Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Zapiekanka z klopsikami, kalafiorem i ziemniakami

Kosą po patelni 12 sierpnia 2020
Pyszna zapiekanka z klopsikami i kalafiorem na spodzie z ziemniaków, a wszystko zapiekane z sosem beszamelowym – brzmi smacznie? Ba. i takie właśnie jest. Koperek, papryka, zioła wszystko idealnie współgra. Kompletne danie obiadowe bo i mięsko i ziemniaczki i warzywa. Aromaty przechodzą między składnikami podczas pieczenia i tworzą spójną całość. Świetna propozycja nie tylko na lato, ale można ją robić przez cały rok bo składniki ogólnie dostępne. Polecam!
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka z klopsikami, kalafiorem i ziemniakami

Potrzebne składniki

Na klopsiki

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Masa ziemniaczana

  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • 1 mały kalafior

Sposób wykonania

  • Zaczynam od kalafiora i ziemniaków. Myję kalafiora i dzielę na różyczki. Wkładam do wrzątku lekko posłodzonego i posolonego i gotuję 15-20 min. Kalafior nie musi być miękki. Kalafior odcedzam i zostawiam do wystudzenia.
  • Ziemniaki obieram i dziele na mniejsze kawałki i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzam i do gorących jeszcze ziemniaków dodaję pozostałe składniki i ubijam na gładką masę. Wykładam masę do formy do zapiekania wysmarowaną delikatnie olejem i rozkładam ją równo na dnie.
  • Zabieramy się za pulpety. Mocze bułkę w mleku. Cebulę kroję w drobną kostkę i przesmażam na małej ilości oleju do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodaję do cebuli zioła, paprykę. Zostawiam do wystudzenia.
  • Do mięsa w misce dodaję cebulę z przyprawami, jajko, odciśniętą bułkę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wyrabiam. Formuję z mięsa kulki jednakowej wielkości i obtaczam w bułce tartej. Smażę klopsiki na oleju z każdej strony do zrumienienia.
  • Wykładam klopsiki na masę ziemniaczaną w rzędach, a pomiędzy pulpety układam różyczki kalafiora.
  • Robię sos beszamelowy, rozgrzewam na patelni masło dodaje mąkę i robię minutową zasmażkę i rozprowadzam stopniowo mlekiem mieszając tak by nie było grudek i kontrolując temperaturę ściągając z grzania jak będzie za mocne. Doprawiam reszta składników i mieszam.
  • Wykładam równomiernie sos na zapiekankę (opcjonalnie można dodatkowo oprószyć parmezanem) i wstawiam do piekarnika na 20-25 min w temperaturze 180 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka z klopsikami, kalafiorem i ziemniakami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi beszamel, kalafior, klopsiki, mięso, obiad, sos, zapiekanka, ziemniaki, zioła
Kosą po patelni 12 sierpnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Co jeść przed treningiem? Posiłek przedtreningowy i prawidłowa suplementacja
Następny wpis Konserwacja ekspresu do kawy – 4 przydatne porady
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Shakshuka – pyszne śniadanie

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?