Biszkopt, który zawsze wychodzi – przepis podstawowy

5 min. czytania
0
2
Wiele osób mnie pyta o przepis na biszkopt, a że okazja ku temu była bo robiłem tort urodzinowy, to dzielę się z Wami przepisem na biszkopt, który zawsze wychodzi. Jest bardzo dobry, puszysty, ale jednocześnie dość zwarty i nie kruszy się zbytnio przy krojeniu. Biszkopt to nie jest jakieś trudne ciasto chyba sekret tkwi w proporcjach składników. Często tez robię inną wersje i zamiast proszku do pieczenia daję łyżkę mąki ziemniaczanej. Wolę jednak ten jest trochę lżejszy. Normalnie w przepisach jest chyba ten sam stosunek cukru i maki, ja jednak wolę ciut mniej tego cukru dać. Raz tylko mi nie wyszedł, tzn. wyszedł z piekarnika, jak w jakimś napadzie twórczego polotu i roztargnienia, nie wiem czemu ale dodałem do środka mleko. Efekt zabójczy – karpatka na pół piekarnika.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Biszkopt – przepis podstawowy
Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Stopniowo do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy,
  • Po jednym dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy mieszając na bardzo niskich obrotach lub najlepiej łyżką.
  • Gdy składniki się już ładnie połączą wlewamy ciasto do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Sprawdzamy patyczkiem czy jest cisto suche i wyjmujemy. Uderzamy ciastem o podłogę spuszczając formę z ok. 1 m. na ziemię. Serio – walimy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biszkopt – przepis podstawowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 233
  •  
  • 21
  •  
  •  
  •  
    254
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).