w , ,

Tort kostka z bitą śmietaną



Efekt kostka na torcie uzyskuje się naprawdę w banalny sposób. Trochę wycinania i składania i gotowe. Biszkopt, owoce i bita śmietana – klasyka i może dlatego najpyszniejsza na świecie. Do tego trochę kwaskowego dżemu i nasączenie koniecznie alkoholowe, no chyba że to dla dzieci. Szybciej się robi niż przybiera. To już zależy od waszej pomysłowości i fantazji. Tort kostka robiliśmy wspólnie z Kasią (Myśli Potarganej) na imprezę urodzinową jej córki. Widać na szczęście trochę kobiecej reki w zdobieniu więc w miarę wygląda 🙂 Przeczytaj przepis i zobacz jak proste jest wykonanie takiego tortu.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Tort kostka z bitą śmietaną

Potrzebne składniki

Biszkopt – proporcje na 2 warstwy

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany (30% zimnej z lodówki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo

  • 3/4 kubka wody z sokiem malinowym
  • 50 ml alkoholu (dowolnego – w wersji dziecięcej pominąć)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki kwaśnego dżemu
  • 100 g borówek
  • 200 g truskawek
  • 1/2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej)

Sposób wykonania

  • Oddzieliłem białka od żółtek i białka ubiłem na sztywną pianę mikserem ze szczypta soli.
  • Dodawałem powoli cukier, cały czas miksując i żółtka.
  • Następnie pomieszałem mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawałem partiami mieszając już łyżką do połączenia składników. Ciasto podzieliłem na pół. Do jednej połowy dodałem kakao i dokładnie wymieszałem.
  • Ciasto przełożyłem do 2 identycznych form 24 cm. wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Jeśli nie masz dwóch identycznych możesz użyć tej samej i piec na raty, raz jasną część a potem ciemną.
  • Piekłem biszkopty w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Do suchego patyczka.
  • Biszkopty wyjąłem z piekarnika i lekko wystudziłem. Musisz znaleźć albo 3 miski i różnych średnicach lub użyć, np. tak jak ja, pojemników takich z pokrywkami które wchodzą jeden w drugi. Celując mniej więcej by było na środku każdego z biszkoptów, wykrawałem kółka o coraz mniejszej średnicy. Tak wykrojone paski zwyczajnie zamieniam między biszkoptami wkładając je na przemian. Powstanie taki wzór jak na zdjęciu.
  • Przygotowałem śmietanę ubijając ja mikserem na sztywno, stopniowo dodając cukier.
  • To teraz składanie – dolny blat (obojętnie który) nasączyłem połową zalewy zrobionej z wody z sokiem, soku z cytryny i alkoholu. Posmarowałem blat dżemem i wyłożyłem na niego 1/3 bitej śmietany. Ułożyłem na niej dość nierównomiernie pokrojone w plasterki ze 3 truskawki i trochę borówek.
  • Przykryłem to drugim blatem i znów nasączyłem reszta zalewy. Posmarowałem znów dżemem i przykryłem resztą bitej śmietany wyrównując wierzch i obklejając boki.
  • Reszta to już dekoracja. Kasia pokroiła resztę truskawek i użyła borówek i ładnie je poukładała. Na boki rozpuściliśmy czekoladę w kuchence mikrofalowej i porobiliśmy paseczki na zmrożonym w zamrażalce talerzu.. Paseczki poprzyklejaliśmy do boków ciasta.
Po udekorowaniu prezentował się tak:
Smak super – wygląd super – efekt zaskoczenia po przekrojeniu gwarantowany. 
Smacznego
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort kostka z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna

Ten tort robi się naprawdę łatwo, a efekt – obłędny

Słodko Słodka

Pięknie ten tort Wam wyszedł, solenizantka musiała być szczęśliwa 🙂