Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Biszkopt, który zawsze wychodzi – przepis podstawowy

Biszkopt, który zawsze wychodzi – przepis podstawowy

3 min. czytania
0
2
Wiele osób mnie pyta o przepis na biszkopt, a że okazja ku temu była bo robiłem tort urodzinowy, to dzielę się z Wami przepisem na biszkopt, który zawsze wychodzi. Jest bardzo dobry, puszysty, ale jednocześnie dość zwarty i nie kruszy się zbytnio przy krojeniu. Biszkopt to nie jest jakieś trudne ciasto chyba sekret tkwi w proporcjach składników. Często tez robię inną wersje i zamiast proszku do pieczenia daję łyżkę mąki ziemniaczanej. Wolę jednak ten jest trochę lżejszy. Normalnie w przepisach jest chyba ten sam stosunek cukru i maki, ja jednak wolę ciut mniej tego cukru dać. Raz tylko mi nie wyszedł, tzn. wyszedł z piekarnika, jak w jakimś napadzie twórczego polotu i roztargnienia, nie wiem czemu ale dodałem do środka mleko. Efekt zabójczy – karpatka na pół piekarnika.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Biszkopt – przepis podstawowy

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Stopniowo do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy,
  • Po jednym dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy mieszając na bardzo niskich obrotach lub najlepiej łyżką.
  • Gdy składniki się już ładnie połączą wlewamy ciasto do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Sprawdzamy patyczkiem czy jest cisto suche i wyjmujemy. Uderzamy ciastem o podłogę spuszczając formę z ok. 1 m. na ziemię. Serio – walimy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 231
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    236
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…