Pyszna zapiekanka z klopsikami i kalafiorem na spodzie z ziemniaków, a wszystko zapiekane z sosem beszamelowym – brzmi smacznie? Ba. i takie właśnie jest. Koperek, papryka, zioła wszystko idealnie współgra. Kompletne danie obiadowe bo i mięsko i ziemniaczki i warzywa. Aromaty przechodzą między składnikami podczas pieczenia i tworzą spójną całość. Świetna propozycja nie tylko na lato, ale można ją robić przez cały rok bo składniki ogólnie dostępne. Polecam!
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka z klopsikami, kalafiorem i ziemniakamiPotrzebne składniki
Na klopsiki
- 600 g mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Masa ziemniaczana
- 5 średnich ziemniaków
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki siekanego koperku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Sos beszamelowy
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo
- 1 mały kalafior
Sposób wykonania
- Zaczynam od kalafiora i ziemniaków. Myję kalafiora i dzielę na różyczki. Wkładam do wrzątku lekko posłodzonego i posolonego i gotuję 15-20 min. Kalafior nie musi być miękki. Kalafior odcedzam i zostawiam do wystudzenia.
- Ziemniaki obieram i dziele na mniejsze kawałki i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzam i do gorących jeszcze ziemniaków dodaję pozostałe składniki i ubijam na gładką masę. Wykładam masę do formy do zapiekania wysmarowaną delikatnie olejem i rozkładam ją równo na dnie.
- Zabieramy się za pulpety. Mocze bułkę w mleku. Cebulę kroję w drobną kostkę i przesmażam na małej ilości oleju do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodaję do cebuli zioła, paprykę. Zostawiam do wystudzenia.
- Do mięsa w misce dodaję cebulę z przyprawami, jajko, odciśniętą bułkę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wyrabiam. Formuję z mięsa kulki jednakowej wielkości i obtaczam w bułce tartej. Smażę klopsiki na oleju z każdej strony do zrumienienia.
- Wykładam klopsiki na masę ziemniaczaną w rzędach, a pomiędzy pulpety układam różyczki kalafiora.
- Robię sos beszamelowy, rozgrzewam na patelni masło dodaje mąkę i robię minutową zasmażkę i rozprowadzam stopniowo mlekiem mieszając tak by nie było grudek i kontrolując temperaturę ściągając z grzania jak będzie za mocne. Doprawiam reszta składników i mieszam.
- Wykładam równomiernie sos na zapiekankę (opcjonalnie można dodatkowo oprószyć parmezanem) i wstawiam do piekarnika na 20-25 min w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka z klopsikami, kalafiorem i ziemniakami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: