Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie

0

Brzoskwinie, woda, cukier, kwasek cytrynowy, kilka minut i mamy własne brzoskwinie w syropie. Nie musimy kupować tych z puszki, a jeśli jeszcze pochodzą z prywatnych zbiorów to zyskujemy na zimę wspomnienie lata i smaku wyhodowanych własnoręcznie owoców. Idealne jako dodatek do ciast i deserów, ale również do mięs. Uwierzcie, że są o wiele smaczniejsze, nie maja metalicznego posmaku i przynajmniej wiecie, że witaminy E w tym mało.

Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 2,5 kg brzoskwiń
  • 2 litry wody
  • 750 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania

  1. Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Układamy w wyparzonych słoikach.
  2. Z wody i cukru gotujemy syrop, pod koniec dodajemy kwasek cytrynowy.
  3. Syropem zalewamy brzoskwinie, zakręcamy słoiki i wekujemy 15 minut.

Notatki

Tak, wkładam brzoskwinie ze skórką ale stosuje ten przepis tylko do własnych zbiorów które wiem, że nie mają świństw różnych w sobie. Z brzoskwiniami ze sklepu chyba bym tak nie ryzykował i je obrał. Swoje też przelewam wrzątkiem przed pokrojeniem.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/brzoskwinie-w-syropie/

 

Wasze wykonania brzoskwiń w syropie:

Anna Malduzami79

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami

Kogucie grzebienie drożdżowe z nadzieniem budyniowo-gruszkowym, są mięciutkie, pachnące i …