Potrzebne składniki
Biszkopt
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy
- 2 opakowania budyniu (bez cukru waniliowy lub śmietankowy)
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 2-3 łyżki cukru
Bita śmietana
- 250 ml śmietany (30%)
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 500 g herbatników typu petitki (możecie użyć tez ciasteczka kruche lub korzenne (z tymi ostatnimi wychodzi boskie))
- 1 puszka masy krówkowej (500 g)
- 1 tabliczka czekolady (deserowej lub mlecznej)
Sposób wykonania
- Zacząłem od masy budyniowej. Trzeba ją przygotować wcześniej i przestudzić. Masło musi mieć temperaturę pokojową i trzeba je wyjąć z lodówki sporo wcześniej. Zagotowałem mleko z cukrem, odlałem pół szklanki wcześniej na rozrobienie proszku. Po zagotowaniu mleka dodałem proszek rozrobiony w mleku i całość pogotowałem chwile mieszając, na małym ogniu. Gotowy budyń przelałem do miseczki, przykryłem folią i zostawiłem do przestudzenia.
- Jajka na biszkopt wbijam do miski, dodaje cukier i ubijam na puszysta masę mikserem. Dodaję partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i dalej miksuję.
- Biszkopt wylewam do prostokątnej formy (32×21 cm) i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę przez 25 min. wyjmuje i zostawiam do wystudzenia.
- Masło na krem zmiksowałem na puszysta masę. Po jednej łyżce dodawałem budyń cały czas miksując. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednorodnego kremu.
- Wyłożyłem masę budyniową na wystudzony biszkopt i wyrównałem.
- Połowę herbatników ułożyłem na masie budyniowej tworząc warstwę. Następnie wyłożyłem masę krówkową (najlepiej jakby była ciepła, lepiej się wykłada). Przykryłem to kolejną warstwą herbatników.
- W misce ubiłem śmietanę (dobrze schłodzoną) z serkiem mascarpone i z cukrem na sztywno.
- Wyłożyłem śmietanę na herbatniki i całość posypałem startą na drobno czekoladą.
- Gotowe ciasto przykryłem folią spożywczą i wstawiłem na kilka godzin do lodówki. Musi się dobrze schłodzić a warstwy herbatników zmięknąć i połączyć z kremem i masą. Najlepiej robić je wieczorem i zostawić na 2 dzień.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto 3 Bit na biszkopcie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.
Ciekawy przepis, chętnie zrobię. Może wyjdzie 🙂
Bardzo Dziękuję za świetny wpis! Ja jestem wielką fanatyczką filmów i zamiast piec, wole oglądać haha – ale tak serio, ten przepis naprawdę wygląda na prosty i przepyszny 🙂
Moje ulubione ciasto, słodkie a zarazem bardzo delikatne, kremowe – palce lizać! Mogłabym nakręcić o nim jakiś film:D
Fantastyczny wypiek!
3 bit to mój ulubiony batonik, nie sposób było nie spróbować ciasta. Twój przepis jest świetny.
Tego właśnie nam dziś potrzeba! Ciasto wygląda świetnie!!!