Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie

2 min. czytania
0
0
Brzoskwinie, woda, cukier, kwasek cytrynowy, kilka minut i mamy własne brzoskwinie w syropie. Nie musimy kupować tych z puszki, a jeśli jeszcze pochodzą z prywatnych zbiorów to zyskujemy na zimę wspomnienie lata i smaku wyhodowanych własnoręcznie owoców. Idealne jako dodatek do ciast i deserów, ale również do mięs. Uwierzcie, że są o wiele smaczniejsze, nie maja metalicznego posmaku i przynajmniej wiecie, że witaminy E w tym mało.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg brzoskwiń
  • 2 litry wody
  • 750 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

  • Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Układamy w wyparzonych słoikach.
  • Z wody i cukru gotujemy syrop, pod koniec dodajemy kwasek cytrynowy.
  • Syropem zalewamy brzoskwinie, zakręcamy słoiki i wekujemy 15 minut.

Uwagi dodatkowe

Tak, wkładam brzoskwinie ze skórką ale stosuje ten przepis tylko do własnych zbiorów które wiem, że nie mają świństw różnych w sobie. Z brzoskwiniami ze sklepu chyba bym tak nie ryzykował i je obrał. Swoje też przelewam wrzątkiem przed pokrojeniem.

 

Wasze wykonania brzoskwiń w syropie:

Anna Malduzami79

  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …