w ,

Biszkopt, który zawsze wychodzi – przepis podstawowy

Wiele osób mnie pyta o przepis na biszkopt, a że okazja ku temu była bo robiłem tort urodzinowy, to dzielę się z Wami przepisem na biszkopt, który zawsze wychodzi. Jest bardzo dobry, puszysty, ale jednocześnie dość zwarty i nie kruszy się zbytnio przy krojeniu. Biszkopt to nie jest jakieś trudne ciasto chyba sekret tkwi w proporcjach składników. Często tez robię inną wersje i zamiast proszku do pieczenia daję łyżkę mąki ziemniaczanej. Wolę jednak ten jest trochę lżejszy. Normalnie w przepisach jest chyba ten sam stosunek cukru i maki, ja jednak wolę ciut mniej tego cukru dać. Raz tylko mi nie wyszedł, tzn. wyszedł z piekarnika, jak w jakimś napadzie twórczego polotu i roztargnienia, nie wiem czemu ale dodałem do środka mleko. Efekt zabójczy – karpatka na pół piekarnika.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Biszkopt – przepis podstawowy

Potrzebne składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Stopniowo do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy,
  • Po jednym dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy mieszając na bardzo niskich obrotach lub najlepiej łyżką.
  • Gdy składniki się już ładnie połączą wlewamy ciasto do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Sprawdzamy patyczkiem czy jest cisto suche i wyjmujemy. Uderzamy ciastem o podłogę spuszczając formę z ok. 1 m. na ziemię. Serio – walimy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biszkopt – przepis podstawowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Renata

Sprawdzone wielokrotnie zawsze wychodzi!!!!