Warzywa w tempurze piwnej

4 min. czytania
0
0
Tempura to rodzaj panierki pochodzący z Japonii. Kocham kuchnię z tego kraju i często po nią sięgam. W tempurze można smażyć różnego rodzaju warzywa i mięsa jak np. cienko pokrojonego kurczaka. Jest kilka przepisów na tempurę z wodą, sosami, piwem. Mnie bardzo pasuje właśnie ta z piwem i często ją właśnie wybieram. Warzywa podajemy z sosem sojowym lub jako dodatek do innego dania.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Warzywa w tempurze piwnej
Składniki:

Tempura:

  • 1,5 szklanki piwa jasnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • warzywa wg. uznania np (kalafior, brokuły, ziemniaki)
  • sól (cukier do gotowania warzyw)
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Kalafior lub brokuły dzielimy na różyczki dokładnie myjemy.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 6 minut.
  • Odcedzamy i studzimy.
  • W wysokiej misce wyrabiamy rózgą ciasto z piwa, mąki i soli musi być dość gęste i nie musi być idealnie wyrobione.
  • W garnku rozgrzewamy olej.
  • Warzywa zanurzamy w cieście żeby dobrze się obkleiły następnie wkładamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy obracając ok 3-4 minuty na złoty kolor. Można użyć np frytownicy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Warzywa w tempurze piwnej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).