w ,

Ciasto 3 Bit na biszkopcie – proste i pyszne



Ciasto 3 Bit to idealne połączenie smaku masy krówkowej, herbatników, kremu budyniowego, i bitej śmietany. Dodatkowo kakao i orzechy, robią robotę. Delikatne, miękkie, a gdy damy mu chwilę i nie zaczniemy wyjadać z blaszki, zanim się składniki nie połączą, uzyskamy świetnie komponujące się ze sobą warstwy, zlewające się w jeden super smak. Ciasto jest szybkie do wykonania i bardzo efektowne, bez problemu da sobie z nim radę nawet początkujący kucharz.
Autorką ciasta jest moja siostra Ania. Robi je bardzo często i zawsze wychodzi rewelacyjnie. Przepis w nowej odsłonie, bo przez przypadek trochę zmodyfikowaliśmy skład i wyszło jeszcze lepsze. Tym razem zrobiliśmy na biszkopcie i dodaliśmy ciastka korzenne, ale możecie użyć zwykłych herbatników. Dzięki Aniu za przepis. Opcjonalnie możecie dodać orzechy, ja je mielę i mieszam z masą krówkową.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Kalorii na 100g 350
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Ciasto 3 Bit na biszkopcie

Potrzebne składniki

Biszkopt

  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy

  • 2 opakowania budyniu (bez cukru waniliowy lub śmietankowy)
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki cukru

Bita śmietana

  • 250 ml śmietany (30%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 500 g herbatników typu petitki (możecie użyć tez ciasteczka kruche lub korzenne (z tymi ostatnimi wychodzi boskie))
  • 1 puszka masy krówkowej (500 g)
  • 1 tabliczka czekolady (deserowej lub mlecznej)

Sposób wykonania

  • Zacząłem od masy budyniowej. Trzeba ją przygotować wcześniej i przestudzić. Masło musi mieć temperaturę pokojową i trzeba je wyjąć z lodówki sporo wcześniej. Zagotowałem mleko z cukrem, odlałem pół szklanki wcześniej na rozrobienie proszku. Po zagotowaniu mleka dodałem proszek rozrobiony w mleku i całość pogotowałem chwile mieszając, na małym ogniu. Gotowy budyń przelałem do miseczki, przykryłem folią i zostawiłem do przestudzenia.
  • Jajka na biszkopt wbijam do miski, dodaje cukier i ubijam na puszysta masę mikserem. Dodaję partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i dalej miksuję.
  • Biszkopt wylewam do prostokątnej formy (32×21 cm) i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę przez 25 min. wyjmuje i zostawiam do wystudzenia.
  • Masło na krem zmiksowałem na puszysta masę. Po jednej łyżce dodawałem budyń cały czas miksując. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednorodnego kremu.
  • Wyłożyłem masę budyniową na wystudzony biszkopt i wyrównałem.
  • Połowę herbatników ułożyłem na masie budyniowej tworząc warstwę. Następnie wyłożyłem masę krówkową (najlepiej jakby była ciepła, lepiej się wykłada). Przykryłem to kolejną warstwą herbatników.
  • W misce ubiłem śmietanę (dobrze schłodzoną) z serkiem mascarpone i z cukrem na sztywno.
  • Wyłożyłem śmietanę na herbatniki i całość posypałem startą na drobno czekoladą.
  • Gotowe ciasto przykryłem folią spożywczą i wstawiłem na kilka godzin do lodówki. Musi się dobrze schłodzić a warstwy herbatników zmięknąć i połączyć z kremem i masą. Najlepiej robić je wieczorem i zostawić na 2 dzień.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto 3 Bit na biszkopcie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Angela

Moje ulubione ciasto, słodkie a zarazem bardzo delikatne, kremowe – palce lizać! Mogłabym nakręcić o nim jakiś film:D

Patrycja Reszko

Fantastyczny wypiek!

Świat Ekspresów

3 bit to mój ulubiony batonik, nie sposób było nie spróbować ciasta. Twój przepis jest świetny.

Konesso

Tego właśnie nam dziś potrzeba! Ciasto wygląda świetnie!!!