Potrzebne składniki
Biszkopt – proporcje na 2 warstwy
- pełny przepis z opisem szczegółowym znajdziesz tutaj – Biszkopt, który zawsze wychodzi – przepis podstawowy
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
Bita śmietana
- 500 ml śmietany (30% zimnej z lodówki)
- 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo
- 3/4 kubka wody z sokiem malinowym
- 50 ml alkoholu (dowolnego – w wersji dziecięcej pominąć)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki kwaśnego dżemu
- 100 g borówek
- 200 g truskawek
- 1/2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej)
Sposób wykonania
- Oddzieliłem białka od żółtek i białka ubiłem na sztywną pianę mikserem ze szczypta soli.
- Dodawałem powoli cukier, cały czas miksując i żółtka.
- Następnie pomieszałem mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawałem partiami mieszając już łyżką do połączenia składników. Ciasto podzieliłem na pół. Do jednej połowy dodałem kakao i dokładnie wymieszałem.
- Ciasto przełożyłem do 2 identycznych form 24 cm. wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Jeśli nie masz dwóch identycznych możesz użyć tej samej i piec na raty, raz jasną część a potem ciemną.
- Piekłem biszkopty w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Do suchego patyczka.
- Biszkopty wyjąłem z piekarnika i lekko wystudziłem. Musisz znaleźć albo 3 miski i różnych średnicach lub użyć, np. tak jak ja, pojemników takich z pokrywkami które wchodzą jeden w drugi. Celując mniej więcej by było na środku każdego z biszkoptów, wykrawałem kółka o coraz mniejszej średnicy. Tak wykrojone paski zwyczajnie zamieniam między biszkoptami wkładając je na przemian. Powstanie taki wzór jak na zdjęciu.
- Przygotowałem śmietanę ubijając ja mikserem na sztywno, stopniowo dodając cukier.
- To teraz składanie – dolny blat (obojętnie który) nasączyłem połową zalewy zrobionej z wody z sokiem, soku z cytryny i alkoholu. Posmarowałem blat dżemem i wyłożyłem na niego 1/3 bitej śmietany. Ułożyłem na niej dość nierównomiernie pokrojone w plasterki ze 3 truskawki i trochę borówek.
- Przykryłem to drugim blatem i znów nasączyłem reszta zalewy. Posmarowałem znów dżemem i przykryłem resztą bitej śmietany wyrównując wierzch i obklejając boki.
- Reszta to już dekoracja. Kasia pokroiła resztę truskawek i użyła borówek i ładnie je poukładała. Na boki rozpuściliśmy czekoladę w kuchence mikrofalowej i porobiliśmy paseczki na zmrożonym w zamrażalce talerzu.. Paseczki poprzyklejaliśmy do boków ciasta.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort kostka z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Ten tort robi się naprawdę łatwo, a efekt – obłędny
Pięknie ten tort Wam wyszedł, solenizantka musiała być szczęśliwa 🙂