Brzoskwinie, woda, cukier, kwasek cytrynowy, kilka minut i mamy własne brzoskwinie w syropie. Nie musimy kupować tych z puszki, a jeśli jeszcze pochodzą z prywatnych zbiorów to zyskujemy na zimę wspomnienie lata i smaku wyhodowanych własnoręcznie owoców. Idealne jako dodatek do ciast i deserów, ale również do mięs. Uwierzcie, że są o wiele smaczniejsze, nie maja metalicznego posmaku i przynajmniej wiecie, że witaminy E w tym mało.
Jak wykonać przepis na - Brzoskwinie w syropiePotrzebne składniki
- 2,5 kg brzoskwiń
- 2 litry wody
- 750 g cukru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób wykonania
- Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Układamy w wyparzonych słoikach.
- Z wody i cukru gotujemy syrop, pod koniec dodajemy kwasek cytrynowy.
- Syropem zalewamy brzoskwinie, zakręcamy słoiki i wekujemy 15 minut.
Tak, wkładam brzoskwinie ze skórką ale stosuje ten przepis tylko do własnych zbiorów które wiem, że nie mają świństw różnych w sobie. Z brzoskwiniami ze sklepu chyba bym tak nie ryzykował i je obrał. Swoje też przelewam wrzątkiem przed pokrojeniem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Brzoskwinie w syropie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Wasze wykonania brzoskwiń w syropie:
Anna Mal – duzami79