Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Kosą po patelni
Udka kurczaka po francusku to prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Filetowane udka kurczaka są pieczone na cebuli i przykryte miksowana cebulą z czosnkiem i majonezem. Całość jest wzbogacona o mieszankę ziół w stylu francuskim – u mnie zagościł: tymianek, oregano, cząber, estragon. Jednak możecie spokojnie użyć gotowej mieszanki, np. ziół prowansalskich.
Danie to idealnie pasuje do ziemniaków i np. surówki z świeżej białej lub czerwonej kapusty, ale również i w towarzystwie pomidorów i sałaty.
Przy okazji nagrałem dla Was krótki filmik, na którym w skrócie pokazuje jak się to danie robi – napiszcie mi czy podoba Wam się taka krótka forma prezentacji przepisów.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Udka kurczaka po francusku

Potrzebne składniki

  • 500 g mięsa kurczaka (udka lub piersi)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej francuskiej)
  • 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 100 g. tartego, twardego sera żółtego
  • 1 łyżeczka oleju (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)

Sposób wykonania

  • Zaczynam od przygotowania mięsa które oczyszczam i lekko rozbijam na płaty. Mięso z każdej strony solę i pieprzę.
  • Przekładam płaty do miski, wsypuję mąkę, zioła i paprykę i wszystko dokładnie mieszam, tak by obtoczyły składniki mięso. Odstawiam na 10-15 min.
  • W tym czasie 2 cebule kroję w piórka i rozkładam na dnie naczynia żaroodpornego, które wcześniej wysmarowałem olejem.
  • 1 cebulę z ząbkami czosnku miksuję w Thermomix-ie (możecie użyć blendera lub bardzo drobno je pokroić. Przekładam do miseczki i mieszam z majonezem i musztardą.
  • Na wyłożoną wcześniej cebulę układam obtoczone mięso. Na mięso wykładam zmiksowana masę z majonezem i wyrównuję.
  • Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika z grzaniem góra-dół i piekę 45-50 min. (do zarumienienia). Na 5 min. przed końcem posypuję z wierzchu tartym serem, a na koniec po wyjęciu z piekarnika ulubioną zieleniną.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udka kurczaka po francusku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze