Kosą po patelni Przepisy Obiad Naleśniki z pieczarkami i warzywami

Naleśniki z pieczarkami i warzywami

1

Pyszne, kolorowe, wytrawne naleśniki z pieczarkami i warzywami. Papryka, pomidory suszone dodające kwaśnego posmaku, orzechy, cebula - całość świetnie się komponuje. Farsz jest delikatny, ale całe danie już nie bardzo. Radzę używać jak najmniej tłuszczu do smażenia naleśników, ja w zasadzie tylko przecieram patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Dodanie oleju do ciasta już poprawi nam wygodę smażenia. Do smażenia pieczarek z papryką też go nie potrzeba za dużo, wystarczy trochę popilnować i często mieszać. Usmażenie na końcu gotowych kopert na maśle podnosi smak.

Naleśniki z pieczarkami i warzywami

Naleśniki z pieczarkami i warzywami

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych nalesników
    Nadzienie:
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 papryka (najlepiej po pół w różnych kolorach)
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka orzechów włoskich
  • papryka, estragon, czosnek (mniej więcej po pół łyżeczki)
  • tarty ser żółty, ilość wg uznania
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
  2. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a jedną zostawiając bladą.
  3. Po usmażeniu naleśników podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę z drobno pokrojonymi pomidorami, dodajemy pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy do odparowania wody, dodajemy orzechy posiekane drobniutko i doprawiamy przyprawami. Mieszamy i znów chwilę przesmażamy.
  4. Nakładamy na środek naleśnika, na zarumienioną stronę solidną porcję nadzienia,posypujemy serem i zawijamy brzegi do środka w kopertę. Smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/nalesniki-z-pieczarkami-i-warzywami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad
  • Mniam! Bardzo lubię faszerowane naleśniki 🙂

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…