Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie

0

Brzoskwinie, woda, cukier, kwasek cytrynowy, kilka minut i mamy własne brzoskwinie w syropie. Nie musimy kupować tych z puszki, a jeśli jeszcze pochodzą z prywatnych zbiorów to zyskujemy na zimę wspomnienie lata i smaku wyhodowanych własnoręcznie owoców. Idealne jako dodatek do ciast i deserów, ale również do mięs. Uwierzcie, że są o wiele smaczniejsze, nie maja metalicznego posmaku i przynajmniej wiecie, że witaminy E w tym mało.

Brzoskwinie w syropie

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 2,5 kg brzoskwiń
  • 2 litry wody
  • 750 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

  1. Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Układamy w wyparzonych słoikach.
  2. Z wody i cukru gotujemy syrop, pod koniec dodajemy kwasek cytrynowy.
  3. Syropem zalewamy brzoskwinie, zakręcamy słoiki i wekujemy 15 minut.

Uwagi dodatkowe:

Tak, wkładam brzoskwinie ze skórką ale stosuje ten przepis tylko do własnych zbiorów które wiem, że nie mają świństw różnych w sobie. Z brzoskwiniami ze sklepu chyba bym tak nie ryzykował i je obrał. Swoje też przelewam wrzątkiem przed pokrojeniem.

 

Wasze wykonania brzoskwiń w syropie:

Anna Malduzami79

  • Domowy chleb z ryżem

    Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaj…
  • Kapusta kiszona na zimę

    Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kap…
  • Syrop cytrynowy

    Ponieważ źle się coś czuję, to czas na coś co stanowi bombę witaminową. Syrop cytrynowy wł…