Potrzebne składniki
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Stopniowo do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy,
- Po jednym dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy mieszając na bardzo niskich obrotach lub najlepiej łyżką.
- Gdy składniki się już ładnie połączą wlewamy ciasto do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
- Sprawdzamy patyczkiem czy jest cisto suche i wyjmujemy. Uderzamy ciastem o podłogę spuszczając formę z ok. 1 m. na ziemię. Serio – walimy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biszkopt – przepis podstawowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Pierwszy biszkopt który mi wyszedł.
Nie dodałam proszku do pieczenia. Zamiast niego dałam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wyrósł bardzo ładnie 🙂
Sprawdzone wielokrotnie zawsze wychodzi!!!!