bardzo często i zawsze wychodzi rewelacyjnie. Przepis w nowej odsłonie, bo przez przypadek trochę zmodyfikowaliśmy skład i wyszło jeszcze lepsze. Tym razem zrobiliśmy na biszkopcie i dodaliśmy ciastka korzenne, ale możecie użyć zwykłych herbatników. Dzięki Aniu za przepis. Opcjonalnie możecie dodać orzechy, ja je mielę i mieszam z masą krówkową.
Ciasto idealnie smakuje z aromatyczną kawą do ekspresu dostępną z palarni kawy Roastains.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Kalorii na 100g 350
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Ciasto 3 Bit na biszkopcie

Potrzebne składniki

Biszkopt

  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy

  • 2 opakowania budyniu (bez cukru waniliowy lub śmietankowy)
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki cukru

Bita śmietana

  • 250 ml śmietany (30%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 500 g herbatników typu petitki (możecie użyć tez ciasteczka kruche lub korzenne (z tymi ostatnimi wychodzi boskie))
  • 1 puszka masy krówkowej (500 g)
  • 1 tabliczka czekolady (deserowej lub mlecznej)

Sposób wykonania

  • Zacząłem od masy budyniowej. Trzeba ją przygotować wcześniej i przestudzić. Masło musi mieć temperaturę pokojową i trzeba je wyjąć z lodówki sporo wcześniej. Zagotowałem mleko z cukrem, odlałem pół szklanki wcześniej na rozrobienie proszku. Po zagotowaniu mleka dodałem proszek rozrobiony w mleku i całość pogotowałem chwile mieszając, na małym ogniu. Gotowy budyń przelałem do miseczki, przykryłem folią i zostawiłem do przestudzenia.
  • Jajka na biszkopt wbijam do miski, dodaje cukier i ubijam na puszysta masę mikserem. Dodaję partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i dalej miksuję.
  • Biszkopt wylewam do prostokątnej formy (32×21 cm) i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę przez 25 min. wyjmuje i zostawiam do wystudzenia.
  • Masło na krem zmiksowałem na puszysta masę. Po jednej łyżce dodawałem budyń cały czas miksując. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednorodnego kremu.
  • Wyłożyłem masę budyniową na wystudzony biszkopt i wyrównałem.
  • Połowę herbatników ułożyłem na masie budyniowej tworząc warstwę. Następnie wyłożyłem masę krówkową (najlepiej jakby była ciepła, lepiej się wykłada). Przykryłem to kolejną warstwą herbatników.
  • W misce ubiłem śmietanę (dobrze schłodzoną) z serkiem mascarpone i z cukrem na sztywno.
  • Wyłożyłem śmietanę na herbatniki i całość posypałem startą na drobno czekoladą.
  • Gotowe ciasto przykryłem folią spożywczą i wstawiłem na kilka godzin do lodówki. Musi się dobrze schłodzić a warstwy herbatników zmięknąć i połączyć z kremem i masą. Najlepiej robić je wieczorem i zostawić na 2 dzień.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto 3 Bit na biszkopcie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.

Tagi 3 bit, biszkopt, bita śmietana, budyń, ciasto, czekolada, herbatniki
Kosą po patelni 15 kwietnia 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Parapety wewnętrzne – na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?
Następny wpis Po co czapka do sauny?
6 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Robert
Robert
22 stycznia 2023 11:03

Ciekawy przepis, chętnie zrobię. Może wyjdzie 🙂

0
Odpowiedz
filmy i seriale online
filmy i seriale online
24 września 2022 23:53

Bardzo Dziękuję za świetny wpis! Ja jestem wielką fanatyczką filmów i zamiast piec, wole oglądać haha – ale tak serio, ten przepis naprawdę wygląda na prosty i przepyszny 🙂

0
Odpowiedz
Angela
Angela
16 kwietnia 2021 10:28

Moje ulubione ciasto, słodkie a zarazem bardzo delikatne, kremowe – palce lizać! Mogłabym nakręcić o nim jakiś film:D

0
Odpowiedz
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
15 kwietnia 2021 19:10

Fantastyczny wypiek!

0
Odpowiedz
Świat Ekspresów
Świat Ekspresów
14 sierpnia 2019 10:27

3 bit to mój ulubiony batonik, nie sposób było nie spróbować ciasta. Twój przepis jest świetny.

0
Odpowiedz
Konesso
Konesso
29 maja 2019 16:32

Tego właśnie nam dziś potrzeba! Ciasto wygląda świetnie!!!

0
Odpowiedz

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Shakshuka – pyszne śniadanie

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?