Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Tort kostka z bitą śmietaną

Kosą po patelni 26 kwietnia 2020
Efekt kostka na torcie uzyskuje się naprawdę w banalny sposób. Trochę wycinania i składania i gotowe. Biszkopt, owoce i bita śmietana – klasyka i może dlatego najpyszniejsza na świecie. Do tego trochę kwaskowego dżemu i nasączenie koniecznie alkoholowe, no chyba że to dla dzieci. Szybciej się robi niż przybiera. To już zależy od waszej pomysłowości i fantazji. Tort kostka robiliśmy wspólnie z Kasią (Myśli Potarganej) na imprezę urodzinową jej córki. Widać na szczęście trochę kobiecej reki w zdobieniu więc w miarę wygląda 🙂 Przeczytaj przepis i zobacz jak proste jest wykonanie takiego tortu.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Tort kostka z bitą śmietaną

Potrzebne składniki

Biszkopt – proporcje na 2 warstwy

  • pełny przepis z opisem szczegółowym znajdziesz tutaj – Biszkopt, który zawsze wychodzi – przepis podstawowy
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany (30% zimnej z lodówki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo

  • 3/4 kubka wody z sokiem malinowym
  • 50 ml alkoholu (dowolnego – w wersji dziecięcej pominąć)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki kwaśnego dżemu
  • 100 g borówek
  • 200 g truskawek
  • 1/2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej)

Sposób wykonania

  • Oddzieliłem białka od żółtek i białka ubiłem na sztywną pianę mikserem ze szczypta soli.
  • Dodawałem powoli cukier, cały czas miksując i żółtka.
  • Następnie pomieszałem mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawałem partiami mieszając już łyżką do połączenia składników. Ciasto podzieliłem na pół. Do jednej połowy dodałem kakao i dokładnie wymieszałem.
  • Ciasto przełożyłem do 2 identycznych form 24 cm. wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Jeśli nie masz dwóch identycznych możesz użyć tej samej i piec na raty, raz jasną część a potem ciemną.
  • Piekłem biszkopty w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Do suchego patyczka.
  • Biszkopty wyjąłem z piekarnika i lekko wystudziłem. Musisz znaleźć albo 3 miski i różnych średnicach lub użyć, np. tak jak ja, pojemników takich z pokrywkami które wchodzą jeden w drugi. Celując mniej więcej by było na środku każdego z biszkoptów, wykrawałem kółka o coraz mniejszej średnicy. Tak wykrojone paski zwyczajnie zamieniam między biszkoptami wkładając je na przemian. Powstanie taki wzór jak na zdjęciu.
  • Przygotowałem śmietanę ubijając ja mikserem na sztywno, stopniowo dodając cukier.
  • To teraz składanie – dolny blat (obojętnie który) nasączyłem połową zalewy zrobionej z wody z sokiem, soku z cytryny i alkoholu. Posmarowałem blat dżemem i wyłożyłem na niego 1/3 bitej śmietany. Ułożyłem na niej dość nierównomiernie pokrojone w plasterki ze 3 truskawki i trochę borówek.
  • Przykryłem to drugim blatem i znów nasączyłem reszta zalewy. Posmarowałem znów dżemem i przykryłem resztą bitej śmietany wyrównując wierzch i obklejając boki.
  • Reszta to już dekoracja. Kasia pokroiła resztę truskawek i użyła borówek i ładnie je poukładała. Na boki rozpuściliśmy czekoladę w kuchence mikrofalowej i porobiliśmy paseczki na zmrożonym w zamrażalce talerzu.. Paseczki poprzyklejaliśmy do boków ciasta.
Po udekorowaniu prezentował się tak:
Smak super – wygląd super – efekt zaskoczenia po przekrojeniu gwarantowany. 
Smacznego

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort kostka z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi biszkopt, bita śmietana, borówki, czekolada, kakao, kostka, owoce, tort, truskawki, urodziny
Kosą po patelni 26 kwietnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Gotowanie z Olejem CBD
Następny wpis Psychoterapia online. Rozwiązanie na czas koronawirusa i nie tylko
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
Katarzyna
29 kwietnia 2020 15:22

Ten tort robi się naprawdę łatwo, a efekt – obłędny

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
27 kwietnia 2020 23:48

Pięknie ten tort Wam wyszedł, solenizantka musiała być szczęśliwa 🙂

0
Odpowiedz

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Kurczak po chińsku

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?