w , ,

Warzywa w tempurze piwnej

Warzywa w tempurze piwnej

Tempura to rodzaj panierki pochodzący z Japonii. Kocham kuchnię z tego kraju i często po nią sięgam. W tempurze można smażyć różnego rodzaju warzywa i mięsa jak np. cienko pokrojonego kurczaka. Jest kilka przepisów na tempurę z wodą, sosami, piwem. Mnie bardzo pasuje właśnie ta z piwem i często ją właśnie wybieram. Warzywa podajemy z sosem sojowym lub jako dodatek do innego dania.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Warzywa w tempurze piwnej

Potrzebne składniki

Tempura:

  • 1,5 szklanki piwa jasnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • warzywa wg. uznania np (kalafior, brokuły, ziemniaki)
  • sól (cukier do gotowania warzyw)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Kalafior lub brokuły dzielimy na różyczki dokładnie myjemy.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 6 minut.
  • Odcedzamy i studzimy.
  • W wysokiej misce wyrabiamy rózgą ciasto z piwa, mąki i soli musi być dość gęste i nie musi być idealnie wyrobione.
  • W garnku rozgrzewamy olej.
  • Warzywa zanurzamy w cieście żeby dobrze się obkleiły następnie wkładamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy obracając ok 3-4 minuty na złoty kolor. Można użyć np frytownicy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Warzywa w tempurze piwnej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze