Potrzebne składniki
Tempura:
- 1,5 szklanki piwa jasnego
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo
- warzywa wg. uznania np (kalafior, brokuły, ziemniaki)
- sól (cukier do gotowania warzyw)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Kalafior lub brokuły dzielimy na różyczki dokładnie myjemy.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 6 minut.
- Odcedzamy i studzimy.
- W wysokiej misce wyrabiamy rózgą ciasto z piwa, mąki i soli musi być dość gęste i nie musi być idealnie wyrobione.
- W garnku rozgrzewamy olej.
- Warzywa zanurzamy w cieście żeby dobrze się obkleiły następnie wkładamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy obracając ok 3-4 minuty na złoty kolor. Można użyć np frytownicy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Warzywa w tempurze piwnej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.