w , , ,

Zapiekanka z klopsikami, kalafiorem i ziemniakami

Pyszna zapiekanka z klopsikami i kalafiorem na spodzie z ziemniaków, a wszystko zapiekane z sosem beszamelowym – brzmi smacznie? Ba. i takie właśnie jest. Koperek, papryka, zioła wszystko idealnie współgra. Kompletne danie obiadowe bo i mięsko i ziemniaczki i warzywa. Aromaty przechodzą między składnikami podczas pieczenia i tworzą spójną całość. Świetna propozycja nie tylko na lato, ale można ją robić przez cały rok bo składniki ogólnie dostępne. Polecam!
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka z klopsikami, kalafiorem i ziemniakami
Składniki:

Na klopsiki

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Masa ziemniaczana

  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • 1 mały kalafior
Sposób wykonania:
  • Zaczynam od kalafiora i ziemniaków. Myję kalafiora i dzielę na różyczki. Wkładam do wrzątku lekko posłodzonego i posolonego i gotuję 15-20 min. Kalafior nie musi być miękki. Kalafior odcedzam i zostawiam do wystudzenia.
  • Ziemniaki obieram i dziele na mniejsze kawałki i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzam i do gorących jeszcze ziemniaków dodaję pozostałe składniki i ubijam na gładką masę. Wykładam masę do formy do zapiekania wysmarowaną delikatnie olejem i rozkładam ją równo na dnie.
  • Zabieramy się za pulpety. Mocze bułkę w mleku. Cebulę kroję w drobną kostkę i przesmażam na małej ilości oleju do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodaję do cebuli zioła, paprykę. Zostawiam do wystudzenia.
  • Do mięsa w misce dodaję cebulę z przyprawami, jajko, odciśniętą bułkę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wyrabiam. Formuję z mięsa kulki jednakowej wielkości i obtaczam w bułce tartej. Smażę klopsiki na oleju z każdej strony do zrumienienia.
  • Wykładam klopsiki na masę ziemniaczaną w rzędach, a pomiędzy pulpety układam różyczki kalafiora.
  • Robię sos beszamelowy, rozgrzewam na patelni masło dodaje mąkę i robię minutową zasmażkę i rozprowadzam stopniowo mlekiem mieszając tak by nie było grudek i kontrolując temperaturę ściągając z grzania jak będzie za mocne. Doprawiam reszta składników i mieszam.
  • Wykładam równomiernie sos na zapiekankę (opcjonalnie można dodatkowo oprószyć parmezanem) i wstawiam do piekarnika na 20-25 min w temperaturze 180 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka z klopsikami, kalafiorem i ziemniakami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze